Z rajčín varia aj lekvár

Úrodu rajčín oslavovali včera v Šarovciach, v obci, ktorá je ich najväčším pestovateľom na Slovensku a nechýbajú hádam v nijakej záhrade. Už po siedmy rok počas paradajkových slávností piekli rajčinovú tortu, paradajkovým lekvárom plnili palacinky, rajčin

Počas paradajkových slávností piekli rajčinovú tortu, paradajkovým lekvárom plnili palacinky, ale najmä vo veľkom varili lečo.Počas paradajkových slávností piekli rajčinovú tortu, paradajkovým lekvárom plnili palacinky, ale najmä vo veľkom varili lečo. (Zdroj: SME - JANA BEŇOVÁ)

ami si dámy ozdobovali klobúky a vo veľkom varili lečo.

Úrodu rajčín oslavovali včera v Šarovciach, v obci, ktorá je ich najväčším pestovateľom na Slovensku a nechýbajú hádam v nijakej záhrade. Už po siedmy rok počas paradajkových slávností piekli rajčinovú tortu, paradajkovým lekvárom plnili palacinky, rajčinami si dámy ozdobovali klobúky a vo veľkom varili lečo.

VIDEO: Paradajkové slávnosti


„Tuhé je dosť, chýba ešte soľ,“ povedal Juraj Karlík nad vyše dvojtonovým kotlom, v ktorom sa od rána varili dve tony zeleniny na lečo. Len paradajok bolo 600 kilogramov. Jeho tím zložený z pekárov a stavbára sa usiloval o zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

„Päťdesiat žien včera čistilo a krájalo zeleninu. Varíme maďarský guláš, lebo toto jedlo pochádza z juhu,“ povedal šéfkuchár Karlík a potľapkal si na Rád zlatej varečky. Je od priateľov, ktorí ocenili jeho kulinárske umenie.

V Šarovciach voňalo aj pravé cigánske lečo, ktoré varila Eva Lazoková. „Je v ňom veľa štipľavej papriky a veľa rajčín. Lečo je ohnivo červené a konzumuje sa so špeciálnym ploským chlebom, vakarčom, ktorý sa nekrája, iba trhá. Som Cigánka, naučila ma to moja mama,“ prezradila recept. Chlieb pečú ženy z bielej múky, dvojitej dávky kypriaceho prášku, masla a soli.

Speváčky zo súboru Šarovčanka dávali do leča cukor, fazuľu a klobásku. „Toto je slovenský recept,“ hovorí matičiarka Judita Antalíková. Všetky porcie pred ochutnávkou posvätil miestny kňaz.

SkryťVypnúť reklamu

Rajčinám sa v okolí obce darí a sú pre tento región vzácnou plodinou. „Dopestujem toľko, koľko spotrebujem. Robím z nich­ nátierku, omáčku, zavarím, zamrazím. Tento rok ich bolo na koreni veľa, no museli sme ich postreknúť proti škodcom,“ podotkla Gabriela Birdáčová.

V obci sa traduje rajčinový lekvár, zo zelených, žltých a červených plodov. „Začali ho variť naše babičky, keď sa neurodilo dosť ovocia. Je s ním babračka, treba ho dva razy variť a prepasírovať,“ povedal kuchár Vojtech Pompoš. Výborne chutil s palacinkami.

Autor: (bej), VIDEO: Jana Beňová

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 348
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 922
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 690
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 158
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 813
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 174
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 688
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 610
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu