Topinambur hľuznatý patrí do čeľade astrovitých a je príbuzný slnečnice. Ide o kŕmnu plodinu a vynikajúcu zimnú zeleninu. Pestovanie topinamburov sa pomaly, ale iste, rozširuje v záhradníckych podmienkach, najmä "vďaka" obéznym a chorým ľuďom, ktorí časť zemiakov nahrádzajú touto plodinou. Hľuzy tejto rastliny pochádzajú zo Severnej Ameriky. Názov dal rastline indiánsky kmeň Topinambus. Dorastá do výšky až 2,5 metra a môže tvoriť pekný vetrolam i letný živý plot. Pestovanie topinamburu je veľmi jednoduché. I keď kvitne, semeno v našich podmienkach nedozrieva. Rastlina sa ľahko rozmnožuje hľuzami. Na pôdu a prostredie má skromné nároky, ale najlepšie jej vyhovujú ľahšie pôdy bohaté na humus. Je suchovzdorná a znáša i čiastočné zatienenie. Výhodou je, že ju môžeme pestovať na tom istom mieste i viac rokov a pri prihnojovaní získavame vysoké úrody. Jediným nedostatkom topinamburu je to, že ľahko zdivočie, preto musíme pri zbere hľuzy starostlivo vyberať.
Hľuzy topinamburu sa sadia na jeseň alebo na jar ako zemiaky. Vzdialenosť riadkov sa upravuje na 60 až 70 centimetrov. Hĺbka výsadby má byť na ľahkých pôdach 8 až 10 centimetrov, na ťažších 6 až 7 centimetrov. Hľuzy majú podlhovastý, nepravidelný tvar s početnými hrboľčekmi, na ktorých sú očká s pukmi. Podľa farby bývajú hľuzy biele alebo žlté, ružové alebo červené. Vytvárajú sa v lete a na jeseň, dozrievajú už v prvom roku. Vzdorujú aj silným mrazom, preto sa môžu nechať prezimovať v pôde a zberať i na jar.
Zberajú sa až neskôr v jeseni, rovnakým spôsobom ako zemiaky. Pretože majú tenkú šupku, pri skladovaní vädnú a vysychajú, preto je lepšie zberať ich postupne. Na jar sa zberajú zavčasu, pokiaľ očká hľúz nezačnú klíčiť. Pri jesennom zbere sa hľuzy ukladajú do hroblí alebo do studených miestností s teplotou 0 až 2 °C.
Topinambur je obľúbený najmä vo Francúzsku a v Taliansku, u nás nie je veľmi známy. Je to na škodu veci, pretože má viaceré liečivé vlastnosti. Okrem množstva stopových prvkov (draslíka, vápnika, fosforu, železa a zinku) obsahuje aj inulín, ktorý sa v organizme rýchlo premieňa na jednoduchý cukor - fruktózu. Preto sú topinambury (najmä v surovom stave) vhodným doplnkom výživy diabetikov. Hľuzy obsahujú aj vitamíny (najmä C a B), pektínovú vlákninu a aminokyseliny. Pomáhajú znižovať hladinu zlého cholesterolu v organizme, regulujú krvný tlak a tráviaci systém, chránia pečeň a obličky.
Pôsobia tiež očisťujúco, pomáhajú organizmu zbaviť sa rôznych jedov, ako aj rakovinotvorných ťažkých kovov a toxínov organického pôvodu. Šťava z topinamburov priaznivo pôsobí na slabý a pokazený žalúdok. Pomáhajú tiež zvyšovať odolnosť organizmu a pri infekciách. Pôsobia protistresovo, dodávajú telu energiu, zvyšujú schopnosť koncentrácie. Pozor, pri nadmernej konzumácii môžu spôsobiť srdcové problémy. Primeraná denná dávka sú tri stredne veľké hľuzy.
Anna Pavlišinová
FOTO - archív
Kvety topinamburu pripomínajú slnečnice. |