l špagety
l 100 g syra niva
l 500 ml smotany na varenie
l korenie
l 10 lístkov šalvie nasekaných na 0,5 cm pásiky
l 2 hrste orechov
l 30 g parmezánu
l 1 PL masla
Do horúcej smotany vhodíme rozmrvený syr niva a kúsok masla, varíme 2 minúty. Prelejeme cez uvarené a scedené špagety alebo iné cestoviny, prisypeme šalviu a orechy, zľahka premiešame. Ak treba, prisolíme a okoreníme. Posypeme hoblinkami parmezánu. Podávame na zohriatych tanieroch.
Huby plnené vlašskými orechmi
l 100 g vlašských orechov
l 4 sušené rajčiny v oleji
l 100 g eidamu alebo čedaru
l 50 g parmezánu
l 12 šampiňónov s hlavičkami s priemerom asi 7 cm
l 1 PL strúhanky
l 1 PL masla
l petržlenová vňať
l soľ
l korenie
Na suchej panvici orestujeme orechy, asi 3 minútky. Do misy dáme na kúsky nakrájané sušené paradajky, orestované orechy, nastrúhaný syr, strúhanku, soľ, maslo, petržlenovú vňať a čersvo pomleté korenie. Nožičky šampiňónov odrežeme a posekáme na drobno, tiež pridáme do zmesi. Ak treba, môžeme vydlabať aj časť húb. Potom do nich vložíme zmes. Do maslom vytretej misy poukladáme hlavičky húb a pečieme v rúre na 180 °C asi
7 minút. Vyberieme z rúry, posypeme syrom a ešte pár minút pečieme, kým sa syr nesfarbí.
Nivovo-orechové guľky
l 80 g masla
l 100 g syra niva
l 100 g jemného tvarohu
na obalenie a náplň:
l mleté vlašské orechy
l pažítka na posypanie
l mleté čierne korenie
l soľ
Maslo izbovej teploty zmiešame s tvarohom a pažítkou, 2/3 mletých orechov a nastrúhanou nivou. Okoreníme, ak treba, dosolíme. Zmes necháme vychladnúť v chladničke. Potom formujeme guľky a vyváľame ich vo zvyšku strúhaných orechov. Guľky môžeme poukladať do papierových košíčkov a prepichnúť drevenými napichovadlami. Dáme ešte do chladničky tuhnúť a vyberieme ich až pred podávaním.
Jablkový šalát s vlašskými orechmi
l 250 g jabĺk
l 1 ľadový šalát
l 1 mladá cibuľka nakrájaná na tenučké kolieska
l 1 PL sójovej omáčky
l 2 PL vlašských orechov
l šťava z jedného citrónu
l 2 PL olivového oleja
Očistený šalát rozoberieme na jednotlivé listy a natrháme, jablká zbavíme jadierok a nakrájame aj so šupkou na tenučké plátky a pokvapkáme šťavou z citróna. Do misy vložíme listy šalátu, jablká, cibuľku a orechy. Povrch posypeme sekanými orechami. V pohári zmiešame sójovú omáčku, citrónovú šťavu a olej. Šalát tesne pred podávaním prelejeme zmesou .
Koláč s pekanovými orechmi
Cesto:
l 300 g hl múky
l 1 Čl soli
l 175 g masla
l 4 PL studenej vody
Plnka:
l 4 vajcia
l 250 ml javorového sirupu
l 60 g hnedého cukru
l 60 g práškového cukru
l 30 g masla
l 100 g pekanových orechov
Cesto pripravíme premiešaním surovín. Vyvaľkáme ho na hrúbku asi 7 mm a vložíme do okrúhlej tortovej misy. Pretŕčajúce cesto odrežeme po obvode. V nádobe rozšľaháme vajcia, javorový sirup, cukor, maslo a a po vymiešaní aj orechy. Nalejeme do formy na cesto a dáme piecť do rúry na 180 °C na približne 40 minút. Koláč pri pečení môžeme prikryť alobalom, aby neprihorel. Pred podávaním polejeme ešte javorovým sirupom a dozdobíme šľahačkou.
Králik s vlašskými orechmi
l 150 ml balzamikového octu
l 3 dcl červeného vína
l 1 celý králik na porcie
l 1 PL polohrubej múky na obalenie
l 5 PL olivového oleja
l 5 lístkov šalvie
l 1 PL posekaného rozmarínu
l 2 PL posekaného tymianu
l 100 g drvených vlašských orechov
l 150 ml vývaru
l 100 g olív bez kôstok
l 100 g sušených paradajok posekaných na pásiky
Ocot a víno zmiešame a necháme v ňom králika cez noc v chladničke. Potom vyberieme z marinády, odkvapkáme, obalíme v múke a prudko osmažíme na horúcom oleji a pridáme orechy. Zalejeme marinádou, osolíme, okoreníme a pečieme prikryté v liatinovom hrnci. Po 30 minútach pridáme paradajky a olivy, odkryjeme a často zalievame vývarom. Pečieme domäkka. Podávame s opečenou polentou.