preklínať, majitelia stánkov a reštaurácií
s rýchlym občerstvením by ho mali velebiť.
Američan Edwin Traisman, ktorý zomrel vo veku 91 rokov na zlyhanie srdca, vymyslel, ako vyrábať po celý rok chutné a chrumkavé hranolčeky pre McDonald's.
Okrem toho expert na potravinárstvo a stravovanie spravil na sklonku vedeckej kariéry kľúčový výskum baktérie E coli, ktorá môže spôsobiť nebezpečné zápalové ochorenia tráviaceho ústrojenstva a hnačky. Práve jeho výskum v roku 1987 dokázal, že ak je mäso riadne prepečené pri vysokej teplote, škodlivé kmene baktérie to vyhubí.
Potomok lotyšských prisťahovalcov pracoval pre známe americké značky, okrem Mc Donald's aj pre Kraft, pre ktorý vyvinul v Spojených štátoch dodnes obľúbenú syrovú pochúťku Cheez Whiz.
Najdôležitejšie boli hranolčeky. Aj preto sa hovorkyňa McDonald's s Traismanom za spoločnosť rozlúčila: "Jeho prínos pri výrobe hranolčekov bol naozaj významný." Traisman si koncom 50. rokov minulého storočia u McDonald's kúpil licenciu a otvoril si tri reštaurácie tejto značky. Zakrátko zistil, že udržať kvalitu hranolčekov tak, aby boli chrumkavé, je nemožné, pretože čerstvé zemiaky sú len niekoľko mesiacov v roku.
Potravinár našiel riešenie, ktoré sa osvedčilo a používa dodnes - hranolčeky sa rýchlo, asi minútu opražia pri vysokej teplote, aby stratili trochu z vlhkosti a potom sa zmrazia. Takto spracované sa v súčasnosti dodávajú do 31-tisíc reštaurácií na celom svete.
(mch)