Jeseň je čas zberu a ukladania úrody na zimu. Skupina hlúbovín, podobne ako iné druhy zelenín, je citlivá na zamrznutie. Aj termín sejby a výsadby sa určuje v závislosti od dĺžky vegetačného obdobia tej-ktorej odrody vzhľadom na príchod mrazov v danej pestovateľskej oblasti. Hlúboviny nezberáme predčasne, ale aj oneskorené zbery (najmä citlivejších druhov) sú na úkor kvality. Kaleráb zberáme pred príchodom silnejších mrazov. Koreň znesie aj slabší mráz (do -3 až -4 °C), ale potom má zvláštnu sladkastú chuť. Silnejšie namrznutie spôsobuje trhanie bunečných pletív, čím sa stáva dužina špongiovitá, na skladovanie a konzum nevhodná. Kaleráb na založenie je najlepšie vyberať koncom októbra (podľa miestnych podmienok). Na kratšie skladovanie odrežeme koreň aj listy. Na dlhšie skladovanie vyberieme rastliny aj s koreňom, pričom odstránime veľké listy a ponecháme iba malé - tzv. srdiečkové. Takto upravenú rastlinu založíme v pivnici do vlhkého piesku. Založený aj s koreňmi bude dlho svieži a uchová si dobrú kvalitu.
Karfiol je na poškodenie mrazom najcitlivejší, preto pred príchodom prvého mrazu pozberáme všetko, čo je vhodné na konzum. Pri dobre olistenom poraste (keď sú ružice kryté) slabší mráz neškodí. Rastliny s malými nevyvinutými ružicami môžeme vybrať s koreňovým balom a nahusto presadiť do hlbokého pareniska. Tu pri zálievke a zakrytí pareniskovým oknom postupne dorastú. Za slnečného počasia musíme výdatne vetrať, aby sa rastliny nezaparili a nehnili. Takto si môžeme predĺžiť konzumáciu čerstvého karfiolu do neskorej jesene.
Kel hlávkový je veľmi odolný. Najmä zimné odrody znášajú bez poškodenia silnejší mráz, a preto ho v miernych zimách ponecháme na hriadke. Dobre prezimuje pod snehovou prikrývkou. Letné a skoré odrody (žlté a svetlozelené) zberáme ako kapustu; zimné (tmavozelené) zberáme postupne.
Kel ružičkový - keď má pevné, dobre vyvinuté ružičky, je proti chladu odolný podobne ako kel hlávkový. V záhradke ho zberáme ako posledný, prípadne niekoľko rastlín ponecháme na hriadke. Vyberieme celú rastlinu aj s hlúbom a uložíme v pivnici, prípadne v inom chránenom priestore. Ružičky možno tiež obrať a vo vrecúškach uložiť do mrazničky.
Kel kučeravý je u nás pomerne málo rozšírený. Má celú škálu farebných foriem - od svetlozelených až po tmavofialové. Z hlúbovín je na chlad najodolnejší, preto ho v záhradke ponechávame cez zimu. Postupne môžeme zberať listy na prípravu jedál alebo na dekoráciu pri stolovaní.
Kapusta hlávková sa zberá postupne ako dorastá. Vytriedime hlávky určené na kvasenie do suda a na založenie v čerstvom stave. Na založenie vyberieme len zdravé, nepoškodené rastliny, aby boli straty počas skladovania čo najmenšie. Lepšie je vybrať rastliny aj s koreňom, odstrániť obalové listy a takto upravené rastliny založiť do piesku. Na kratšie skladovanie odrežeme aj hlúb a hlávky skladujeme v debničke v chlade. Kapuste neuškodí ani slabšie zamrznutie - v tom prípade odstránime aj obalové listy. Silnejšie namrznuté rastliny (keď je zasiahnutý aj hlúb) neskladujeme.
Juliana Králová