Na uvoľnené hriadky po zbere skorých druhov zeleniny a zemiakov môžeme v letných mesiacoch vysievať všetky druhy listovej zeleniny. Do konca júla vysievame osivo všetkých druhov šalátov (hlávkový, ľadový, rímsky a na rezanie) a od polovice augusta do polovice septembra aj zimný šalát.
Šaláty patria medzi druhy zeleniny bohaté najmä na vitamíny C, B1, B2 a provitamín A, draslík, železo, horčík, asparagín, laktucín a vlákninu. Sú vhodné aj na konzumáciu pri diétach pre chorých. V našej Listine registrovaných odrôd sú zaregistrované nasledujúce odrody jesenných šalátov. Z hlávkového šalátu sú to najmä Alambra, Červánek, Deon, Faraon, Maraton, Nancy, Radomír, Rowena a Zeus, z ľadového šalátu Embrace, Lubo, Maugli, Maximo, Miniko, Pražan, Tarzan a Traper, z listového šalátu s postupným zberom listov sú to predovšetkým odrody Carmen, Dubáček a Rosela. Z rímskeho šalátu sa osvedčili hlavne odrody Parížsky, Kaselský a Cosberg a zo zimného Altenburský a Humil, ktoré spoľahlivo prezimujú. Priesady šalátov si predpestujeme na množiteľskom záhone, a keď majú vyvinuté dva až tri pravé lístky, vysádzame ich do dobre pripravenej humóznej pôdy.
Špenát patrí medzi najvzácnejšie druhy zeleniny. Má vysoký obsah vitamínov C, skupiny B a E, z minerálnych látok najmä horčíka, jódu, vápnika. Bohatý je tiež na chlorofyl, lecitín a vlákninu. Jeho korene obsahujú saponín, ktorý zvyšuje schopnosť rastliny prijímať živiny. Po zbere listov sa preto odporúča korene v pôde zapracovať. Jesenný špenát možno vysievať počas augusta a zberať v októbri, pre jarný zber sa vysieva v septembri (pri šírke riadkov 0,15 až 0,20 metra). Z odrôd jesenného špenátu sú registrované najmä Herkules, Matador a Monores, ktoré nevybiehajú predčasne do kvetu a sú odolné proti plesni špenátovej. Možno ich vysievať aj na jeseň, pretože dobre prezimujú.
Vysievať v tomto období môžeme aj nenáročnú mrazuvzdornú zeleninu valeriánku poľnú, ktorá má vyššiu výživnú hodnotu ako hlávkový šalát. Sejeme ju do riadkov vzdialených od seba 0,10 až 0,15 metra, pričom semená len zľahka prekryjeme jemnou zeminou a pôdu jemne pritlačíme. Valeriánku konzumujeme v surovom stave vo forme rôznych šalátov v predjarnom období. Cez zimu sa odporúča porast zakryť fóliou alebo netkanou textíliou. Registrovaná je odroda Deutscher.