„Chlapi, buďte ticho, veď ich všetky vyplašíte. A ťahajte po bokoch, aby vám neušli,“ diriguje z brehu mužov namočených po pás vo vode.
Video: Prvý záťah
Pre porybného Mateja Grentznera z rybničného hospodárstva v Períne sa začínajú vianočné sviatky takmer s dvojmesačným predstihom. Tento týždeň ich odštartoval prvý záťah siete. V rybníku plnom kaprov, tolstolobikov, amurov a šťúk spôsobil hotový poplach. „Chlapi, buďte ticho, veď ich všetky vyplašíte. A ťahajte po bokoch, aby vám neušli,“ diriguje z brehu mužov namočených po pás vo vode.
Boj o život
Na výlove vianočných rýb pracujú popri zamestnancoch a brigádnikoch aj väzni z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Košiciach – Šaci.
„Je to namáhavá robota, ale pre nich aspoň na chvíľu vyslobodenie. Vyberanie a triedenie rýb je jednoduché, najviac sa nadrú pri záťahu. Čím viac im ujde, tým viackrát musia ťahať,“ vysvetľuje porybný.
Ryby v sieti sa nemienia vzdať, chvostami mlátia okolo seba, šťastnejším sa podarí uniknúť ponad jej okraj. Muži v rybárskych čižmách a nepremokavých plášťoch ich podberákmi vyberajú a triedia do kadí. Hádam šesťkilové kaprisko sa metá na betóne vedľa nádrže. „Ja ho nechytím, je studený ako smrť,“ vyplašene hovorí jeden z väzňov.
Vydarený rok
Už prvé kusy naznačujú, že rybári majú za sebou dobrý rok. V kadiach sa trepocú ukážkové kapry, obrovské tolstolobiky, nádherné šťuky: „Ryby sú zdravé, radosť na ne pozrieť. Tohto roku sme nemali nijaký úhyn. A budúci bude ešte lepší. Plody sa krásne chytili, možno ich bude viac ako rybník unesie,“ usmieva sa Grentzner.
V troch rybníkoch s celkovou plochou 110 hektárov chovajú najmä kapry. Na predvianočný trh dodajú približne 30 ton.
Porybný má však radosť najmä z amurov. Bylinožravej rybe sa v Períne darí: „Nasadili sme ich z núdze, potrebovali sme vyčistiť zarastené plochy rybníka. Amur sa na nich pasie ako krava na lúke. Pekne sa u nás chytil. Očakávam takých desať ton. Je to výborná, chutná ryba. Mäso má podľa mňa kvalitnejšie ako kapor.“
Video: Porybný Matej Grentzner je aj skvelý kuchár. Vykostiť a nafiletovať kapra nie je preňho žiaden problém.
Risk je zisk
Výlov rybníkov v Períne sa zvyčajne začína v polovici októbra. Grentzner tohto roku zariskoval. „Mal som ešte krmivo, chcel som ho využiť. Keď trhové ryby premiestnime do sádok, už ich nekŕmime. Tam sa len čistia.“
V prvý deň vylovili v Períne približne tri a pol tony živých rýb. „Chlapov musíme trochu vycvičiť. Pred tromi rokmi sme vylovili za jeden deň desať ton. Do dvoch týždňov budú rybníky prázdne.“
Aj keď rybári z viacerých kútov Čiech a Slovenska avizovali zvýšenie cien rýb na predvianočnom trhu, Perínčania zachovajú vlaňajšie: „Mali sme dosť krmiva ešte za staré ceny. Prečo by sme mali zdražovať?“