Ako by sa slovenských vinárov dotkol zákaz používania cukru?
„Tento krok by mal mať negatívny dosah na slovenské vína, pretože u nás niektoré ročníky musíme dosládzať.
Problém je hlavne v tom, že mušt, ktorý sa bude môcť využívať, je drahší. Súčasne so zákazom používania cukru sa zruší aj dotácia na používanie zahusteného muštu. Následne to môže zdvihnúť cenu slovenských vín.
Zruší sa tak aj prirodzená konkurencia medzi výrobcami muštu a cukru. V priemerných ročníkoch to bude skutočne nevýhodné.“
Viete odhadnúť, ako by sa ceny zmenili?
„Ešte to nevieme odhadnúť. Zmeny však môžeme očakávať najskôr o dva až tri roky. V budúcom roku sa budú predávať ešte tohtoročné vína, ktoré môžu obsahovať cukor a platí aj dotácia na mušt.“
Ako sa pozeráte na rozšírenie podpory pre vinárov odchádzajúcich z trhu?
„Je to nelogické. Najbližších päť rokov budeme niekoľkými miliardami podporovať vyklčovanie vinohradov a za päť rokov ich môžu opäť vysadiť.
Nás však viac trápi zmena pri označovaní. Komisia chce zrušiť rozdeľovanie vína na stolové a akostné a povoliť značenie odrody na akékoľvek víno. To sa dotkne nás aj našich spotrebiteľov. U nás názov odrody na etikete sa už niekoľko desiatok rokov spája iba s kvalitnými vínami. Teraz si odrodu bude môcť na víno označiť akýkoľvek výrobca bez ohľadu na kvalitu. Podľa nás to spôsobí úplný chaos a zmätie spotrebiteľov.
U nás si 70 percent spotrebiteľov vyberá víno práve podľa odrody. Hľadajú Chardonnay, Frankovku modrú a podobne. Rátajú s tým, že ide o kvalitné víno. Pritom bude už môcť ísť aj o vína najnižšej triedy. “
Autor: pst