Recepty

Egrešovo-broskyňový džem

l 500 g egrešov

l 500 g žltých broskýň (po odkôstkovaní)

l 1 vrecko pektínu 3:1

l 300 g ovocného cukru

Z egrešov odstránime stopky a zvyšky kvetov. Nadrobno ich nakrájame. Oblanšírujeme broskyne (na chvíľu ich ponoríme do vriacej vody a ihneď schladíme v studenej vode) ošúpeme, rozpolíme, odkôstkujeme, pokrájame na drobno. V cukre zmiešame pektín a primiešame k ovociu. Za stáleho miešania privedieme do varu a za stáleho miešania varíme 3 minúty. Odstránime penu a plníme džemom vysterilizované poháre. Uzatvoríme a obrátime na 5 minút hore dnom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Egrešový koláč

s polevou

l Cesto

l 4 vajcia

l 300 g práškového cukru

l 8 lyžíc oleja

l 450 g hladkej múky

l 1 kypriaci prášok do pečiva

l šálka vody

l 200 g očistených egrešov

Poleva

l maslo vymiešané s práškovým cukrom

l kúpená čokoládová poleva

Vajcia vyšľaháme s cukrom, po lyžiciach pridávame olej, múku zmiešanú s kypriacim práškom a ovocnú šťavu. Cesto rozotrieme na papier na pečenie, ktorým je vystlaný plech. Pridáme osušené egreše a vložíme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 oC asi 20 minút alebo do zlatista. Po vychladnutí koláč potrieme vymiešaným maslom s práškovým cukrom. Na záver koláč polejeme čokoládovou polevou.

Mätovo-egrešová marmeláda

l 1 kg očistených zelených egrešov

l 1 liter vody

l šťava z 2 menších citrónov

SkryťVypnúť reklamu

l 1 kg cukru

l 50 g mätových lístkov

l 10 lístkov šalvie

Egreše rozpolíme a povaríme spolu s citrónovou šťavou vo vode, všetko na miernom ohni, prikryté asi 20 minút. Pridáme cukor a povaríme odokryté za stáleho miešania. Vzniknutú penu odstraňujeme priebežne. Po 10 minútach urobíme skúšku tuhnutia na tanieriku. Ak ostane tuhý povlak, je marmeláda hotová. Ak netuhne, varíme ďalej a skúšku opakujeme vždy po 5 minútach. Potom vhodíme do marmelády posekané lístky mäty a nadrobno posekané lístky šalvie a premiešame.

Egreše v rume

l 500 g očistených egrešov

l 1/4 l vody

l 6 cm palička škorice

l biely rum

Povaríme vodu s cukrom a egreše so škoricou vhodíme do odstavenej vody. Nechame stáť cez noc a na druhý deň plníme do pohárov. Poslednú štvrtinu dolejeme rumom a poháre uzavrieme a potrepeme, aby sa tekutiny premiešali.

SkryťVypnúť reklamu

Egreše s rozmarínom

l 1 kg nie úplne zrelých očistených egrešov

l 2 rozmarínové vetvičky

l 200 g cukru

l 3/4 litra mätového čaju

Rozmarín, mätový čaj a cukor povaríme 1 minútu, pridáme egreše a varíme 2 minúty. Ihneď plníme do pripravených pohárov a uzavrieme.

Teľacie mäso

s egrešmi

4 porcie

l zväzok zeleniny na polievku

l 1,5 kg teľacej hrude nasekanej na kusy

l 500 g zelených očistených egrešov

l 1 palička škorice

l šupka z chemicky neošetreného citrónu

l 400 ml bieleho vína

l 4 žĺtky

l 50 g malsa

l 4 PL cukru

l biele korenie

l 2 PL petržlenovej vňate

l 2 litre osolenej vody

l soľ

Očistenú polievkovú zeleninu nakrájanú na menšie kusy dáme variť do hrnca so slanou vodou. Privedieme do varu. Mäso umyjeme a pridáme do polievky a pomaly varíme hodinu na slabom plameni. Medzitým dáme do iného hrnca egreše, biele víno, škoricu, cukor a šupku z citróna a podusíme spolu 10 minút na slabom plameni. Egreše, škoricu a citrónovú šupku vyberieme z hrnca. Uvarenú šťavu zmiešame šľahaním metličkou so 4 žĺtkami. Pridáme uvarené egreše a udržujeme teplé. Teľaciu hruď vyberieme z polievky, odkostíme a mäsko pokrájeme na kocky. V panvici ho na masle opražíme do zlatista z každej strany, osolíme, okoreníme a pridáme do egrešovej omáčky. Posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s ryžou alebo opekanými zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu

Prosový koláč

s egrešmi

l 180 g prosa

l 50 g prosa

l 350 ml vody

l 500 g očistených egrešov

l 60 g lieskovcov

l 50 g masla

l 100 g medu

l 4 PL hrozienok

l 3 žĺtky

l kôra z jedného citrónu

l 1/4 ČL mletej škorice

l 3 bielky

l forma na pečenie asi 26 cm

180 g prosa prelejeme horúcou vodou v site a vhodíme do vriacej vody. Varíme 2 minúty na slabom plameni a potom necháme na sporáku bez ohňa 15 minút odstáť, až kým sa tekutina nevpije. Druhú časť prosa - 50 g - pomelieme (môžeme použiť aj hotovú kúpenú múku z prosa), polovicu lieskovcov nasekáme, zvyšok nasekáme na lupene a odložíme. Vymastíme formu a predhrejeme rúru na 20 oC. Maslo pokrájame a necháme ho rozpustiť na horúcom prose. Primiešame med, hrozienka a žĺtka. Prosovú múčku, posekané lieskovce, nastrúhanú citrónovú kôru, škoricu a egreše premiešame a vmiešame k prosu. Z bielkov so štipkou soli vyšľaháme sneh a jemne ho primiešame k prosu. Masou naplníme formu a posypeme zvyšnými lieskovcami. Pečieme na spodku rúry 40 - 50 minút, kým vrch nezhnedne. Ak by vrch tmavol prirýchlo, prikryjeme ho na 20 minút papierom na pečenie.

SkryťVypnúť reklamu

Muffiny s jostami

l 200 ml oleja

l 160 g cukru

l 3 vajcia

l 250 g polohrubej múky

l 1 kypriaci prášok do pečiva

l 1 vanilkový cukor

l 1 ČL citrónovej kôry

l mlieko

l 200 g očistenej josty

Zo všetkých surovín vypracujeme cesto, vhodíme josty a nalejeme do vopred vymastených a vysypaných formičiek. Pečieme v predhriatej rúre asi 25 - 30 minút pri teplote 190 oC.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 311
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 909
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 386
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu