- šúľky kurice cukrovej
- voda
- soľ
Do hrnca s vodou (prípadne s niekoľkými listami z čo najvnútornejšieho obalu klasu) dáme variť kukuricu asi na 15 minút. Vyberieme z hrnca, necháme odkvapkať, trošku vychladnúť a posolíme.
Kukuričný šalát
- 600 g varenej kukurice
- 200 g varených bielych fazúľ
- 200 g paradajok nakrájaných na drobné kocky
- 4 ks stonkového zeleru posekaného na malé kúsky
- 1/2 šálky papriky pokrájanej na kocky
- 2 PL najemno nasekanej červenej cibuľky
- 1 PL nasekaného kôpru
- ľadový šalát
Nálev
- 3 PL citronóvej šťavy
- 1 ČL tabasca
- 1 ČL francúzskej horčice
Suroviny premiešame vo väčšej mise, zalejeme nálevom a podávame. Kukuricu si môžeme pripraviť aj sami, a to tak, že z uvarenej cukrovej kukurice orežeme zrná.
Pomarančovo polentové koláčiky
- 180 g masla
- 170 g cukru
- 255 g polenty
- 100 g polohrubej múky
- šupky z chemicky neošetrených 2 pomarančov, najemno nasekané
- 3 vajcia
Rozotrieme maslo, cukor, polentu a múku, pridáme vajíčka a pomarančovú kôru. Cesto dáme do fólie na potraviny a vložíme stuhnúť do chladničky na 2 hodiny. Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 190 °C asi 6 minút alebo do svetlohneda. Pred podávaním je potrebné koláčiky nechať vychladnúť, a to asi 20 minút.
Kukuričné placky
- 140 g kukuričnej múky
- 1 lyžicu hladkej múky
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- soľ
- 2 bielky
- 2 žĺtky
- 450 ml cmaru
- olej
Do misky dáme kukuričnú a pšeničnú múku, prášok do pečiva, žĺtky, cmar a zmiešame. Necháme odpočinúť asi 20 minút, potom do cesta primiešame sneh z bielkov. Na panvicu dáme placku z dvoch lyžíc cesta. Opečieme z oboch strán. Môžeme do nich nastrúhať syr, najlepšie čedar alebo eidam, potom nasekanú papriku alebo orestované kuracie mäsko. Preložíme a podávame ešte teplé.
Polentový koláč s paprikou
- 200 g hladkej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 300 ml bieleho jogurtu
- 100 g eidamu
- 60 g rozpusteného masla
- 250 g polenty
- 130 ml mlieka
- 2 vajcia
- 1 nadrobno nakrájaná červená paprika
- 1 nadrobno nasekaný baraní roh alebo čili
- soľ
Zmiešame múku, polentu, soľ, kypriaci prášok a syr. V miske vyšľaháme jogurt, mlieko a vajcia, pridáme papriky, maslo. Do múčnej zmesi vlejeme tekutú zmes a jemne premiešame. Dáme do kruhovej formy piecť na 200 °C na 20 až 25 minút, prípadne skúsime stav koláča špajlou.