Vlašské orechy patria medzi veľmi staré plodiny, ktoré ľudia pražili už pred 8-tisíc rokmi, o čom svedčia vykopávky skamenelých škrupiniek z neolitu. Záznamy z Mezopotámie hovoria jasnou rečou. Na hlinených tabuľkách sa nachádzajú texty hovoriace o rastlinách vo visutých záhradách v Babylone. Náš orech sa tiež objavuje v gréckej mytológii, kde Dionýzos, boh vína a rozkoše zvedie mladú devu a po jej smrti ju premení na orechový strom. Predpokladá sa, že orechy sú pôvodom orechy z východu Európy, iný zdroj uvádza Strednú Áziu. Dnes sa však pestujú po celom kontinente, najmä v suchom a teplejšom podnebnom pásme. Strom sa môže dožiť až 200 rokov.
Plod
Plodmi sú jadrá rôzneho tvaru a veľkosti. Od guľatých po pretiahnuté, s hrubou zelenou a vo vnútri so zvráskavenou šupkou, ktorá obsahuje jadro - plod podobný mozgu. Čerstvé orechy majú ešte na jadre tenkú pokožku, ktorá je horká a pred konzumáciou sa musí ošúpať.
Zdraviu prospešný
Vlašské orechy sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín, a to najmä alfalinolovej, ale aj kyseliny listovej, tiež vlákniny, kyseliny alfalipoovej, atokoferolu, čo sú účinné antioxidanty. Podľa štúdie Roberta Vogela z Baltimorskej univerzity, ktorý robil pokusy s vplyvom orechov a olivového oleja na ľudský organizmus, je za mimoriadnym zdravím obyvateľov okolo Stredozemného mora orech a nie olej, ako sa doteraz tvrdilo. Niežeby olivový olej nebol telu prospešný, ale orech má ešte niečo navyše. Napomáha pružnosti ciev v tele. Stačí zjesť niekoľko kúskov po jedle. Tiež podstatne znižuje hladinu celkového a LDL cholesterolu. V orechoch je aj mnoho vitamínov, E, B1, B6, tiež minerálov ako horčík, meď a zinok.
Zber a uskladnenie
Orechy zberáme až vtedy, keď vypadli z uschnutej zelenej šupky suché na zem. Ideálne je položiť ich na sito a dosušiť. Vhodné je nechať len asi dve vrstvy na sebe a sito s plodmi uložiť na vetrané miesto niekde pod strechu. Takto uskladnené vydržia aj dva roky. Tiež ich môžeme vylúpať, nasypať do mikroténových vreciek alebo nádob a uložiť do mrazničky. Uskladnenie pri izbovej teplote sa noedporúča, orechy totiž zhorknú. Ak ich pomeliete, zmiešajte ich s práškovým cukrom a zamrazte.
PEKANOVÉ ORECHY
Majú pôvod v Severnej Amerike, kde ich pestovali Indiáni nazývaní "stavitelia mohýl". Pekanové orechy sú veľmi podobné vlašským, no majú hladkú škrupinku, mnohé odrody až takú tenkú, že sa dá rozbiť medzi dvoma prstami. Rozdiel je aj v chuti. Pekany sú oveľa lahodnejšie. Divoko rastúce stromy pekanov nájdeme v Texase, Oklahome, Arkansase, Lousiane aj Mexiku. No cielene sa pestujú až ďaleko na sever, po úroveň Chicaga.
Plody sa tvarom podobajú veľkým žaluďom. Majú guľovitý aj predĺžený tvar, v závislosti od odrody, sú veľké až 8 centimetrov. Bývajú to mohutné stromy s priemerom do 2 metrov. Obsah vitamínov a ostatných cenných látok je podobný ako u jeho európskych príbuzných.