- l 2 páry klobás (asi 600 g)
- l 250 g strakatej fazule namočenej cez noc
- l 3 mrkvy
- l 3 zemiaky
- l 2 cibule
- l múka a olej na zápražku
- l 2 bobkové listy
- l majorán
- l mletá červená paprika
- l 10 zrniek čierneho korenia
- l mleté čierne korenie
- l soľ
Umyté klobásky narežeme na 2 cm hrubé kolieska, dáme do väčšieho hrnca, zalejeme vodou, pridáme bobkový list, celé korenie, mrkvu nakrájanú na hrubé kolieska, zemiaky nakrájené na väčšie kúsky a fazuľu. Varíme dovtedy, kým nie je fazuľa mäkká. Potom urobíme z masti, nadrobno nakrájanej cibule, múky a mletej papriky zápražku a pridáme ju do vriacej polievky. Osolíme, okoreníme majoránom a korením a ešte krátko povaríme.
Fazuľa azuki v sladkokyslej omáčke
- l 250 g suchej fazule azuki
- l 1 šalotka
- l 2 strúčiky cesnaku
- l 1 väčšia červená paprika
- l 150 g kukurice
- l 1 PL jablkového octu
- l 2 PL paradajkového pretlaku
- l 2 PL sójovej omáčky
- l 2 PL kukuričnej múky
Do varu privedieme 250 g suchej fazule azuki a 10 minút varíme na veľkom plameni, potom stiahneme plameň a prikrytú fazuľu varíme ešte 35 minút. Vývar odložíme. V panvici si rozpálime olej a pražíme na ňom nakrájanú cibuľku a roztlačený cesnak. Pridáme uvarenú fazuľu, červenú papriku nakrájanú na malé kocky bez semien, sladkú kukuricu a 3 minúty povaríme. Na hladkú pastu vymiešame kukuričnú múku, sójovú omáčku, jablkový ocot, paradajkový pretlak a 3 PL fazuľového vývaru. Pridáme zvyšný fazuľový vývar a zmes polejeme. Privedieme do varu a varíme na miernom ohni 5 minút. Podávame s varenou celozrnnou ryžou.
Fazuľa na paprike
- l 300 g cez noc namočenej fazule
- l 60 g masla
- l 2 cibule
- l soľ
- l hladká múka
- l mletá paprika
- l 250 ml vody
- l 125 ml kyslej smotany
Fazuľu uvaríme domäkka. Na masle speníme cibuľku, pridáme papriku, soľ, prisypeme múku a pražíme 2 minúty. Potom ju zalejeme vodou, necháme 15 minút povariť, pridáme fazuľu a nakoniec prilejeme smotanu.
Varená fazuľa s hlivou
- l 350 g cez noc namočenej tmavej fazule
- l 3 papriky (zelená, červená a žltá)
- l 1 malá šalotka
- l 350 g hlivy ustricovitej
- l olivový olej
- l mleté čierne korenie
- l soľ
- l čerstvá majoránka
Namočenú fazuľu zlejeme a uvaríme v čerstvej vode domäkka, scedíme a odložíme. Šalotku nakrájame na jemno a na panvici pražíme do sklovita, potom pridáme očistenú a umytú hlivu a papriky pokrájané na rovnaké kúsky, ako je fazuľa. Orestovanú zmes podávame s varenou ryžou. Zdobíme čerstvou majoránkou.
Karibské prekvapenie
- l 400 g konzervovaných paradajok, bez nálevu
- l 400 g červenej fazule z plechovky, bez nálevu
- l 200 g kukurice
- l 200 g čerstvého na kusy nakrájaného ananásu
- l 1/2 ČL mletého zázvoru
- l 1 ČL kari prášku
Všetky prísady dáme na rozpálenú panvicu a krátko pražíme. Ak by bola zmes príliš hustá, pridáme šťavu z fazule alebo z ananásu. Podávame s ryžou a obložíme paprikou.