Plody šípok, ktoré si v jeseni nazberáme alebo kúpime, pochádzajú prevažne z ruže šípovej a ruže kroviskovej, alebo ich rozličných variet a foriem. Z hľadiska nutričných látok, najmä obsahu kyseliny askorbovej (vitamín C) sú niekoľkonásobne cennejšie ako napríklad citrusové plody, ale aj iné druhy ovocia.
Šípky sú cennou surovinou pre spracovateľský priemysel, využívajú sa na prípravu ovocných pást, čajov a podobne. V záhradkách a v predzáhradkách sa stretávame i s veľkoplodými druhmi šípok. Sú to najčastejšie plody ruže vráskavej a odrody Karpatia, ktorá bola vyšľachtená vo Výskumnom ústave ovocných a okrasných drevín v Bojniciach selekciou populácií botanického druhu Rosa villosa L. Do Listiny povolených odrôd ju zaradili v roku 1973.
Plodové ruže nie sú náročné na pôdu ani na klimatické podmienky. Rozmnožujú sa vegetatívne. Spon výsadby volíme 3 x 2,5 až 3 metre. Najvhodnejší tvar je voľne rastúci ker. V prvých rokoch pri výsadbe odporúčame pôdu pravidelne kypriť. V starších výsadbách, najmä na svahovitých pozemkoch, je vhodné aj zatrávnenie. Kríky plodových ruží sa dožívajú okolo 20 rokov.
Aj keď sú názory na pestovanie plodových ruží (veľkoplodých šípok) rôzne, predsa len nájdime pre ne v záhradke či predzáhradke miesto. Odvďačia sa nám za to vysokohodnotnými plodmi. Ivan Hričovský
Ruža šípová. FOTO - archív