Prebytočné kilá sa najlepšie zhadzujú na jar. To tvrdia odborníci na výživu už roky. Psychológovia však dodávajú, že možno predsa len radšej až po Veľkej noci. Nemusí to byť ťažké. Trhy sú už plné redkvičiek, mladej cibuľky, v záhradkách raší pažítka, všelijaké vňate koreňovej zeleniny, v prírode začínajú rásť bylinky, ktoré očisťujú organizmus. Stačí si vybrať.
Ak vás ošiaľ zdravého stravovania pochytí hneď, môžete si gratulovať.
Krátkodobé záchvaty však nie sú také efektívne ako pravidelná a denná dlhodobá konzumácia ovocia a zeleniny.
Aj dopoludnia treba jesť
Niektorí odborníci propagujú, že dopoludnia treba jesť len surové ovocie, lebo organizmus sa očisťuje. Mnohí známi herci si to pochvaľujú a odporúčajú ostatným. Aj deti by ráno radšej vôbec neraňajkovali. Čo je však na tom pravdy z fyziologického hľadiska?
„Fyziológia človeka žiadnu samostatnú fázu „očisťovania“ nepozná. Odbúravanie splodín látkovej výmeny prebieha neustále v rôznej intenzite. Podľa súčasných poznatkov raňajky stále ostávajú najdôležitejším denným jedlom. Mali by obsahovať nielen sacharidy, ale aj bielkoviny a tuky. Podporuje to činnosť žlčníka a bráni vzniku žlčových kameňov. Ľudia, ktorí neraňajkujú, majú tri až štyri razy väčšie riziko ich vzniku,“ tvrdí MUDr. Igor Bukovský, odborník na výživu z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského.
Vytrhne nás delená strava?
Delená strava je dnes veľmi módna. Fotoreportér Pavol Majer si ju tiež veľmi pochvaľoval. Do práce si nosil vlastnoručne vyrobené nátierky, zeleninu, ovocie, a naozaj schudol.
„Na začiatku nádherne schudnete, ale potom to už nejde. Prečo?“ pýtajú sa viacerí, ktorí svojimi požiadavkami na delenú stravu zničili rodiných príslušníkov a desiatky čašníkov v reštauráciách.
„Možno sa vplyv delenej stravy vyčerpal,“ hovorí MUDr. Bukovský. Nedávna štúdia vo Švajčiarsku naozaj ukázala, že skupina ľudí, ktorí dostávali tzv. delenú stravu, neschudla ani rýchlejšie, ani viac ako skupina, ktorá dostávala stravu s rovnakým energetickým obsahom, ale bielkoviny a sacharidy boli súčasťou jedného jedla. Delenou stravou sa podľa neho podarí schudnúť preto, že zásady tejto diéty nútia obmedziť prívod energie, a nie preto, že strava je delená.
Podobný názor má RNDr. Emil Ginter z Ústavu preventívnej a klinickej medicíny.
„Nerád by som odhováral ľudí, ktorým sa podarilo zlepšiť svoj zdravotný stav určitou špeciálnou diétou, aby takejto diéte prestali veriť. Viera v určitú diétu, v určitý prírodný liek alebo v inú netradičnú liečbu môže mať až nečakane silné účinky na imunitný systém a na biochemické procesy prebiehajúce v našom tele. Prijateľná je aj tzv. delená diéta, obľúbená najmä v súčasnosti. V praxi však treba rešpektovať niekoľko základných poznatkov. Ľudský organizmus je neobyčajne prispôsobivý a vie zvládnuť rôzne spôsoby výživy, napríklad Eskimáci žijú na čisto živočíšnej potrave a chudobná populácia v juhovýchodnej Ázii takmer výlučne na rastlinnej strave. Neexistuje však jedna jediná správna výživa. Dobrý zdravotný stav možno docieliť rôznymi spôsobmi výživy. Optimálne riešenie spočíva v maximálne pestrej strave.“ (uj)