Arašidy, alebo podzemnica olejná z čeľade bôbovitých, pochádzajú z tropických oblastí. Niektoré druhy sa však dajú pestovať aj v našich podmienkach. Semená klíčia pri teplote 12 až 15 °C. Vmenej priaznivých klimatických podmienkach sa pestujú odrody podzemnice olejnej so vzpriamenou stonkou, ktoré majú nižšie nároky a kratšie vegetačné obdobie v porovnaní s odrodami s poliehavou stonkou. Odrody s plazivým rastom sú vhodnejšie do teplejších oblastí, dosahujú vyššie výnosy, ale horšie sa ošetrujú.
Rastliny kvitnú výrazne žltými kvetmi. V oplodnených kvetoch vznikajú zaujímavé úzvary, ktoré prenikajú do kyprej pôdy, kde sa z nich vyvinú plody (arašidové oriešky). Podzemnica olejná si vyžaduje teplé prostredie, mráz jej škodí. Najlepšie sa jej darí v kyprejších výhrevných pôdach s dostatkom humusu, dobre zásobený vápnikom a ďalšími živinami, najmä fosforom a draslíkom. Pred výsadbou je vhodné na jeseň záhon zrýľovať a na jar pokypriť.
Semená podzemnice vysievame na stanovište v polovici mája, v teplejších oblastiach aj koncom apríla. Pôda musí byť však prehriata na 12 až 15 °C. Semená vysievame do riadkov širokých 50 až 70 centimetrov, plazivé odrody do riadkov širokých až 90 centimetrov. Brázda má byť hlboká asi 20 centimetrov. Jednotlivé semienka vysievame do sponu 15 až 30 centimetrov. V našich klimatických podmienkach je vhodnejšie sadenice predpestovať (najlepšie 2 mesiace pred výsadbou). Keď dosiahnu 10 až 15 centimetrov a počasie je dostatočne teplé, vysadíme ich na záhon.
Počas kvitnutia rastliny nezalievame, pretože by sa zhoršilo opelenie kvetov. Stonky po odkvitnutí čo najrýchlejšie prihrnieme pôdou, pretože plody na nich dozrievajú len vtedy, ak sú prikryté zeminou. Výšku úrody priaznivo ovplyvníme skracovaním hlavných stoniek a zavlažovaním počas sucha. Rastliny si nevyžadujú žiadnu chemickú ochranu, pretože v našich podmienkach ich choroby ani škodcovia neohrozujú.
Pri zbere orieškov je dôležité odhadnúť správny termín. Zberáme ich skôr ako sa začnú jesenné dažde. Rastliny podryjeme rýľom, uchopíme vňať a celú rastlinu opatrne vytiahneme z pôdy. Oriešky odtrháme anecháme sušiť na suchom mieste. Pred konzumáciou ich opražíme.
Autor: lov