Najosvedčenejšia výsadba jahôd v záhradkách je okolo 20. augusta. Ukončiť by sa mala do 15. septembra. Takto vysadené jahody vytvoria ešte do príchodu zimných mrazov životaschopnú koreňovú sústavu s novou ružicou listov. Predpokladom úspechu je pôdu pred výsadbou dôsledne pripraviť, vyhnojiť a zbaviť burín. V záhradkách sú zaužívané nasledovné spôsoby výsadby a pestovania:
Udržiavanie trsov - spon sa odporúča 0,5 x 0,3 až 0,5 metra. Pri tomto spôsobe sa po výsadbe jednotlivé trsy udržujú sólo bez poplazov. Takýto postup je vhodný najmä pre stále rodiace odrody (napríklad Lidka a iné).
Jednoriadková zahustená výsadba - v riadkoch medzi jednotlivými sadenicami ponecháme vznikajúce poplazy voľne zakoreniť v takom širokom páse, v akom sú pôvodné sadenice, to je 250 až 300 milimetrov. Ostatné poplazy v medziradí odstraňujeme.
Dvojriadková výsadba - dvojica riadkov sa vysádza v rôznych sponoch (0,15 až 0,3 x 0,6 až 0,8, ale aj 0,4 x 0,8 až 1,2 metra).
Základom úspechu pri pestovaní jahôd je zdravý výsadbový materiál, správna výsadba a úrodné odrody.
Z jedenkrát rodiacich odrôd odporúčame:
Zefýr - skorá odroda, veľmi úrodná;
Andrea - skorá stolová odroda, stredne odolná proti plesni sivej;
Magura - stredne skorá stolová odroda, úrodná, pomerne odolná proti plesni sivej;
Senga Sengana - stredne skorá, veľmi úrodná, citlivejšia na pleseň sivú, vhodná najmä na spracovanie;
Elista - neskorá odroda, stredne odolná proti plesni sivej;
Elsanta - dozrieva pred odrodou Senga Sengana, je veľmi úrodná a pomerne odolná proti plesni sivej.
Z remontantných odrôd sú vhodné najmä Lidka a tiež Ostara.
Z mesačných jahôd je známa odroda Rujana (stále plodiaca).
Jahody môžeme pestovať takmer vo všetkých oblastiach Slovenska. Remontantné a stále plodiace odrody sú však vhodnejšie do teplejších oblastí v chránených polohách. Vysoké nároky na vlahu majú zvlášť v teplých letných mesiacoch s prísuškom. Jahody vysadené neskoro v jeseni musíme zakryť ochranným materiálom (napríklad bielou netkanou textíliou), lebo pri nedostatočnom zakorenení môžu vymrznúť.
Autor: Ivan Hričovský