Brusel mieni zmeniť trh s vínom

Európska komisia plánuje zakázať dosladzovanie vína sacharózou. Podľa slovenských vinárov by to mohlo priniesť nárast ceny, ale aj kvality vína. S úplným zákazom sacharózy nesúhlasí ani ministerstvo pôdohospodárstva.

V prípade, že reforma trhu s vínom prejde v súčasnej podobe, výrobcovia vína v severných regiónoch Európy budú musieť hľadať dodávateľov muštu.V prípade, že reforma trhu s vínom prejde v súčasnej podobe, výrobcovia vína v severných regiónoch Európy budú musieť hľadať dodávateľov muštu. (Zdroj: ILUSTRAČNÉ – TASR)

BRATISLAVA. Radu ministrov poľnohospodárstva Európskej únie budú v najbližších mesiacoch čakať ťažké rokovania o budúcnosti trhu s vínom. Podľa hovorcu Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Romana Schönwiesnera komisia už návrh reformy schválila a teraz čaká na pripomienky ministrov z členských krajín.

Proti reforme sa pritom otvorene postavilo napríklad Nemecko či Francúzsko. Súčasný návrh je neprijateľný aj pre slovenské ministerstvo pôdohospodárstva. „Refoma ako celok nezohľadňuje postavenie krajín v severnejších regió­noch, ani krajín s nižšou produkciou, ktoré nevytvárajú nadprodukciu,“ povedala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Magdaléna Kráľová.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Stop sacharóze

Jednou zo zmien, ktoré Európska komisia v novele navrhuje, je zákaz používania sacharózy na dosládzanie vína, čo však podľa ministerstva naruší tradičné vinohradnícke postupy v severných oblastiach Európy.

Pri výrobe vína by sa mal používať len vínny mušt, ktorý je však drahší. Únia chce zároveň zrušiť dotovanie muštu. „Docukrovanie nie je opatrením na zvyšovanie kvality vína, ale nástrojom na udržanie výroby osobitných vín v podmienkach, ktoré umožňujú získavať typovo jedinečné vína,“ tvrdí ministerstvo pôdohospodárstva.

Konateľ spoločnosti Slowin František Duroň, ktorý na Slovensku predáva zahraničné aj slovenské vína tvrdí, že dochucovanie vína sacharózou je anomália, ktorá sa vyskytuje už len v severných oblastiach Európy.

SkryťVypnúť reklamu

Inde na svete je podľa neho podobný postup zakázaný. Ak by sa za súčasnej situácie začal namiesto sacharózy používať na dosládzanie koncentrovaný vínny mušt, nespôsobilo by to výrazné zdraženie vín. Na druhej strane by to podľa neho dotlačilo vinárov využívať jednoznačne kvalitnejšiu surovinu. Za odporom k reforme vidí strach výrobcov z nadväzovania nových obchodných vzťahov s dodávateľmi muštu.

Ak by komisia skutočne presadila zákaz dosládzania sacharózou, výrobcovia muštu z Talianska či Francúzska by podľa riaditeľky Zväzu výrobcov hrozna a vína Jaroslavy Pátkovej stratili časť prirodzenej konkurencie, čo spôsobuje obavy z ďalšieho zvyšovania ceny muštu. „Pričom v súčasnosti nie je možné odhadnúť, o koľko by sa cena muštu a tým aj všetkých akostných vín na Slovensku zdvihla,“ tvrdí Pátková. Nárast cien by sa neprejavil okamžite, ale v priebehu dvoch či troch rokov.

SkryťVypnúť reklamu

Veľké zmeny

Okrem obmedzení týkajú­cich sa dosládzania chce komisia zaviesť aj podporu pre vinárov, ktorí sa rozhodnú opustiť sektor a prestať pestovať hrozno. Týmto opatrením sa má znížiť vysoká nadprodukcia vína v únii. V prvom roku platnosti reformy sa prémia za vyklčovanie hektára vino­hradu má zdvihnúť o tretinu oproti súčasnej úrovni. Postupne má výška dotácie klesať. Od roku 2013 zasa plánuje zrušiť zákaz novej výsadby vinohradov.

Únia tiež v reforme pripravila program na propagáciu európskych vín v tretích krajinách, čím chce oživiť pomaly upadajúci vývoz. Ministerstvo pôdohospodárstva však tvrdí, že ani to slovenským opatreniam nepomôže, keďže len mizivú časť produkcie vyvážame do zahraničia a domáci výrobcovia by sa viac mali zamerať na domáci trh.

SkryťVypnúť reklamu

Zmeniť sa majú aj pravidlá označovania vín etiketami, kde komisia predpokladá zrušenie triedenia vín podľa akosti. Väčší dôraz by sa podľa návrhu reformy mal klásť na regionálny pôvod vína, čo podľa Pátkovej naruší tradičný spôsob značenia a bude miasť spotrebiteľov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 580
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 298
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 711
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 107
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 331
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 920
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 403
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu