BRUSEL. Európska komisia v stredu predložila návrh rozsiahlej reformy európskeho trhu s vínom. Chce pomocou nej zvýšiť konkurencieschopnosť producentov vína k zahraničiu a dosiahnuť rovnováhu medzi ponukou a dopytom na trhu. Návrh komisia predložila po vyše ročnej diskusii, ktorá sa začala minulý rok v júni po tom, ako Brusel oznámil zámer vinársky trh reformovať.
Podstatou úprav je lepšie využívanie európskeho rozpočtu pre vinárstvo, ktorého objem - 1,3 miliardy eur, v prepočte približne 43 miliárd korún - zostáva nezmenený. Únia pritom minie pol miliardy eur, aby sa zbavila vína, pre ktoré nemá odbyt. Reforma má obmedziť neúčinné opatrenia na podporu trhu vrátane rozmanitých foriem pomoci pre destiláciu. Zakáže tiež pridávanie cukru do vína. To by mohlo spôsobiť problémy aj slovenským vinárom, keďže niektoré slovenské odrody sa cukrom dosládzajú.
Komisia plánuje zrušiť aj dotáciu na dosládzanie muštu. Krízová destilácia, ktorou sa spracúva nadbytočné víno na lieh, by sa nahradila dvoma opatreniami krízového manažmentu financovanými z národných rozpočtov. Oveľa väčšie prostriedky by mali ísť na propagáciu vína, a to najmä na trhoch tretích krajín.
Pri zavádzaní reformy počíta komisia s päťročným prechodným obdobím, počas ktorého by platili obmedzenia na výsadbu. Vinárom, ktorí nie sú schopní konkurovať, by sa umožnilo opustiť trh, pričom by za to dostali zaujímavé odškodné. Jeho výška by sa počas prechodného obdobia postupne znižovala. Reformou by sa tiež zjednodušil systém označovania a v Európskej únii by sa uznali niektoré vinárske praktiky akceptované všetkými producentskými krajinami, ktoré sú členmi Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno.
Európska únia je najväčším producentom, vývozcom i spotrebiteľom vína na svete. Na svetovej produkcii aj spotrebe sa podieľa približne šesťdesiatimi percentami.
V poslednom období je únia vystavená dovozu lacnejšieho vína z USA, Čile, Austrálie či Nového Zélandu. V priebehu desaťročia sa dovoz zvýšil v priemere o desať percent ročne, zatiaľ čo export narastá len pomaly.
Priemerná produkcia vína predstavovala v rámci únie počas uplynulých piatich rokov 178 miliónov hektolitrov s hodnotou 16,1 miliardy eur.