Hlúboviny zbierame postupne

Jeseň je čas zberu a ukladania úrody na zimu. Skupina hlúbovín, podobne ako iné druhy zelenín, je citlivá na zamrznutie. Aj termín sejby a výsadby sa určuje v závislosti od dĺžky vegetačného obdobia tej-ktorej odrody vzhľadom na príchod mrazov v danej ...

Jeseň je čas zberu a ukladania úrody na zimu. Skupina hlúbovín, podobne ako iné druhy zelenín, je citlivá na zamrznutie. Aj termín sejby a výsadby sa určuje v závislosti od dĺžky vegetačného obdobia tej-ktorej odrody vzhľadom na príchod mrazov v danej pestovateľskej oblasti. Hlúboviny nezberáme predčasne, ale aj oneskorené zbery (najmä citlivejších druhov) sú na úkor kvality. Kaleráb zberáme pred príchodom silnejších mrazov. Koreň znesie aj slabší mráz (do -3 až -4 °C), ale potom má zvláštnu sladkastú chuť. Silnejšie namrznutie spôsobuje trhanie bunečných pletív, čím sa stáva dužina špongiovitá, na skladovanie a konzum nevhodná. Kaleráb na založenie je najlepšie vyberať koncom októbra (podľa miestnych podmienok). Na kratšie skladovanie odrežeme koreň aj listy. Na dlhšie skladovanie vyberieme rastliny aj s koreňom, pričom odstránime veľké listy a ponecháme iba malé - tzv. srdiečkové. Takto upravenú rastlinu založíme v pivnici do vlhkého piesku. Založený aj s koreňmi bude dlho svieži a uchová si dobrú kvalitu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Karfiol je na poškodenie mrazom najcitlivejší, preto pred príchodom prvého mrazu pozberáme všetko, čo je vhodné na konzum. Pri dobre olistenom poraste (keď sú ružice kryté) slabší mráz neškodí. Rastliny s malými nevyvinutými ružicami môžeme vybrať s koreňovým balom a nahusto presadiť do hlbokého pareniska. Tu pri zálievke a zakrytí pareniskovým oknom postupne dorastú. Za slnečného počasia musíme výdatne vetrať, aby sa rastliny nezaparili a nehnili. Takto si môžeme predĺžiť konzumáciu čerstvého karfiolu do neskorej jesene.

Kel hlávkový je veľmi odolný. Najmä zimné odrody znášajú bez poškodenia silnejší mráz, a preto ho v miernych zimách ponecháme na hriadke. Dobre prezimuje pod snehovou prikrývkou. Letné a skoré odrody (žlté a svetlozelené) zberáme ako kapustu; zimné (tmavozelené) zberáme postupne.

SkryťVypnúť reklamu

Kel ružičkový - keď má pevné, dobre vyvinuté ružičky, je proti chladu odolný podobne ako kel hlávkový. V záhradke ho zberáme ako posledný, prípadne niekoľko rastlín ponecháme na hriadke. Vyberieme celú rastlinu aj s hlúbom a uložíme v pivnici, prípadne v inom chránenom priestore. Ružičky možno tiež obrať a vo vrecúškach uložiť do mrazničky.

Kel kučeravý je u nás pomerne málo rozšírený. Má celú škálu farebných foriem - od svetlozelených až po tmavofialové. Z hlúbovín je na chlad najodolnejší, preto ho v záhradke ponechávame cez zimu. Postupne môžeme zberať listy na prípravu jedál alebo na dekoráciu pri stolovaní.

Kapusta hlávková sa zberá postupne ako dorastá. Vytriedime hlávky určené na kvasenie do suda a na založenie v čerstvom stave. Na založenie vyberieme len zdravé, nepoškodené rastliny, aby boli straty počas skladovania čo najmenšie. Lepšie je vybrať rastliny aj s koreňom, odstrániť obalové listy a takto upravené rastliny založiť do piesku. Na kratšie skladovanie odrežeme aj hlúb a hlávky skladujeme v debničke v chlade. Kapuste neuškodí ani slabšie zamrznutie - v tom prípade odstránime aj obalové listy. Silnejšie namrznuté rastliny (keď je zasiahnutý aj hlúb) neskladujeme.

SkryťVypnúť reklamu

Juliana Králová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 556
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 264
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 707
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 045
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 189
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 933
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 833
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 423
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu