Masahikovými očami
Práve na jeseň zavládne v Japonsku klíma, v ktorej sa dá robiť kopec vecí. Zamestnáte hlavu, telo aj ducha. Je to obdobie množstva kultúrnych podujatí. Niektorí tvrdia, že jeseň je ideálna na športovanie, iní, že prebúdza umeleckú kreativitu, ďalší, že vtedy najradšej rozjímajú s knihou v ruke. Väčšina škôl organizuje pre žiakov a celé ich rodiny takzvaný Športový karneval, slávnosť, na ktorej predvedú v originálnych, vlastnoručne zhotovených kostýmoch, hromadné ročníkové choreografie. Druhý októbrový pondelok je totiž v Japonsku Dňom zdravia a športu a je dňom sviatočným.
Pre mňa je jeseň zaujímavá aj pre jej chute. Je to obdobie zberu viacerých druhov ovocia a zeleniny, navyše, od jesene do zimy je najlepšia sezóna na zber čerstvých darov mora. V jednom prieskume sa pýtali Japoncov, ktoré špeciality im pripomínajú jeseň. A takto vyzeral rebríček top desiatich: 1. sanma, 2. jedlé gaštany, 3. matsutake, 4. nashi (naši), 5. kaki, 6. shinmai (čerstvo pozbieraná nová ryža), 7. hrozno, 8. sladké zemiaky, 9. huby, 10. orech ginko. Niektoré z týchto jedál zrejme nepoznáte, ale rád by som vám ich predstavil. Napríklad sanma (Scomberesox saurus), to je asi 30 až 40 centimetrov dlhá sťahovavá morská ryba. Na jeseň prichádzajú tieto ryby zo severu a tiahnu na juh k japonskému súostroviu. Najčastejšie ich pripravujeme na grile, podávame posolené, s postrúhanou bielou reďkovkou a sójovou omáčkou. Je to pomerne sýte jedlo.
Keď vidím v uliciach Bratislavy predavačov gaštanov, vyvoláva to vo mne spomienky na jeseň v Japonsku. Gaštany sú rovnaké, len tie japonské sú o čosi sladšie. Matsutake je kráľom medzi japonskými hríbmi. Je to 10 - 25 centimetrov vysoká huba, ktorá rastie pod červenými borovicami a zbiera sa, keď ešte nemá celkom otvorený klobúk, pretože inak stráca svoju chuť a vôňu. Nájsť matsutake nie je jednoduché a pestovať ich umelo je takmer nemožné. Preto sú tieto huby superdrahé! Pritom recept na prípravu je veľmi jednoduchý. Podávame ich uvarené alebo ugrilované s čerstvou varenou ryžou.
Bol som prekvapený, keď som minulý rok v jednom bratislavskom obchode s ovocím videl predávať nashi - japonské hrušky. Tvarom sa vôbec neponášajú na európske hrušky. Majú tvar jablka v drsnej žltozelenej šupke, sú výrazne chrumkavé a šťavnaté, takmer ako melón. A keď už jeseň vrcholí, počuť všade vykrikovať predavačov: "Pečené sladké zemiaky!" Pomedzi domy tlačia svoj malý vozík. Ako dieťa som sa vždy tešil, keď zastali niekde v susedstve. V Japonsku rastie veľa stromov ginko, takže orech ginnan je už tradičnou delikatesou. Pečený a dobre posolený je ohromne chutný. Vraj je aj zdravý, ale ak to preženiete, môžete mať problémy.
Spomínaný prieskum kládol Japoncom aj otázku, ktorý alkoholický nápoj pijú na jeseň k jedlu najradšej. Na prvom mieste sa ocitlo pivo, za ním saké a napokon víno. Len pre úplnosť dodám, že spomínaný prieskum robili výrobcovia piva. Chytrý spôsob reklamy. Ale výsledok je pravdivý. Pretože zatiaľ čo Slovákov na jeseň opája mladé víno, Japoncom naozaj najviac chutí pivo.