Stačia tri eurá a v Berlíne si doprajete celkom chutnú večeru. Najlepšie kebaby sú v štvrti Kreuzberg, kde žije početná skupina prisťahovalcov z Turecka. Grilované hovädzie alebo kuracie mäso zakrútené so zeleninou do placky sa vďaka moslimským imigrantom stalo v Nemecku takmer národným jedlom. Len v hlavnom meste je 1500 stánkov s kebabmi a Berlínčania zjedia denne až 40 ton tejto pochúťky.
Tony pokazeného mäsa
Predaj kebabov v posledných dňoch však prudko klesol potom, čo ľudí vystrašil škandál s pokazeným mäsom. Prokuratúra v Bavorsku oznámila, že jeden z predajcov mäsa doručil prevádzkam v Berlíne 150 ton mäsa, ktoré nespĺňalo hygienické štandardy.
Nemecké médiá potom denne zverejňovali články a obrázky o podozrivých stánkoch s kebabmi. Výsledkom je 15 – percentný pokles predaja.
Majiteľ jednej z najväčších kebabových spoločností Remzi Kaplan tvrdí, že ide o cielenú kampaň a poukazuje na to, že médiá rovnako nekritizujú stánky s „nemeckejšími produktmi“, ako sú hamburgery a klobásy. Aj v nich mohli predávať pokazené mäso. Kaplana cituje aj turecký denník Hürriyet, v článku Dynamit proti Dönerom.
Predávali aj mäso pre mačky
Nemecký minister poľnohospodárstva a ochrany spotrebiteľov Horst Seehofer žiada prísne tresty pre producenta, ktorý zhnité mäso predával. Ozvali sa tiež hlasy, aby sa stanovili celoeurópske pravidlá štítkovania mäsa tak, aby ich nebolo možné prelepiť a predávať po skončení trvanlivosti.
Nejde pritom o prvú aféru s pokazeným mäsom. Vo februári našli hygienici na juhozápade krajiny v meste Illertissen tony pokazeného mäsa z Talianska.
Vlani zase polícia zadržala v Mníchove desiatky ton zapáchajúceho mäsa, starého až štyri roky. Najkurióznejšie si privyrábal bavorský podnikateľ, ktorý pred dvomi rokmi predával zvyšky mäsa určeného pre psov a mačky.