(broskyňová pena)
l 1 1iter šľahačky
l 350 ml broskyňového pretlaku ( získame rozmixovaním ošúpaných broskýň)
l 5 lístkov želatíny
l 50 ml broskyňovej vodky
l 50 ml broskyňového džúsu
l ČL maizeny
l štipka soli
l 2 PL citrónovej šťavy
Vyšľaháme šľahačku so štipkou soli a lyžičkou maizeny. Do džúsu namočíme plátky želatíny a rozpustíme vo vodke, zmiešame s pretlakom a citrónovou šťavou, premiešame so šľahačkou a necháme v chladničke stuhnúť. Lyžicou vykrajujeme ovály, zdobíme kúskom broskyne a jahody.
Studené tvarohové knedle na šalviovej broskyni
l 1 kg broskýň
l čerstvé lístky šalvie podľa počtu broskýň
l 1 ČL cukru
l 1 ČL limetovej šťavy
l citrónová kôra
l broskyne pokrájané na kocky dlhé 6 x 6 mm
l tvaroh
l 1 liter šľahačky
l vanilkový struk
l pomarančová šťava (1 PL na 1 broskyňu)
l 100 ml broskyňovej vodky
l 4 plátky želatíny
l štipka soli
l 1 ČL maizeny
Metličkou vyšľaháme šľahačku so soľou a maizenou a dáme do chladničky. Želatínu ponoríme do vody, aby zmäkla, vyžmýkame a rozpustíme vo vodke. Tvaroh vymiešame dohladka s limetovou šťavou, semenami vanilky, citrónovou kôrou a želatínou vo vodke. Primiešame šľahačku a necháme vychladiť. Potom tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v posekaných pistáciách alebo lieskovcoch. Ukladáme na broskyňu premiešanú s najemno posekanou šalviou a pomarančovou šťavou (tá zabezpečí, aby dužina nestmavla).
Broskyňové capuccino
l 100 ml broskyňovej vodky
l 100 ml broskyňového džúsu
l 2 plátky želatíny
l 500 ml pretlaku
Želatínu pripravíme obvyklým spôsobom a potom všetky ingrediencie prepasírujeme cez jemné sito a prelejeme do fľaše na šľahačku. Do fľaše dáme 3 bombičky a zmesou plníme vysoké poháre na sekt.
Broskyňové tiramisu
l 10 žĺtkov
l 1 celé vajce
l 10 PL kryštálového cukru
l 500 g mascarpone
l 5 lístkov želatíny
l 2 x 50ml broskyňovej vodky
l 1 biela čokoláda
l 4 balíčky talianskych piškót (po 10 v balíčku)
Žĺtky, vajce a cukor vymiešame dopenista. Mascarpone premiešame s lístkami želatíny rozpustenými vo vodke (predtým zmäkli vo vode) a s čokoládou rozpustenou nad parou vo vandli. Piškóty máčame v broskyňovom čaji s vodkou a ukladáme na dno sklenenej misy alebo hlbokého plechu s rozmermi cca 30 x 25 cm. Potom pridáme zmes s mascarpone a ďalej vrstvíme, až kým všetky neminieme. Dáme na 4 hodiny alebo na noc schladiť do chladničky. Podáveme s ovocím.
Broskyňový šalát
s mozarellou
l 1 broskyňa
l 1 mozarella
l zmes zelených šalátov (lolo biondo, ľadový,
dubový, valérka, frisé)
l 2 plátky parmskej šunky
l čerstvo pomleté biele korenie
Lístky šalátu potrháme na menšie kúsky spolu s mozarellou a kúskami broskyne. Šunku narežeme na tenké pásiky a všetko premiešame a okoreníme.
Ovocný broskyňový šalát
l 400 g čerstvých broskýň zbavených šupky
l 2 na kocky nakrájané jablká
l 2 šálky bobuliek zeleného hrozna (najlepšie muškát)
l 300 g ananásu na kocky
l 200 g jahôd na polovičky
l 2 PL limetovej šťavy
Ovocie stačí premiešať a vychladiť. Podávame v širokých pohároch na stopke.