História
Stevia rebaudiana bertoni je trvalka a jej domovom sú kopce Amambay v Paraguaji. Indiáni kmeňa Guarani ju užívali ako sladidlo do bylinných čajov stáročia. Začiatkom 19. storočia bola rozšírená usadlíkmi v Južnej Amerike cez Argentínu až po Brazíliu. V roku 1899 bola stévia znovu objavená talianskym botanikom Moisesom Santiagmo Bertonim, ktorý ju začal zámerne pestovať, dovtedy sa zbierala len ako divoko rastúca rastlina. Po talianskom bádateľovi nakoniec získala aj meno. V roku 1931 Francúzi izolovali z rastliny čisté biele kryštáliky - steviozidy. Americký výskumník Dr. Hewitt G. Ftetcher ich označil ako najsladší prírodný produkt na svete. Tieto správy zalarmovali výrobcov cukru na oboch kontinentoch.
Široké uplatnenie
Použitie stévie je obrovské. Funguje ako náhrada sladidla do nápojov (Japonsko si vydobilo vo firmách Coca-Cola a Pepsi, aby umelé sladidlo v ich výrobkoch - aspartám bolo nahradené práve stéviou) aj ako náhrada do všetkých potravín, kde sa používa cukor.
Je zastúpená aj v mliekarenskom priemysle (jogurty, ochutené mliečne nápoje) a v konzervárenskom priemysle, pretože má aj antiseptické účinky. Jej použitie je možné aj vo farmaceutickom priemysle - ako náhrada umelých sladidiel, ktoré sa používajú na zlepenie chuti liekov, lieky a tabletky pre diabetikov, prípravky na ochranu kože a iné.
Pestovanie
Je to trvalka s koreňmi uloženými plytko pod povrchom. Výška rastliny sa pohybuje od 0,3 až po 1 meter. Listy sú protistojné, väčšinou tmavozelené. Rastlina ľahko vysychá, potrebuje pravidelnú zálievku. Vo svojej domovine rastie hlavne na brehoch vôd v nadmorskej výške 200 - 600 m n. m. Pestuje sa hlavne v Japonsku, USA, Brazílii, Rusku, Nemecku, ale aj na Slovensku, hlavne vo vinohradníckych regiónoch. U nás však táto tropická rastlinka dosahuje iba 10-percentný obsah steviozidov.
Na Slovensku sa tejto rastline a problematike obšírne venuje profesor Alexander Čumakov. Obchod, kde by predávali práškovú alebo tekutú formu sladidla zo stévie, tu však zatiaľ nenájdete. Ja si ju nechávam pravidelne nosiť z USA. No možno sa už onedlho bude stévia spracovávať aj u nás.
Kladné účinky stévie a steviozidov na ľudský organizmus:
- chránia bunky proti voľným radikálom, posilňujú imunitu
- pozitívne ovplyvňujú látkovú výmenu v bunkách
- chránia sliznice
- posilňujú peristaltiku čriev
- osviežujú organizmus
- podporujú krvotvorbu
- podporujú činnosť srdca
- podporujú chuť do jedla
- zlepšujú trávenie
- posilňujú imunitu a chránia sliznice
Recepty
Banánový chlebík
- 2 zrelé banány
- 1/4 ČL sušeného stévia extraktu
- 1/2 ČL tekutého stévia koncentrátu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 šálky celozrnnej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL soli
- 1/3 šálky oleja
- 1 veľké vajce
- 1/2 šálky bieleho jogurtu
- 1 ČL vanilkového extraktu (2 struky)
- 1/2 šálky sekaných vlašských orechov
Rúru zohrejeme na 180 °C. Vymastíme plech. Banány roztlačíme vidličkou v miske, pridáme stévia extrakt, koncentrát a citrónovú šťavu. Odložíme nabok.Vinej mise zmiešame dohromady múku, prášok do pečiva a soľ.Vajce vyšľaháme s olejom do krémova. Pridáme jogurt, vanilkový extrakt a banány. Primiešame suché prísady do tekutých, ale veľmi jemne a krátko. Tesne pred spojením oboch zmesí primiešame orechy. Vylejeme na plech a pečieme asi 50 minút do zlatista. (Skúšku upečenia chlebíka môžeme urobiť špáradlom. Ak po vpichu do koláča na ňom nič nezostane, koláč je upečený.)
Jahodová pena
- 6 porcií
- 330 ml šľahačky
- 1/8 ČL stévia extraktu
- 1/8 ČL vanilkového extraktu (z 1 struku)
- 2 bielky z veľkých vajec
- Krém
- 200 g jahôd
- 1 ČL stévia extraktu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 veľké žĺtky
Krém vymixujeme v mixéri. Ušľaháme šľahačku a pridáme stéviu a vanilku. Z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme ho k šľahačke. Jemne primiešame našľahanú zmes k rozmixovaným jahodám. Plníme do pohárov na stopke a necháme vyhladnúť 2 až 3 hodiny v chladničke. Dozdobíme lístkom mäty a prekrojenou čerstvou jahodou.
Polievka Gazpacho
- 4 porcie
- 6 stredne veľkých paradajok
- 2 – 3 malé uhorky, posekané na maličké kúsky
- 1 posekaná cibuľa
- 4 PL citrónovej šťavy petržlenová vňať, posekaná
- 2 strúčiky cesnaku
- morská soľ
- 3 kvapky stévia koncentrátu
Zo surovín si odložíme z každej po troške na ozdobu (okrem cesnaku). Rozmixujeme v mixéri, prelejeme do tanierov alebo hlbokých polievkových misiek a dozdobíme odloženými prísadami. Podávame vychladené ako osviežujúcu letnú polievku.
Ranný koktail (smoothie)
- 130 g jemného tofu
- 125 ml nesladeného kokosového mlieka
- 125 g ananásu
- 6 kvapiek stévia extraktu
- 1 šálka vody alebo ľadu
- 1 ČL peľových guľôčok
Všetko vhodíme do mixéra a najemno rozmixujeme. Podávame v longdrinkových pohároch.
Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista