ami si dámy ozdobovali klobúky a vo veľkom varili lečo.
Úrodu rajčín oslavovali včera v Šarovciach, v obci, ktorá je ich najväčším pestovateľom na Slovensku a nechýbajú hádam v nijakej záhrade. Už po siedmy rok počas paradajkových slávností piekli rajčinovú tortu, paradajkovým lekvárom plnili palacinky, rajčinami si dámy ozdobovali klobúky a vo veľkom varili lečo.
VIDEO: Paradajkové slávnosti
„Tuhé je dosť, chýba ešte soľ,“ povedal Juraj Karlík nad vyše dvojtonovým kotlom, v ktorom sa od rána varili dve tony zeleniny na lečo. Len paradajok bolo 600 kilogramov. Jeho tím zložený z pekárov a stavbára sa usiloval o zápis do Guinnessovej knihy rekordov.
„Päťdesiat žien včera čistilo a krájalo zeleninu. Varíme maďarský guláš, lebo toto jedlo pochádza z juhu,“ povedal šéfkuchár Karlík a potľapkal si na Rád zlatej varečky. Je od priateľov, ktorí ocenili jeho kulinárske umenie.
V Šarovciach voňalo aj pravé cigánske lečo, ktoré varila Eva Lazoková. „Je v ňom veľa štipľavej papriky a veľa rajčín. Lečo je ohnivo červené a konzumuje sa so špeciálnym ploským chlebom, vakarčom, ktorý sa nekrája, iba trhá. Som Cigánka, naučila ma to moja mama,“ prezradila recept. Chlieb pečú ženy z bielej múky, dvojitej dávky kypriaceho prášku, masla a soli.
Speváčky zo súboru Šarovčanka dávali do leča cukor, fazuľu a klobásku. „Toto je slovenský recept,“ hovorí matičiarka Judita Antalíková. Všetky porcie pred ochutnávkou posvätil miestny kňaz.
Rajčinám sa v okolí obce darí a sú pre tento región vzácnou plodinou. „Dopestujem toľko, koľko spotrebujem. Robím z nich nátierku, omáčku, zavarím, zamrazím. Tento rok ich bolo na koreni veľa, no museli sme ich postreknúť proti škodcom,“ podotkla Gabriela Birdáčová.
V obci sa traduje rajčinový lekvár, zo zelených, žltých a červených plodov. „Začali ho variť naše babičky, keď sa neurodilo dosť ovocia. Je s ním babračka, treba ho dva razy variť a prepasírovať,“ povedal kuchár Vojtech Pompoš. Výborne chutil s palacinkami.
Autor: (bej), VIDEO: Jana Beňová