keby sme mu nepomohli. Platí to pre ženy v očakávaní, ale i tie, ktoré svoje dieťatko už držia v náručí. Preto treba múdro
zhodnotiť všetky kroky, vrátane každého sústa, ktoré dávame na tanier.
Hnacím motorom každej ženy je túžba mať zdravé dieťa. Takže pravidlom číslo jeden je vylúčenie všetkých škodlivých látok, ku ktorým patrí alkohol, aj keď konzumovaný len spoločensky, a fajčenie. Niektoré fajčiarky sa svojho zlozvyku nechcú vzdať ani počas tehotenstva, no riskujú, že obmedzia prísun kyslíka a živín do organizmu dieťaťa a zaštepia ho toxickými látkami, ktoré dym obsahuje. Negatívne tým ovplyvnia vývoj plodu a môžu odštartovať vznik rôznych defektov a zdravotných komplikácií. Opatrnosť je namieste aj pri užívaní liekov, v tomto smere poradí ošetrujúci gynekológ. Nuž a absolútnou kontraindikáciou sú, samozrejme, drogy.
Sme predsa dvaja
Aj keď informovanosť žien o tomto ich výnimočnom období života je omnoho väčšia ako kedysi, niektoré ženy opakujú stále rovnaké chyby. A v štýle filozofie "veď sme už dvaja" konzumujú enormné množstvá potravín. Po pôrode napokon vážia o dvadsať kíl viac a stojí ich neskutočné množstvo námahy, aby sa ich zbavili. V tomto prípade však nejde o kvantitu, ale o kvalitu. V žiadnom prípade nebude nikto nikomu predpisovať presný jedálny lístok. Výber ovplyvňujú rodinné návyky i vlastné chute, no osvojiť si treba základné princípy a obliecť ich do svojej verzie jedálnička. Aj keď by nastávajúca mamička nemala množstvo prijímanej potravy zdvojnásobiť, musí dennú dávku zvýšiť asi o 300 až 400 kcal. A majú byť prítomné všetky potrebné látky vo vyváženom pomere.
V prvom rade pestrá
Dôležitú zložku stravy by mali tvoriť bielkoviny (podstatné pre rast a vývoj plodu) zastúpené mliekom, jogurtmi, syrmi a inými mliečnymi výrobkami, vajíčkami, rybami, mäsom, najmä chudým, ale tiež strukovinami, orechmi a semienkami. Uhľohydráty je lepšie zabezpečiť si skôr strukovinami a tmavým chlebom ako bielym pečivom. Potraviny s obsahom škrobu ako ryža, ovsené vločky, cestoviny, kukurica a zemiaky organizmus nezaťažia, ale ho rýchlo zasýtia. Cukor je si nevyhnutný, ale vyhnúť sa treba sladkostiam s obsahom rýchlo vstrebateľných cukrov. Tuk je dôležitým zdrojom energie, ale namiesto živočíšnych si na poličku v chladničke položme radšej nízkotučné rastlinné a doplňme ich olivovým olejom. Vhodný je aj rybí tuk, pretože prítomné nenasýtené mastné kyseliny pozitívne vplývajú na vývoj očnej sietnice a mozgu. Konzervám a údeným mäsovým výrobkom sa čo najčastejšie vyhýbajme. A úplne vylúčme tatárske bifteky a iné jedlá zo surového alebo polosurového mäsa, pretože hrozí infekcia toxoplazmózou. K rapídne rastúcej váhe pomáhajú omáčky, treba ich radšej nahradiť zvýšeným príjmom surovej zeleniny a ovocia. Táto zložka stravy nám zároveň zlepšuje prácu čriev a pomáha pravidelnému čisteniu organizmu, ktoré sa takto zbavuje toxických látok. Dôležitý je aj pitný režim. Najmenej 1 a pol litra denne, v lete samozrejme viac, najmä minerálne vody, bylinné a ovocné čaje a šťavy z ovocia zriedené vodou.
Pri raňajšej nevoľnosti v prvých mesiacoch pomáha konzumácia nejakej maličkosti ešte pred vstávaním, rozdelenie stravy do menších dávok, vylúčenie možno zdravých, ale neobľúbených potravín a prípadne žutie orechov.
Dojčenie neznamená prejedanie
Podobné zásady platia aj pre mamičky, ktoré svoje deti dojčia. Množstvo skonzumovaných potravín sa má o niečo zvýšiť, ale uprednostňovať treba zdravé potraviny. Mlieko, mliečne výrobky, orechy, ovocie, zelenina, žiadne mastné mäsá, dostatok vlákniny vďaka obilnín, a množstvo tekutín - asi 3 litre denne. Vyhýbať sa treba prepečeným a vyprážaným mäsám, potravinám, ktoré nadúvajú (kapusta, karfiol, strukoviny, cibuľa, cesnak, čokoláda), či preháňajú, koreneným jedlám, káve, sýteným vodám, silnému čaju a nápojom s kofeínom či chinínom. Zvážiť treba aj konzumáciu citrusových plodov, ktoré síce majú vysoký obsah vitamínu C, ale môžu vyvolať rôzne alergie. To všetko môže dieťaťu prostredníctvom materského mlieka ublížiť.
Mladá mamička by nemala držať počas kojenia drastické diéty. Okrem toho, že prichádza o dôležité živiny, môžu sa pri odbúraní tuku uvoľňovať do mlieka toxické látky.
A napokon - zabudnime na rady starých mám. Zapražené polievky, plnotučné mlieko a tobôž pivo kvalitu materského mlieka nezlepšia, ale zaručene posunú ručičku na váhe k vyšším cifrám. Namiesto obľúbeného nápoja s penou vitamín B získame z drožďovej nátierky.
Dôležité minerály
Vápnik - podieľa sa podstatne na stavbe kostí, jeho denná dávka je obsiahnutá asi v pol litri mlieka, príp. dvoch jogurtoch
Železo - potrebné je na zvýšenie tvorby červených krviniek v kostnej dreni i stavbu vnútorných orgánov, nachádza sa v sardinkách, sušených marhuliach, strukovinách, slivkách, zelenej listovej zelenine a v tofu
Magnézium - je dôležité pre stavbu kostí, konzumujeme ho so zeleninou a orechmi, jeho nedostatok môže tehotným ženám spôsobovať kŕče v lýtkach a bruchu, prípadne viesť k potratu
Jód - ak chýba v pitnej vode, soli alebo ho matka nedoplní morskými rybami, môže jeho nedostatok negatívne ovplyvniť vývoj mozgu a štítnej žľazy dieťaťa
Zinok - ako súčasť enzýmov sa podieľa na detoxikácii organizmu, konzumáciou mäsa, rýb, strukovín, vajíčok a syra znižujeme riziko vývojových anomálií plodu
Podstatné vitamíny
Kyselina listová
- zabraňuje tvorbe rázštepu chrbtice a problému s nízkou pôrodnou veľkosťou dieťaťa
Vitamín A
- eliminuje rastové poruchy a problémy so zrakom, treba preto jesť vaječný žĺtok, mliečne výrobky, ovocie a zeleninu, najmä mrkvu
Vitamíny skupiny B
- vplývajú na rozvoj nervového systému a látkovú premenu, nachádzajú sa v rybách, strukovinách, mäse, mlieku a celozrných obilninách
Vitamín C
- podieľa sa na ochrane biomolekúl a budovaní imunitného systému, obsahuje ho ovocie a zelenina
Vitamín D
- je dôležitý pre látkovú premenu vápnika a tým rast kostí, žena ho získa z tukov a pri rozumnom pobyte na slnku
Alžbeta Slováková