Dnešné menu Tofu

Klasické európske mäsové jedlá alebo trocha zeleninových exotických experimentov? Chutné sú obe. Jedno je však isté. Pri zeleninovom menu sa naše orgány nenatrápia. Naopak, po jeho konzumácii sa budeme cítiť sýti a svieži. Jednou zo skvelých ingrediencií

je aj tofu.

Čo je tofu? Názov je z japončiny, ale vynašli ho v Číne. Od 90. rokov minulého storočia sa vyrába aj u nás. Môže mať mnoho konzistencií a príchutí. Je to úžasná pochúťka s mnohorakým použitím a plná zdravia. Vyrába sa zo sóje.

Tofu je niečo ako tvaroh, mäkkej alebo hutnejšej hmoty, podľa toho, aký pokrm sa má z neho vyrobiť. Z tuhšieho tofu sa zvyknú pripravovať jedlá so zeleninou a ryžou. Z mäkšieho tofu sa dajú robiť sladkosti. Výroba je nenáročná a dá sa stihnúť do jednej hodiny. Keď som pred pár rokmi robil rozhovor s jedným výrobcom tofu u nás, povedal mi, že práve tofu vďačí za zdravie svojej rodiny a nikdy naňho nedá dopustiť. Opísal mi v stručnosti aj jeho výrobu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ako na to

Na vyrobenie vlastného tofu potrebujeme vo vode napučanú sóju, nie však staršiu ako jeden rok. Vo vode by mala byť asi 12 hodín. Potom sa bôby rozmixujú na kašu a zohrievajú vo vode. Zmes sa precedí napríklad cez gázu, z tej sa vytlačí čo najviac mlieka a zohrieva sa ďalej. V istej chvíli sa takto pripravenému mlieku začne za stáleho miešania prilievať zrážadlo. Môže to byť morská soľ, citrónová šťava, jablkový ocot alebo špeciálne zrážadlá z riasy nigari, alebo aj chemické zrážadlá. Trvá to len niekoľko minút. Vznikne zrazenina a srvátka, podobne ako pri mlieku. Zrazenina sa pozbiera do gázy alebo utierky, ktorá je uložená vo forme, zakryje sa aj zvrchu a zaťaží závažím. Čím hustejšiu konzistenciu chceme docieliť, tým ťažšie závažie použijeme. Zaťažujeme asi 20 minút. Hotové tofu sa ponorí aj s utierkou do vody, tam sa nareže na požadovanú veľkosť. Najlepšie vraj chutí čerstvé so sójovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

História

Sója sa v Číne pestovala už 15. storočí pred n. l., presné opisy máme z 3. tisícročia pred n. l. Správy o príprave tofu sú z 2. storočia pred Kristom. Ako naozaj vzniklo a kto ho prvýkrát vyrobil, nevieme, existujú však dohady, že vzniklo náhodou, keď sa do sójového mlieka dostala slaná morská voda. Metóda zrážania mlieka morskou vodou je v niektorých manufaktúrach stále živá. V 8. storočí čínski budhistickí misionári priniesli tofu do Kórey a Japonska. Tofu bohaté na bielkoviny jedli preto, lebo vegetariánsky spôsob života im pripadal čistejší a zdravší. Faktom je, že v 14. storočí bolo už tofu rozšírené po celom Japonsku vo všetkých spoločenských triedach. V 60. rokoch boli v Japonsku mnohé malé výrobne, keď sa vláda rozhodla vyrábať ho vo veľkom. Drevo nahradil nerez, morskú vodu kalcium sulfát. Znalci tvrdia, že takéto tofu nemá správnu chuť a naďalej ho vyrábajú aj v malom. Slovenský názov tofu pochádza z japonského túfu, a to je odvodené z čínskeho dňufu. V preklade v oboch jazykoch to znamená niečo ako sójová zrazenina alebo tvaroh.

SkryťVypnúť reklamu

Z hľadiska výživy

Potravina je plná bielkovín, ktoré sa nenachádzajú v obilninách, takže sa spolu dobre dopĺňajú. Sójové mlieko ani syr neobsahujú laktózu, a preto sú vhodné pre alergikov. Tofu je ľahko stráviteľné a dá sa opekať, vyprážať, pražiť, dusiť, marinovať aj údiť. Obsahuje vysoké množstvo bielkovín a kalcia, tiež železo, málo sodíka a málo kalórií.

