Tekvica pochádza zo Strednej Ameriky, je to jednoročná rastlina a patrí medzi plodovú zeleninu. Vyskytuje sa v mnohých formách - ako olejnatá, kŕmna a okrasná. Väčšinou má plazivú byľ, ale existujú aj kríčkové tekvice.Tekvice sa pestujú aj z priamej sejby do voľnej pôdy v poslednej dekáde apríla. Zber je aktuálny podľa účelu pestovania. Všetky druhy a tvary tekvíc sú jedlé. Na varenie ich treba zberať v nedozretom stave, keď ešte pokožka plodu nestvrdla. Keď už nechtom nemôžeme prepichnúť pokožku, tekvicu radšej necháme dozrieť a použijeme na kŕmenie, pečenie alebo jadierka na lúskanie. Tekvicu upravujeme rôznym spôsobom na prívarky, pečieme, dusíme a zmrazujeme. Rozoznávame tekvice špargľové, na pečenie, kŕmenie, patizón, cukety, zimné a okrasné.
Na pečenie sú vhodné stredne veľké druhy, ktoré majú oranžovú dužinu. Tie sú najbohatšie na karotény. Treba ich nechať úplne dozrieť. Výraznejšiu sladkú chuť nadobudnú, ak plody vystavíme prvým mrazíkom. Veľkoplodé odrody sa pestujú na kŕmenie zvierat. Jadierka sú jedlé a zdravé z akýchkoľvek dozretých tekvíc. Jednotlivé typy a odrody sa odlišujú aj veľkosťou semien.
Druhy a formy
Rôzne druhy a formy tekvíc sa odlišujú tvarom, veľkosťou, farebnosťou, zložením a vhodnosťou na použitie. V ľudskej výžive sa tekvice uplatňujú pre vysoký obsah karoténov, z ktorých si organizmus vytvára vitamín A. Aj prítomnosť ďalších vitamínov, vlákniny a pektínov priaznivo vplýva na zažívanie. Čerstvá šťava má močopudný účinok a odporúča sa pri obličkových chorobách.
Semienka sú bohaté na zinok, selén, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo. Obsahujú cenné nenasýtené mastné kyseliny, aminokyseliny a bielkoviny. Pomáhajú tiež znižovať obsah cholesterolu v krvi, vysoký krvný tlak, stabilizujú hladinu cukru v krvi, zlepšujú kvalitu nechtov, vlasov a spomaľujú starnutie. Tekvicové semená sú odporúčaným a používaným prostriedkom aj proti črevným parazitom a ochoreniam prostaty u mužov.
Najúčinnejšie sú čerstvé, nepražené. Nemajú žiadne neželané vedľajšie účinky. Zo semien sa vyrábajú aj lieky a oleje s účinkami pri poruchách prostaty mužov.
Skrášlia príbytok
Každá tekvica je svojím spôsobom krásna a môže poslúžiť ako okrasná. Oslovuje rôznorodým tvarom, veľkosťou a sfarbením. Ak chceme plody použiť na dekoráciu, zberáme ich až vtedy, keď sú úplne tvrdé. Veľkoplodé tekvice sa hodia na aranžovanie vstupných hál, konferenčných miestností a väčších obývacích priestorov.
Efektne pôsobia veľké oranžové plody poukladané na záhony alebo do trávy, pred vstupné vchody do hotelov a firiem. Menšie plody dobre poslúžia na aranžovanie do košíkov a mís, ktoré skrášlia kancelárie a obytné priestory. Drobnoplodé tekvice bývajú pestrofarebné. Pri dekorácii vyniká žltá, oranžová, červená i zelená farba a ich kombinácia.
Povrch plodu môže byť hladký, zvrásnený, bradavičnatý, zvlnený i rebrovitý. Plody bývajú rôznorodého tvaru, najčastejšie sú okrúhle, vajcovité, hruškovité, turbanovité a iné.
Magdaléna Valšíková