Edwin Traisman

Priaznivci zdravého stravovania ho môžu

preklínať, majitelia stánkov a reštaurácií

s rýchlym občerstvením by ho mali velebiť.

Američan Edwin Traisman, ktorý zomrel vo veku 91 rokov na zlyhanie srdca, vymyslel, ako vyrábať po celý rok chutné a chrumkavé hranolčeky pre McDonald's.

Okrem toho expert na potravinárstvo a stravovanie spravil na sklonku vedeckej kariéry kľúčový výskum baktérie E coli, ktorá môže spôsobiť nebezpečné zápalové ochorenia tráviaceho ústrojenstva a hnačky. Práve jeho výskum v roku 1987 dokázal, že ak je mäso riadne prepečené pri vysokej teplote, škodlivé kmene baktérie to vyhubí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Potomok lotyšských prisťahovalcov pracoval pre známe americké značky, okrem Mc Donald's aj pre Kraft, pre ktorý vyvinul v Spojených štátoch dodnes obľúbenú syrovú pochúťku Cheez Whiz.

Najdôležitejšie boli hranolčeky. Aj preto sa hovorkyňa McDonald's s Traismanom za spoločnosť rozlúčila: "Jeho prínos pri výrobe hranolčekov bol naozaj významný." Traisman si koncom 50. rokov minulého storočia u McDonald's kúpil licenciu a otvoril si tri reštaurácie tejto značky. Zakrátko zistil, že udržať kvalitu hranolčekov tak, aby boli chrumkavé, je nemožné, pretože čerstvé zemiaky sú len niekoľko mesiacov v roku.

Potravinár našiel riešenie, ktoré sa osvedčilo a používa dodnes - hranolčeky sa rýchlo, asi minútu opražia pri vysokej teplote, aby stratili trochu z vlhkosti a potom sa zmrazia. Takto spracované sa v súčasnosti dodávajú do 31-tisíc reštaurácií na celom svete.

SkryťVypnúť reklamu

(mch)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 307
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 909
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 863
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu