Recepty

Špagety s nivovou

omáčkou, orechmi a šalviou

l špagety

l 100 g syra niva

l 500 ml smotany na varenie

l korenie

l 10 lístkov šalvie nasekaných na 0,5 cm pásiky

l 2 hrste orechov

l 30 g parmezánu

l 1 PL masla

Do horúcej smotany vhodíme rozmrvený syr niva a kúsok masla, varíme 2 minúty. Prelejeme cez uvarené a scedené špagety alebo iné cestoviny, prisypeme šalviu a orechy, zľahka premiešame. Ak treba, prisolíme a okoreníme. Posypeme hoblinkami parmezánu. Podávame na zohriatych tanieroch.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Huby plnené vlašskými orechmi

l 100 g vlašských orechov

l 4 sušené rajčiny v oleji

l 100 g eidamu alebo čedaru

l 50 g parmezánu

l 12 šampiňónov s hlavičkami s priemerom asi 7 cm

l 1 PL strúhanky

l 1 PL masla

l petržlenová vňať

l soľ

l korenie

Na suchej panvici orestujeme orechy, asi 3 minútky. Do misy dáme na kúsky nakrájané sušené paradajky, orestované orechy, nastrúhaný syr, strúhanku, soľ, maslo, petržlenovú vňať a čersvo pomleté korenie. Nožičky šampiňónov odrežeme a posekáme na drobno, tiež pridáme do zmesi. Ak treba, môžeme vydlabať aj časť húb. Potom do nich vložíme zmes. Do maslom vytretej misy poukladáme hlavičky húb a pečieme v rúre na 180 °C asi

7 minút. Vyberieme z rúry, posypeme syrom a ešte pár minút pečieme, kým sa syr nesfarbí.

SkryťVypnúť reklamu

Nivovo-orechové guľky

l 80 g masla

l 100 g syra niva

l 100 g jemného tvarohu

na obalenie a náplň:

l mleté vlašské orechy

l pažítka na posypanie

l mleté čierne korenie

l soľ

Maslo izbovej teploty zmiešame s tvarohom a pažítkou, 2/3 mletých orechov a nastrúhanou nivou. Okoreníme, ak treba, dosolíme. Zmes necháme vychladnúť v chladničke. Potom formujeme guľky a vyváľame ich vo zvyšku strúhaných orechov. Guľky môžeme poukladať do papierových košíčkov a prepichnúť drevenými napichovadlami. Dáme ešte do chladničky tuhnúť a vyberieme ich až pred podávaním.

Jablkový šalát s vlašskými orechmi

l 250 g jabĺk

l 1 ľadový šalát

l 1 mladá cibuľka nakrájaná na tenučké kolieska

l 1 PL sójovej omáčky

SkryťVypnúť reklamu

l 2 PL vlašských orechov

l šťava z jedného citrónu

l 2 PL olivového oleja

Očistený šalát rozoberieme na jednotlivé listy a natrháme, jablká zbavíme jadierok a nakrájame aj so šupkou na tenučké plátky a pokvapkáme šťavou z citróna. Do misy vložíme listy šalátu, jablká, cibuľku a orechy. Povrch posypeme sekanými orechami. V pohári zmiešame sójovú omáčku, citrónovú šťavu a olej. Šalát tesne pred podávaním prelejeme zmesou .

Koláč s pekanovými orechmi

Cesto:

l 300 g hl múky

l 1 Čl soli

l 175 g masla

l 4 PL studenej vody

Plnka:

l 4 vajcia

l 250 ml javorového sirupu

l 60 g hnedého cukru

l 60 g práškového cukru

l 30 g masla

l 100 g pekanových orechov

Cesto pripravíme premiešaním surovín. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 7 mm a vložíme do okrúhlej tortovej misy. Pretŕčajúce cesto odrežeme po obvode. V nádobe rozšľaháme vajcia, javorový sirup, cukor, maslo a a po vymiešaní aj orechy. Nalejeme do formy na cesto a dáme piecť do rúry na 180 °C na približne 40 minút. Koláč pri pečení môžeme prikryť alobalom, aby neprihorel. Pred podávaním polejeme ešte javorovým sirupom a dozdobíme šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu

Králik s vlašskými orechmi

l 150 ml balzamikového octu

l 3 dcl červeného vína

l 1 celý králik na porcie

l 1 PL polohrubej múky na obalenie

l 5 PL olivového oleja

l 5 lístkov šalvie

l 1 PL posekaného rozmarínu

l 2 PL posekaného tymianu

l 100 g drvených vlašských orechov

l 150 ml vývaru

l 100 g olív bez kôstok

l 100 g sušených paradajok posekaných na pásiky

Ocot a víno zmiešame a necháme v ňom králika cez noc v chladničke. Potom vyberieme z marinády, odkvapkáme, obalíme v múke a prudko osmažíme na horúcom oleji a pridáme orechy. Zalejeme marinádou, osolíme, okoreníme a pečieme prikryté v liatinovom hrnci. Po 30 minútach pridáme paradajky a olivy, odkryjeme a často zalievame vývarom. Pečieme domäkka. Podávame s opečenou polentou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 311
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 340
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 911
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 388
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu