Recepty

Figový džem

l 2 kg čerstvých fíg

l 200 ml vody

l 500 g ovocného cukru

l 100 ml citrónovej šťavy

Z fíg odstránime stonky a posekáme ich na menšie kúsky. Pridáme vodu a cukor k figám. Za stáleho miešania privedieme k varu. Tesne pred dovarením pridáme citrónovú šťavu a povaríme ešte 1 minútu. Ihneď plníme do čistých pohárov.

Figy v medovom jogurte

l 4 čerstvé figy

l 10 ml cherry

l 100 g vlašských orechov

l 50 g cukru

l 250 g bieleho plnotučného jogurtu

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

l štipka škorice

l štipka pomletých klinčekov

SkryťVypnúť reklamu

l 1 PL medu

Figy narežeme od vrchu nadol 4 rezmi (ale neprerežeme). Uložíme ich do hlbšej nádoby a zalejeme cherry. V panvici necháme skaramelizovať cukor a prihodíme k nemu na menšie kúsky nasekané orechy. Karamel s orechami vylejeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Masu potom rozsekáme na menšie kúsky. Jogurt vymiešame s medom a koreninami do hladka. Figy položíme na tanieriky, polejeme jogurtom a posypeme karamelom s orechami.

Figový šalát s prosciuto

crudo a mozzarellou

l 4 zrelé figy rozštvrtené

l 4 plátky prosciuto crudo posekané na menšie kúsky

l 2 guľky mozzarelly, menšie kúsky

bazalkové lístky oddelené od stonky, polené

l ocot aceto balsamico

l olivový olej

Všetko premiešame a plníme do malých misiek, prelejeme octom aceto balsamicom a extra virgin olivovým olejom.

SkryťVypnúť reklamu

Figy máčané v čokoláde a sekaných lieskovcoch

l 150 g horkej čokolády

l 4 figy rozštvrtené

l 70 g nasekaných lieskovcov alebo pistácií

Čokoládu rozohrejeme vo vodnom kúpeli. Figy držíme za tenšiu, teda hornú časť a máčame ich v čokoláde do polovice. Hneď ich posypem orechami a dáme na tanier alebo mriežku stuhnúť do chladničky. Pred podávaním vyberieme z chladničky.

Kura s figami

a portským vínom

l 1,5 kg kuracích kúskov

l 1 ČL koriandrových semienok

l cayenské korenie

l rímsky kmín

l čerstvo pomleté čierne korenie

l 10 strúčikov cesnaku

l 2 cibuľky nakrájané

l 3 bobkové listy

l 12 čerstvých fíg rozpolených

l 250 ml portského vína

l šťava a nastrúhaná šupka z jedného biocitróna

l 30 g nasekanej petržlenovej vňate

Rúru predhrejeme na 200 °C. Kuracie kúsky zmiešame s koreninami a krátko opražíme na panvici (asi 3 minúty z každej strany). Na vrch dáme bobkový list, cesnak, cibuľku, figy, podlejeme portským a dáme do rúry piecť. Pečieme prikryté asi 50 minút, potom kura polejeme citrónovou šťavou s nastrúhanou kôrou a pečieme odokryté ešte asi 10 - 15 minút. Posypeme petržlenovou vňaťkou a podávame s ryžou alebo polentou.

SkryťVypnúť reklamu

Figy s čerstvým

kozím syrom

l 24 malých fíg

l 180 g čerstvého kozieho syra

l 2 PL octu aceto balsamico

l čerstvo pomleté čierne korenie

Figy uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na každú položíme lyžičkou trochu

syra a potrieme alebo postriekame octom a

okoreníme. Vložíme do rúry predhriatej na

180 °C a pečieme 8 - 10 minút alebo kým sa figy neprehrejú. Preložíme na predhriaty tanier a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 589
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 315
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 715
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 127
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 871
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu