Recepty

Fazuľová polievka

s údenou klobásou
  • l 2 páry klobás (asi 600 g)
  • l 250 g strakatej fazule namočenej cez noc
  • l 3 mrkvy
  • l 3 zemiaky
  • l 2 cibule
  • l múka a olej na zápražku
  • l 2 bobkové listy
  • l majorán
  • l mletá červená paprika
  • l 10 zrniek čierneho korenia
  • l mleté čierne korenie
  • l soľ

Umyté klobásky narežeme na 2 cm hrubé kolieska, dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou, pridáme bobkový list, celé korenie, mrkvu nakrájanú na hrubé kolieska, zemiaky nakrájené na väčšie kúsky a fazuľu. Varíme dovtedy, kým nie je fazuľa mäkká. Potom urobíme z masti, nadrobno nakrájanej cibule, múky a mletej papriky zápražku a pridáme ju do vriacej polievky. Osolíme, okoreníme majoránom a korením a ešte krátko povaríme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Fazuľa azuki v sladkokyslej omáčke

  • l 250 g suchej fazule azuki
  • l 1 šalotka
  • l 2 strúčiky cesnaku
  • l 1 väčšia červená paprika
  • l 150 g kukurice
  • l 1 PL jablkového octu
  • l 2 PL paradajkového pretlaku
  • l 2 PL sójovej omáčky
  • l 2 PL kukuričnej múky

Do varu privedieme 250 g suchej fazule azuki a 10 minút varíme na veľkom plameni, potom stiahneme plameň a prikrytú fazuľu varíme ešte 35 minút. Vývar odložíme. V panvici si rozpálime olej a pražíme na ňom nakrájanú cibuľku a roztlačený cesnak. Pridáme uvarenú fazuľu, červenú papriku nakrájanú na malé kocky bez semien, sladkú kukuricu a 3 minúty povaríme. Na hladkú pastu vymiešame kukuričnú múku, sójovú omáčku, jablkový ocot, paradajkový pretlak a 3 PL fazuľového vývaru. Pridáme zvyšný fazuľový vývar a zmes polejeme. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni 5 minút. Podávame s varenou celozrnnou ryžou.

SkryťVypnúť reklamu

Fazuľa na paprike

  • l 300 g cez noc namočenej fazule
  • l 60 g masla
  • l 2 cibule
  • l soľ
  • l hladká múka
  • l mletá paprika
  • l 250 ml vody
  • l 125 ml kyslej smotany

Fazuľu uvaríme domäkka. Na masle speníme cibuľku, pridáme papriku, soľ, prisypeme múku a pražíme 2 minúty. Potom ju zalejeme vodou, necháme 15 minút povariť, pridáme fazuľu a nakoniec prilejeme smotanu.

Varená fazuľa s hlivou

  • l 350 g cez noc namočenej tmavej fazule
  • l 3 papriky (zelená, červená a žltá)
  • l 1 malá šalotka
  • l 350 g hlivy ustricovitej
  • l olivový olej
  • l mleté čierne korenie
  • l soľ
  • l čerstvá majoránka

Namočenú fazuľu zlejeme a uvaríme v čerstvej vode domäkka, scedíme a odložíme. Šalotku nakrájame na jemno a na panvici pražíme do sklovita, potom pridáme očistenú a umytú hlivu a papriky pokrájané na rovnaké kúsky, ako je fazuľa. Orestovanú zmes podávame s varenou ryžou. Zdobíme čerstvou majoránkou.

SkryťVypnúť reklamu

Karibské prekvapenie

  • l 400 g konzervovaných paradajok, bez nálevu
  • l 400 g červenej fazule z plechovky, bez nálevu
  • l 200 g kukurice
  • l 200 g čerstvého na kusy nakrájaného ananásu
  • l 1/2 ČL mletého zázvoru
  • l 1 ČL kari prášku

Všetky prísady dáme na rozpálenú panvicu a krátko pražíme. Ak by bola zmes príliš hustá, pridáme šťavu z fazule alebo z ananásu. Podávame s ryžou a obložíme paprikou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 584
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 303
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 116
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 336
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 914
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 862
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 397
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu