om kanáli. Ako víťaza si zrejme viete predstaviť urasteného Američana, chlapa pomerne pri tele. Ibaže šampiónom v tejto disciplíne, ktorý to v rokoch 2001 až 2006 nepretržite vyhrával, bol svalnatý Japonec menom Takeru Kobayashi. Tento muž, prezývaný tiež "Tsunami", je v súčasnosti najslávnejším Japoncom v New Yorku.
"Ako môže taký drobný Japonec zjesť toľko našich hotdogov?" krútia hlavou Američania so zmiešanými pocitmi úžasu a otrávenosti zároveň. S veľkým vzrušením preto dlho sledovali, kto získa pre Ameriku späť titul šampióna. A tento rok, konečne, stokilový Američan zjedol v časovom limite 66 hotdogov (na každý kus mal 11 sekúnd), čím tromfol dovtedajšieho šampióna Takeru Kobayashi, ktorý zjedol iba 63 hotdogov. No tentoraz bolo dopredu jasné, že nevyhrá. Už pred súťažou totiž trpel pálčivou bolesťou sánky pre tvrdú tréningovú prípravu. Poviete si - veď je to "iba" súťaž v jedení! Jedáci však berú veľké súboje s plnou vážnosťou, niektorí chodia pravidelne na mnohé preteky. Zvíťaziť v nich vyžaduje kondíciu a tréning techniky - ako pri každom športe. Počul som, že podaktorí držia pred súťažou pôst. Kobayashi napríklad prišiel s vlastnou technikou, ktorá sa postupne stala v súťaži štandardnou. Najprv rozhryzne párok na dve polovice a obe naraz zhltne. Potom namočí pečivo do vody, napchá si ho do úst a prehltne ho.
Objemnosť tela nie je vždy priamo úmerná tomu, aký rýchly je človek v jedení. Ktosi povedal, že obézny človek má aj žalúdok obalený veľkou vrstvou tuku, čiže nie je taký pružný, aby sa roztiahol. Preto nie sú tuční ľudia dosť rýchli jedáci. Toto je teória, ktorú som počul, ale či je pravdivá?
Na Slovensku jedia aj urastení muži pomaly. To je výsledok môjho pozorovania každodenného života. Je čarovné vidieť veľkého chlapa, ako si krája jedlo na malé kúsky a vkladá do úst, aby pomaly vychutnával. Keď jem v spoločnosti Slovákov, vždy sa snažím nedojesť svoju porciu skôr, ako oni, lebo obyčajne sú iba v polovici.
Jesť pomaly je zdravé a úhľadné. Vždy keď sa vraciam do Japonska, vnímam stolovanie, zvlášť japonských mužov ako rýchle a neporiadne. Jesť kultivovane je zrejme súčasť kultúry v strednej Európe, nielen na Slovensku. Spomínam si na to, ako som raz v Austrálii išiel s kamarátom Gerhardom, 190 centimetrov vysokým Rakúšanom, do fast foodu. Mali sme trochu naponáhlo, tak som ho súril, aby jedol rýchlo, dokonca počas chôdze. A vôbec sa mu to nepáčilo.
Myslel som si, že v strednej Európe existuje veľa súťaží, povedzme v pílení dlhého brvna alebo v rúbaní dreva, ale že by tu bola súťaž v neporiadnom rýchlom jedení, to som považoval za vylúčené. No moja žena hovorí, že vraj sa na Slovensku kdesi organizujú preteky v jedení bryndzových halušiek. V Japonsku máme plno súťaží v jedení všelijakých dobrôt, Japonci totiž ohromne radi súťažia. Keby objavili niekde na internete reklamu na pojedanie halušiek, určite by to brali ako veľkú výzvu a zapojili by sa.