BRATISLAVA – Za veľkonočnými jahňatami sú Taliani schopní precestovať každý rok celú Európu. Vždy na jar – keď ešte Európu neobchádzala slintačka a krívačka – k nám z juhu prúdilo množstvo kamiónov. Zato Slováci jahňacinu nejedia, aj keď je považovaná za jedno z najzdravších druhov mäsa. Spotreba na obyvateľa je za rok len 20 dekagramov.
„Veľkonočné jahňatá sú pochúťkou vďaka špeciálnemu spôsobu odchovu, a preto sa predávajú za vyššiu cenu. Po Veľkej noci ich cena rapídne klesne,“ hovorí Martin Havrila, vedúci farmy oviec v Trstenej, kde ich chovajú vyše 1500.
Veľkonočné jahňatá sa neodstavujú od matiek a sú odchované len na mlieku, kým iné mláďatá kŕmia aj kŕmnymi zmesami. Najkvalitnejšie mäso je z jahniat vážiacich okolo 10 kilogramov, platí aj pravidlo, že čím vyššia váha, tým nižšia cena.
Naše jahňatá sa väčšinou vyvážajú. „U nás sa skôr konzumuje teľacina a ľudia svoje chute nemenia, navyše keď cena za jedno kilo jahňaciny je 170 korún, v Bratislave až do 200 korún,“ hovorí Havrila.
„Vývoz skomplikovala slintačka a krívačka. Kým minulý rok sme začali s vývozom už v marci, tento rok nám vývoz zvierat do Talianska povolili až 4. apríla.“
VLADIMÍRA MAJTÁNOVÁ
Tematicky príbuzné článkyMladým sa už susedky obchádzať nechce
Aj biskup bude jesť šunku a vajíčka