l 500 g egrešov
l 500 g žltých broskýň (po odkôstkovaní)
l 1 vrecko pektínu 3:1
l 300 g ovocného cukru
Z egrešov odstránime stopky a zvyšky kvetov. Nadrobno ich nakrájame. Oblanšírujeme broskyne (na chvíľu ich ponoríme do vriacej vody a ihneď schladíme v studenej vode) ošúpeme, rozpolíme, odkôstkujeme, pokrájame na drobno. V cukre zmiešame pektín a primiešame k ovociu. Za stáleho miešania privedieme do varu a za stáleho miešania varíme 3 minúty. Odstránime penu a plníme džemom vysterilizované poháre. Uzatvoríme a obrátime na 5 minút hore dnom.
Egrešový koláč
s polevou
l Cesto
l 4 vajcia
l 300 g práškového cukru
l 8 lyžíc oleja
l 450 g hladkej múky
l 1 kypriaci prášok do pečiva
l šálka vody
l 200 g očistených egrešov
Poleva
l maslo vymiešané s práškovým cukrom
l kúpená čokoládová poleva
Vajcia vyšľaháme s cukrom, po lyžiciach pridávame olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom a ovocnú šťavu. Cesto rozotrieme na papier na pečenie, ktorým je vystlaný plech. Pridáme osušené egreše a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 oC asi 20 minút alebo do zlatista. Po vychladnutí koláč potrieme vymiešaným maslom s práškovým cukrom. Na záver koláč polejeme čokoládovou polevou.
Mätovo-egrešová marmeláda
l 1 kg očistených zelených egrešov
l 1 liter vody
l šťava z 2 menších citrónov
l 1 kg cukru
l 50 g mätových lístkov
l 10 lístkov šalvie
Egreše rozpolíme a povaríme spolu s citrónovou šťavou vo vode, všetko na miernom ohni, prikryté asi 20 minút. Pridáme cukor a povaríme odokryté za stáleho miešania. Vzniknutú penu odstraňujeme priebežne. Po 10 minútach urobíme skúšku tuhnutia na tanieriku. Ak ostane tuhý povlak, je marmeláda hotová. Ak netuhne, varíme ďalej a skúšku opakujeme vždy po 5 minútach. Potom vhodíme do marmelády posekané lístky mäty a nadrobno posekané lístky šalvie a premiešame.
Egreše v rume
l 500 g očistených egrešov
l 1/4 l vody
l 6 cm palička škorice
l biely rum
Povaríme vodu s cukrom a egreše so škoricou vhodíme do odstavenej vody. Nechame stáť cez noc a na druhý deň plníme do pohárov. Poslednú štvrtinu dolejeme rumom a poháre uzavrieme a potrepeme, aby sa tekutiny premiešali.
Egreše s rozmarínom
l 1 kg nie úplne zrelých očistených egrešov
l 2 rozmarínové vetvičky
l 200 g cukru
l 3/4 litra mätového čaju
Rozmarín, mätový čaj a cukor povaríme 1 minútu, pridáme egreše a varíme 2 minúty. Ihneď plníme do pripravených pohárov a uzavrieme.
Teľacie mäso
s egrešmi
4 porcie
l zväzok zeleniny na polievku
l 1,5 kg teľacej hrude nasekanej na kusy
l 500 g zelených očistených egrešov
l 1 palička škorice
l šupka z chemicky neošetreného citrónu
l 400 ml bieleho vína
l 4 žĺtky
l 50 g malsa
l 4 PL cukru
l biele korenie
l 2 PL petržlenovej vňate
l 2 litre osolenej vody
l soľ
Očistenú polievkovú zeleninu nakrájanú na menšie kusy dáme variť do hrnca so slanou vodou. Privedieme do varu. Mäso umyjeme a pridáme do polievky a pomaly varíme hodinu na slabom plameni. Medzitým dáme do iného hrnca egreše, biele víno, škoricu, cukor a šupku z citróna a podusíme spolu 10 minút na slabom plameni. Egreše, škoricu a citrónovú šupku vyberieme z hrnca. Uvarenú šťavu zmiešame šľahaním metličkou so 4 žĺtkami. Pridáme uvarené egreše a udržujeme teplé. Teľaciu hruď vyberieme z polievky, odkostíme a mäsko pokrájeme na kocky. V panvici ho na masle opražíme do zlatista z každej strany, osolíme, okoreníme a pridáme do egrešovej omáčky. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s ryžou alebo opekanými zemiakmi.
Prosový koláč
s egrešmi
l 180 g prosa
l 50 g prosa
l 350 ml vody
l 500 g očistených egrešov
l 60 g lieskovcov
l 50 g masla
l 100 g medu
l 4 PL hrozienok
l 3 žĺtky
l kôra z jedného citrónu
l 1/4 ČL mletej škorice
l 3 bielky
l forma na pečenie asi 26 cm
180 g prosa prelejeme horúcou vodou v site a vhodíme do vriacej vody. Varíme 2 minúty na slabom plameni a potom necháme na sporáku bez ohňa 15 minút odstáť, až kým sa tekutina nevpije. Druhú časť prosa - 50 g - pomelieme (môžeme použiť aj hotovú kúpenú múku z prosa), polovicu lieskovcov nasekáme, zvyšok nasekáme na lupene a odložíme. Vymastíme formu a predhrejeme rúru na 20 oC. Maslo pokrájame a necháme ho rozpustiť na horúcom prose. Primiešame med, hrozienka a žĺtka. Prosovú múčku, posekané lieskovce, nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a egreše premiešame a vmiešame k prosu. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh a jemne ho primiešame k prosu. Masou naplníme formu a posypeme zvyšnými lieskovcami. Pečieme na spodku rúry 40 - 50 minút, kým vrch nezhnedne. Ak by vrch tmavol prirýchlo, prikryjeme ho na 20 minút papierom na pečenie.
Muffiny s jostami
l 200 ml oleja
l 160 g cukru
l 3 vajcia
l 250 g polohrubej múky
l 1 kypriaci prášok do pečiva
l 1 vanilkový cukor
l 1 ČL citrónovej kôry
l mlieko
l 200 g očistenej josty
Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, vhodíme josty a nalejeme do vopred vymastených a vysypaných formičiek. Pečieme v predhriatej rúre asi 25 - 30 minút pri teplote 190 oC.