Naše vinohrady ničí staroba

Už niekoľko rokov nedokážeme vyrobiť toľko muštového hrozna, koľko by sme potrebovali. Pestovatelia o jeho výrobu strácajú záujem, pretože výrobné náklady sú príliš vysoké.


Tradícia výroby a pitia vína sa dnes zúžila prevažne do kruhu rodiny a priateľov v pivničkách plných sudov a fľiaš, ktorú má každý pestovateľ hrozna.



FOTO SME – ĽUBOŠ PILC

„Až 80 percent vinohradov je starých a potrebovali by obnoviť. Mnohé vinice už zarástli burinou. Na ich obnovu by sme potrebovali minimálne 700 000 až milión korún na hektár. Štát poskytuje dotácie len do výšky 300 000 korún, takže málokto si môže dovoliť nakúpiť nové štepy,“ hovorí Milan Pavelka, predseda Združenia malokarpatskej vínnej cesty v Pezinku a riaditeľ firmy, ktorá víno vyrába a obchoduje s ním.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Pavelka si myslí, že štát by mal zaradiť víno medzi prioritné plodiny a zvýšiť dotácie, inak ľudia nebudú mať záujem o pestovanie hrozna a vinohradníctvo na Slovensku pomaly zanikne. „Tu v okolí Bratislavy si postavia ľudia radšej dom, akoby mali zachovať vinohrad, ktorý zdedili po starých rodičoch. A pritom malokarpatský región patril kedysi medzi najväčšie vinohradnícke oblasti.“

Najlepšia situácia je podľa Pavelku v novozámockom regióne, kde ľudia majú lepší vzťah k pôde. „Celkom dobrá situácia je aj v tokajskej oblasti.“

Šľachtiteľka Janka Ďuríková, ktorá vlastní v Opatovskej Novej Vsi firmu na produkciu viničových sadeníc, je presvedčená, že hrozno sa nedá pestovať bez lásky. „S manželom sme založili vinohrad najprv na pestovanie viničových štepov, teraz už chceme hrozno, ktoré si dopestujeme, aj spracovávať a predávať. Tu vo Veľkokrtíšskom okrese je ekonomická situácia veľmi zlá, ale podľa mňa sa dá prežiť aj s výrobou vína,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes si víno ľudia dorábajú pre seba a svojich priateľov, nemajú veľký záujem obchodovať s ním.

Tradícia výroby a pitia vína pretrváva prevažne v kruhu rodiny a priateľov v pivničkách plných sudov a fľiaš, ktorú má každý pestovateľ hrozna. (maj)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 599
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 336
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 721
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 159
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 360
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 848
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 890
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 363
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu