
FOTO SME – ĽUBOŠ PILC
„Ľudia pijú víno ako akýkoľvek alkohol, na kvalite im veľmi nezáleží, podstatné je to promile. Pritom pitie vína je obrad, najprv sa musí pozrieť farba, ovoňať, povaľkať na jazyku a až potom vypiť,“ hovorí šľachtiteľka Janka Ďuríková, ktorá sa chce sústrediť aj na výrobu a predaj kvalitného vína.
Dobré víno poznať aj podľa chuti. „Kvalitné víno by sme mali cítiť na jazyku až niekoľko sekúnd a vôňa musí byť tiež výrazná,“ hovorí Ľubomír Janečka, organizátor pezinských Vínnych trhov, ktorý vo svojom voľnom čase robí aj degustátora. „Regály obchodov a supermarketov sú plné lacných litrových fliaš za tridsať-štyridsať korún, čo my ‘fajnšmekri‘ vôbec nepijeme,“ hovorí.
Teší sa však, že sa vytvára skupina ľudí, ktorí si chcú k dobrému jedlu dať naozaj dobré víno. Zohnať kvalitné víno sa dá najmä vo vínotékach.
„Záujem o kvalitné víno rastie. Z roka na rok pribúda zákazníkov, väčšinou sú to ľudia v strednom veku. Chodí sem aj veľa cudzincov, po nemecky aj po anglicky hovoriacich, ktorí s obľubou ochutnávajú slovenské odrody. V ponuke máme 800 druhov vín zo Slovenska, Čiech či Moravy, Francúzska, Chile. Ľudia môžu víno ochutnať, deci stojí od 16-21 korún. Ak si chcú kúpiť celú fľašku 0,7 litra, tie lacnejšie stoja od 67 korún, fľaša najdrahšieho vína Chatteu Petrus stojí 108 000 korún. Tú si ale ešte nikto nekúpil ani neochutnal,“ hovorí predavač v bratislavskej Vínotéke sv. Urbana. (maj)