l 2 kg čerstvých fíg
l 200 ml vody
l 500 g ovocného cukru
l 100 ml citrónovej šťavy
Z fíg odstránime stonky a posekáme ich na menšie kúsky. Pridáme vodu a cukor k figám. Za stáleho miešania privedieme k varu. Tesne pred dovarením pridáme citrónovú šťavu a povaríme ešte 1 minútu. Ihneď plníme do čistých pohárov.
Figy v medovom jogurte
l 4 čerstvé figy
l 10 ml cherry
l 100 g vlašských orechov
l 50 g cukru
l 250 g bieleho plnotučného jogurtu
l štipka škorice
l štipka pomletých klinčekov
l 1 PL medu
Figy narežeme od vrchu nadol 4 rezmi (ale neprerežeme). Uložíme ich do hlbšej nádoby a zalejeme cherry. V panvici necháme skaramelizovať cukor a prihodíme k nemu na menšie kúsky nasekané orechy. Karamel s orechami vylejeme na papier na pečenie a necháme vychladnúť. Masu potom rozsekáme na menšie kúsky. Jogurt vymiešame s medom a koreninami do hladka. Figy položíme na tanieriky, polejeme jogurtom a posypeme karamelom s orechami.
Figový šalát s prosciuto
crudo a mozzarellou
l 4 zrelé figy rozštvrtené
l 4 plátky prosciuto crudo posekané na menšie kúsky
l 2 guľky mozzarelly, menšie kúsky
bazalkové lístky oddelené od stonky, polené
l ocot aceto balsamico
l olivový olej
Všetko premiešame a plníme do malých misiek, prelejeme octom aceto balsamicom a extra virgin olivovým olejom.
Figy máčané v čokoláde a sekaných lieskovcoch
l 150 g horkej čokolády
l 4 figy rozštvrtené
l 70 g nasekaných lieskovcov alebo pistácií
Čokoládu rozohrejeme vo vodnom kúpeli. Figy držíme za tenšiu, teda hornú časť a máčame ich v čokoláde do polovice. Hneď ich posypem orechami a dáme na tanier alebo mriežku stuhnúť do chladničky. Pred podávaním vyberieme z chladničky.
Kura s figami
a portským vínom
l 1,5 kg kuracích kúskov
l 1 ČL koriandrových semienok
l cayenské korenie
l rímsky kmín
l čerstvo pomleté čierne korenie
l 10 strúčikov cesnaku
l 2 cibuľky nakrájané
l 3 bobkové listy
l 12 čerstvých fíg rozpolených
l 250 ml portského vína
l šťava a nastrúhaná šupka z jedného biocitróna
l 30 g nasekanej petržlenovej vňate
Rúru predhrejeme na 200 °C. Kuracie kúsky zmiešame s koreninami a krátko opražíme na panvici (asi 3 minúty z každej strany). Na vrch dáme bobkový list, cesnak, cibuľku, figy, podlejeme portským a dáme do rúry piecť. Pečieme prikryté asi 50 minút, potom kura polejeme citrónovou šťavou s nastrúhanou kôrou a pečieme odokryté ešte asi 10 - 15 minút. Posypeme petržlenovou vňaťkou a podávame s ryžou alebo polentou.
Figy s čerstvým
kozím syrom
l 24 malých fíg
l 180 g čerstvého kozieho syra
l 2 PL octu aceto balsamico
l čerstvo pomleté čierne korenie
Figy uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a na každú položíme lyžičkou trochu
syra a potrieme alebo postriekame octom a
okoreníme. Vložíme do rúry predhriatej na
180 °C a pečieme 8 - 10 minút alebo kým sa figy neprehrejú. Preložíme na predhriaty tanier a podávame.