Stravné lístky nahrádzajú jedálne

Hodnota stravného lístka, na ktorý máte nárok, stanovená nie je. Zamestnávateľ vám môže uhradiť z jeho hodnoty aj viac, ako stanovuje zákon. Všetko závisí od vzájomnej dohody.

BRATISLAVA. Každý zamestnávateľ je povinný podľa Zákonníka práce zabezpečiť stravovanie zodpovedajúce „zásadám správnej výživy priamo na pracovisku alebo v jeho blízkosti“. Ak firma nevie zabezpečiť stravovanie vo vlastnom zariadení, môže využiť spoločnosti, ktoré majú oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby. Inak povedané firmy, ktoré ponúkajú stravné lístky.

Kedy máte nárok na stravný lístok? Môžete žiadať od zamestnávateľa namiesto lístkov hotovosť? Môžete si za lístky kúpiť prací prášok alebo alkoholický nápoj? Musí predajca vydať zo stravného lístka? Ako zarábajú firmy, ktoré ponúkajú stravné lístky?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kedy dostanete stravný lístok

V prípade, že ste odpracovali štyri hodiny, firma vám musí zabezpečiť teplé jedlo alebo stravný lístok. V prípade, že pracujete na zmeny a v práci ste viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť ďalšie jedlo či dať ďalší lístok.

Hornú ani dolnú hranicu hodnoty stravného lístka zákon neupravuje. Zákon stanovuje iba hranicu 89 korún, ktorú si podnik môže dať do účtovníctva ako daňovo oprávnený náklad.

Z hodnoty lístka je vám zamestnávateľ povinný uhradiť minimálne 55 percent, zvyšok si doplácate. Znamená to, že z 89 korún si zaplatíte 40. Zamestávateľ vám môže poskytnúť aj benefit. A to vo forme vyššej hodnoty stravného lístka alebo vám preplatí viac ako zákonom stanovených 55 percent.

SkryťVypnúť reklamu

V prípade, že vám firma nevie zabezpečiť jedlo na pracovisku, stravný lístok odmietnuť nemôžete. Zákon totiž hovorí, že lístok je náhradou za jedlo. Niektorí zamestnávatelia však môžu na vás naliehať, že vám budú namiesto stravných líst­kov vyplácať hotovosť v rovnakej výške. Ak pristúpite na takúto dohodu, ide o formu mzdy, ktorú treba zdaniť 19 percentami. Ak dostanete stravný lístok, ten predmetom zdaňovania nie je.

Alkohol alebo cigarety si nekúpite

Podľa firiem, ktoré sa zaoberajú predajom stravných lístkov, sa tieto majú používať na nákup jedla v reštaurácii alebo potravín v obchode. Vyplýva to aj zo Zákonníka práce, podľa ktorého „zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie najmä podaním teplého jedna vrátane vhodného nápoja“.

SkryťVypnúť reklamu

Nemalo by sa teda stať, že ak máte v košíku napríklad prací prášok, pivo alebo cigarety, pokladník zoberie od vás stravný lístok. Vyskytujú sa však prípady, keď obchodníci akceptujú stravné lístky ako platbu aj za iné ako potravinové tovary. Podľa dodávateľov stravných lístkov nie je možné skontrolovať všetky prevádzky, či za lístky predávajú aj iné tovary ako potraviny. Zatiaľ sa s takýmito obchodníkmi nestretli. Ak by ich však niekto na takéto praktiky upozornil, rozviazali by s obchodným partnerom zmluvu. Ten by už stravné lístky od ich spoločnosti prijímať nesmel a určite by prišiel o značnú časť tržieb.

Môžete čakať, že vám z lístka obchodník vydá? Z lístkov ani iných poukážok sa podľa dodávateľov stravných lístkov nevydáva. Je to preto, že lístok má slúžiť zamestnancovi na kúpu jedla. Ak by si napríklad za stokorunový lístok kúpil zápalky a zvyšok si nechal vydať, účel stravných lístkov by stratil zmysel.

SkryťVypnúť reklamu

Za lístky sa platí

Biznis s poukážkami je jednoduchý. Zamestnávateľ nakúpi od dodávateľa stravné lístky a zároveň mu zaplatí províziu podľa cenníka. Provízia môže byť niekedy aj nulová, všetko závisí od objemu stravných lístkov, ktoré firma nakupuje. Nulovú províziu dostanú najmä spoločnosti, ktoré nakupujú líst­ky pre veľký počet zamestnancov.

Zamestnávateľ dá lístok svojmu zamestnancovi, ktorý ho použije na nákup potravín alebo jedla. Následne obchod alebo reštaurácia vrátia lístok dodávateľskej firme, ktorá im ho preplatí po odpočítaní vlastnej provízie.


Kliknite - obrázok zväčšíte.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 527
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 192
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 702
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 861
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 972
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 749
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 794
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 477
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu