Keby sa totiž malo prijímať do únie aj podľa toho, aké kompatibilné sú zložky našej výživy s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie, asi by sme sa tam nedostali.
Podľa posledných štatistických údajov napríklad Slovensko v spotrebe syrov patrí medzi najhoršie krajiny v porovnaní so štátmi Európskej únie. Naopak, v spotrebe vajec Slováci stále suverénne vedú. Prvá reklama na električke za socializmu vyzývala všetkých: Aspoň jedno vajce denne. „Mnohým sa tento príkaz zrejme ešte nevymazal z pamäte,“ hovorí MUDr. Juraj Královič. Tri vajcia do týždňa úplne stačia, jedno-jediné vajce pokryje minimálnu potrebnú dávku cholesterolu pre organizmus.
Aj spotreba cukru je podľa gusta lekárov privysoká, pohybuje sa okolo 60 až 80 kg ročne v priemere na jedného obyvateľa, čo je dvojnásobok toho, čo odporúčajú výživári. S vysokou spotrebou cukru však majú problémy aj ostatné západoeurópske krajiny.
V konzumácii ovocia sa Slovensko zaraďuje medzi krajiny s nízkou spotrebou. Spotrebu strukovín však možno rovno označiť za žalostnú. Šošovice, fazule, sóje a hrachu jedia Slováci veľmi málo. Aj preto patria Slovensku v konzumácii týchto veľmi zdravých surovín spodné priečky v porovnaní s krajinami Európskej únie. (uj)