BRATISLAVA. Sieť KFC otvorí dnes svoju pobočku v Bratislave. Hlavné mesto však nie je prvé. Ešte skôr svetoznámu značku spoznala minulý rok Trnava a v marci tohto roka aj Banská Bystrica.
Generálny manažér spoločnosti Radek Vlk to vysvetľuje tým, že otvorenie pobočiek v týchto mestách bolo dané predovšetkým veľmi zaujímavými ponukami. „Ďalším dôvodom bolo mapovanie trhu s realitami v hlavnom meste,“ povedal Radek Vlk. Podobný postup otvárania svojich pobočiek pred 12 rokmi zvolil aj McDonald's. Prvú otvoril v Banskej Bystrici. Dôvod je podobný. „Získanie vhodnej lokality, ako aj rokovanie bolo rýchlejšie a jednoduchšie ako napríklad v Bratislave,“ povedala hovorkyňa McDonald's Drahomíra Jiráková.
¶Ďalšou príčinou podľa analytika agentúry Terno Ľubomíra Drahovského je, že v hlavnom meste je väčšia konkurencia a náklady na vstup sú vysoké. „Spoločnosti sa preto najskôr chcú dostať do povedomia a upozorniť budúcich zákazníkov na seba aj mimo hlavného mesta,“ povedal Drahovský. Príchod KFC je podľa neho „príjemným spestrením“, keďže v oblasti rýchleho občerstvenia je na Slovensku nízka konkurencia.
Svetové značky vo všeobecnosti najskôr prichádzajú do Česka. Podľa Drahovského sme príliš malým trhom a náklady na vstup, ale aj vyškolenie personálu sú vysoké. „Slovensko je v medzinárodnom vnímaní závislý trh od Česka, s veľmi podobným spôsobom stravovania,“ povedal Drahovský. McDonald's tiež najskôr otvoril svoje pobočky v Česku. „Na slovenský trh sme vstupovali zo znalosti regiónu. Analýzy trhu ukazovali, že Slovensko je veľmi perspektívny trh,“ povedala Jiráková.
KFC na Slovensko prišlo až po 11 rokoch po McDonald's. Dôvodom podľa Vlka je aj zdĺhavý proces udeľovania licencie na prevádzku reštaurácií.
História Kentucky Fried Chicken
Colonel Harland Sanders v roku 1939, vytvoril tajnú zmes z 11 druhov byliniek a korenia (tzv. Original Recipe), v ktorej kurčatá obaľoval. Takto pripravované kurča podával vo svojej reštaurácii. O 17 rokov neskôr sa Sanders rozhodol predať svoj tajný recept vlastníkom iných reštaurácií. V roku 1968 už fungovalo 638 prevádzok KFC.
Dnes ponúka sieť KFC takto pripravované kuracie mäso vo viac ako 13-tisíc reštauráciách v sto krajinách sveta. Na Slovensku bola prvá reštaurácia KFC otvorená minulý rok v septembri v Trnave, druhá v marci v Banskej Bystrici a tretia dnes v Bratislave. V priebehu šiestich mesiacov by mali byť otvorené ďalšie 3 reštaurácie v Bratislave a neskôr aj v Košiciach, Nitre a Žiline.
Autor: vf