Recepty

Tofu perkelt (paprikáš)

l 500 g tofu

l 2 stredné cibule

l 4 červené papriky

l 100 g paradajového pretlaku

l 0,5 dl oleja

l sójová omáčka

l mleté čierne korenie

l soľ

l majoránka

l mletá červená paprika

Tofu nakrájame na 2 cm veľké kocky a zalejeme marinádou zo sójovéj omáčky, oleja, korenia, soli, rasce, majoránky a necháme odstáť 2 hodiny. Pokrájame cibuľu a v panvici opražíme dosklovita, pridáme tofu a mletú červenú papriku. Chvíľu pražíme, pridáme na kocky nakrájanú papriku, pretlak a podlejeme asi 2 dl vody. Dusíme prikryté na miernom ohni asi 20 minút. Ako prílohu podávame cestoviny alebo halušky.

SkryťVypnúť reklamu

Tofu s hríbami na smotane

l 300 g tofu

l 300 g očistených a na kocky nakrájaných šampiňónov

l 1 šľahačková smotana

l 50 ml oleja

l 1 nakrájaná cibuľa

l morská soľ

l čerstvo pomleté biele korenie

l hladká múka

Cibuľku orestujeme na oleji, pridáme šampiňóny a tofu, osolíme, okoreníme a dusíme asi 10 minút na miernom ohni. Pridáme šľahačku, v ktorej sme rozmiešali hladkú múku a miešame, kým nezovrie. Podávame s knedľou.

Tofu na farebno (obľúbený tip)

l 300 g hutného lahôdkového tofu pokrájaného na väčšie kocky

l 1 červená paprika (malé kocky)

l 200 g hokkaido tekvice (malé kocky)

l 300 g cukety (malé kocky)

l 300 g baklažánu (malé kocky)

l 1 ČL lístkov čerstvého tymianu

SkryťVypnúť reklamu

l 2 PL vňate petržlenu

l 4 PL sójovej omáčky

l 2 strúčiky cesnaku na plátky

l 1 väčšia cibuľa nakrájaná na drobno

l 100 ml oleja

l čierne korenie

Na oleji orestujeme cibuľku, pridáme cesnak a po chvíli aj tofu. Opečieme ho zo všetkých strán, pridáme sójovú omáčku a zvyšné prísady. Dusíme pod pokrievkou asi 10 - 15 minút. Medzitým si pripravíme basmati ryžu.

Tofu na cibuľke s kuracím mäsom a suchohríbami

l cibuľa

l 250 g kuracích pŕs

l 500 g tofu

l 400 g suchohríbov

l sójová omáčka shoyu

l soľ

l zmes korenín a soli bez glutamanu

l čerstvo pomleté čierne korenie

Na oleji speníme cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme kuracie prsia pokrájané na obdĺžniky, po chvíli pridáme na menšie kúsky nakrájané tofu a nakoniec aj huby. Potom pridáme sójovú omáčku, slanú zmes a korenie. Občas premiešame a dusíme asi 15 minút. Podávame s ryžou a zeleninovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

Ovocný hriech

l 250 g mäkkého tofu

l 1 ČL mletej škorice

l 50 g mletých lieskovcov

l 2 ks maslových hrušiek ošúpaných a nakrájaných na kocky

l 2 PL javorového sirupu

Tofu roztlačíme vidličkou, pridáme škoricu, sirup a orechy, nakoniec primiešame hrušku, uložíme do pohárov a dáme schladiť do chladničky na 2 hodiny.

Zdobíme lístkom mäty.

Tofu je niečo ako tvaroh, mäkkej alebo hutnejšej hmoty. Vyrába sa zo sóje.

Tipy a triky

Ak máte doma otvorené tofu, je dobré udržiavať ho vo vode a denne ju vymieňať. Takéto tofu treba skonzumovať do pár dní.

Tofu treba mať v chladničke, inak sa pokazí. Akýkoľvek náznak kyslého zápachu hovorí o nevhodnosti konzumácie. Balenie v tetrapaku vydrží neotvorené aj rok, nepotrebuje chladiť.

SkryťVypnúť reklamu

Skúste použiť mäkké (hodvábne) tofu v receptoch namiesto syra riccoty, pri výrobe majonézy alebo ho popučte, premiešajte so zeleninou, pridajte škrob a vypražte.

Opečte kocky hutného tofu na panvici a skúste pridať do zeleninovej polievky.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 942
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 229
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 124
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 516
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 656
  6. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 2 577
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 374
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 284
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu