Znepokojenie vyvolávajú už niekoľko týždňov správy prevažne zahraničných organizácií o potravinách, ktoré nevyhovujú toxikologickým normám a ohrozujú zdravie.
Čínska potravinárska inšpekcia minulý týždeň zverejnila výsledky šesťmesačného monitorovania. V skúmaných vzorkách potravín našla stopy po priemyselných olejoch, kyselinách, chemických zlúčeninách spôsobujúcich rakovinové ochorenia a iných nebezpečných látkach.
Čínska vláda teraz musí upokojiť nielen športovcov a výpravy zo všetkých krajín, ale aj divákov, ktorí sa na OH na budúce leto chystajú. Ministerstvo pre priemysel a obchod do budúceho roku sľubuje nápravu.
„Bezpečnosť potravín v Číne je síce problémom, ale nie takým vážnym, ako sa zveličuje. Podnikáme v tomto smere opatrenia, takže ľudia a konzumenti nemusia podliehať panike,“ uviedol námestník ministra Li Dong-šeng a spresnil, že pozornosť sa sústredí najmä na kontrolu dodávky čerstvých surovín a platnosti licencie menších podnikov. Do „služby“ budú povolané aj spoľahlivé biele myši. Každé jedlo, ako aj soľ či korenie prejde „myšacou“ previerkou 24 hodín pred tým, ako sa dostane na stoly v reštauráciách v olympijskej dedine.
Autor: afp