Dnešné menu Moruše a maliny

Moruše

Vzhľadom pripomínajúce černice, ale sú sladšie a šťavnatejšie. V pravom zmysle slova nie je moruša plod, ale plodstvo drobných kôstkovičiek na spoločnom dužinatom vretene. Poznáme moruše biele (tie sa používajú pri výrobe hodvábu na kŕmenie húseníc priadky morušovej), červené a čierne. Po nemecky sa moruša povie maulbeere, po španielsky moral, po anglicky mulberry. Pôvod slova naskôr pochádza z latinského meros, čiže diel, časť.

Pôvod

Pôvod presne určený nie je, ale predpokladá sa, že pochádza z Ázie, dnešného Iránu. Známa bola už v stredoveku Egypťanom i Rimanom. V Európe sa rozšírila asi v šiestom storočí. Bielej moruši sa dáva za pôvod Čína a mohutné rozšírenie v Európe spadá až do 16. storočia, a to vďaka hodvábu, v našom regióne vďaka Márii Terézie. Tak ako sa biela moruša používala na hodváb, červená sa pestovala na ovocie, ktorým sa farbili látky a z plodov sa vyrábalo víno. Červený morušovník však pochádza zo Severnej Ameriky a u nás sa kultivuje viac ako 200 rokov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Použitie

Plody moruše sa konzumujú čerstvé, použitie nájdu vo všetkých sladkých múčnikoch, ale šťava červenej a čiernej moruše sa tiež používa na farbenie vína. Veľmi lahodný je mušt z plodov bielej moruše s chuťou medu. Z moruší sa dajú robiť džemy, kompóty, sirupy i vína. Plody sa tiež dajú sušiť a používajú sa ako náhrada cukru. Kedysi sa sušené plody mleli na múku a tá sa pridávala do cesta. Podľa ľudovej medicíny sa plody moruše používali proti bolesti hrdla a sú im pripisované tráviace účinky, narkotické a antibiotické. Listy moruše čiernej sa používajú na reguláciu hladiny krvného cukru, teda pri cukrovke a pri chorobe slinivky brušnej (pankreasu). Listy obsahujú veľa uhličitanu vápenatého, adenín (dôležitá zložka bunečného jadra) glukózu, minerálne soli, triesloviny a iné.

SkryťVypnúť reklamu

Pestovanie

Moruša je teplomilná drevina, odolná proti suchu i mrazu a nie je náročná na kvalitu pôdy. Moruše vysadené v dobrých pôdach južného Slovenska pri väčších mrazoch vymŕzajú, no dreviny vysadené na pôdach vo vyššej nadmorskej výške majú pomalší prírastok hmoty, ale sú húževnatejšie a lepšie znášajú mrazy. Moruše začínajú dobre rodiť v štvrtom roku po dobrom zakorenení. Rozmnožujú sa niekoľkými spôsobmi. Napríklad naštepením na morušu bielu, alebo sa množia ponorom, teda z materskej dreviny sa spodná halúzka zasype zemou, ktorá sa neskôr zakorení.

Vzhľad

Dospelé stromy dosahujú výšku 10 - 12 metrov a šírku do 8 metrov. Dožívajú sa až 200 rokov. Nádherné exempláre možno vidieť v okolí Pukanca na úpätí Štiavnických vrchov. Listy sú opadavé, veľké 8 - 20 cm, troj- až päťlaločné. Rímsky prírodovedec Gaius Plinius Secundus vo svojom diele História prírody napísal o moruši, že je jedným z najmúdrejších stromov. A to preto, lebo pučí oneskorene, až v polovici apríla a kvitne až v máji. Najprv kvitnú samičie, potom samčie a opäť samičie kvety. Opeľuje sa pomocou vetra a plody dáva od júna do júla. Najväčšie plody má moruša trnavská. Majú dĺžku priemerne 3 - 4 cm a šírku asi 2 cm. Plodí až do augusta, preto sa u nás s obľubou vysádza. Dužina má karmínovo červenú farbu, sladkokyslú chuť a je dosť aromatická. Šťava veľmi farbí. Plody obsahujú 78 percent vody, asi 15 percent cukru, organické kyseliny a minerálne látky. Tiež vitamíny skupiny C, B a E.

SkryťVypnúť reklamu

Maliny

Úžasné letné sladkokyslé červené ovocie sa vždy s pôžitkom rozplynie v ústach. Rastie po celom miernom pásme a dozrieva od júna až do obdobia mrazov. Poznáme raz rodiace a stále rodiace kríky dosahujúce až 2 metre. Maliny obsahujú celú škálu látok s priaznivými účinkami na náš organizmus. Sú zdrojom vitamínu C, B a provitamínu A, mangánu a riboflavínu (dôležitého pre dobrý stav kože, očí a funkcií srdca, má tiež vplyv na metabolizmus cukrov, tukov a aminokyselín), kyselinu listovú, niacín, horčík, draslík, meď a vlákninu. Maliny obsahujú až o 50 percent viac antioxidantov ako jahody, 3-krát viac ako kiwi a 10-krát viac ako rajčiny. Maliny tiež obsahujú ellagové kyseliny, známe protizápalovými účinkami.

História

Ovocie zbierali obyvatelia Tróje už za čias Krista. Záznamy o domestifikovaní sú zo 4. storočia v písomnostiach rímskeho poľnohospodára Paadiusa a semienka malín boli objavené v rímskych pevnostiach v Británii. Preto sa predpokladá, že za rozšírením malín sú Rimania. V stredoveku sa využívali maliny na medicínske účely. No pomáhali aj pri maľovaní a výzdobe manuskriptov. Ich lahodnú chuť si dopriavali len bohatí ľudia. Kráľ Edward I. (1272 - 1307) sa zasadil o ich kultiváciu. Počas 17. storočia boli záhrady v Británii plné nových kultivarov a v 18. storočí sa rozšírili do celej Európy.

SkryťVypnúť reklamu

Spracovanie

Maliny sú mäkké ovocie rýchlo podliehajúce skaze. Preto je dobré spotrebovať kúpené maliny do druhého dňa, maximálne o dva dni. Pri nákupe si dajme dobrý pozor, aby medzi ovocím nebola ani jedna plesnivá malina. Maliny môžeme uskladňovať mrazením, a to tak, že čisté plody dáme do vreciek v jednej vrstve a zmrazíme. Vydržia tak až 12 mesiacov. Pokvapkané citrónovou šťavou si uchovajú aj farbu. Stratia len 50 percent vitamínu C, ale ostatné klady si udržia. Tiež ich možno sušiť ich v sušičkách alebo z nich robiť sirupy, džemy či rôsoly.

Keď dozrievajú maliny a moruše znamená to, že leto sa začalo.

Jedno aj druhé ovocie má podobnú stavbu plodu a neodolateľnú chuť. Maliny navyše vynikajú prenikavou vôňou, moruše množstvom šťavy

SkryťVypnúť reklamu

Recepty

Morušová šťava

15 ks čiernych moruší

500 g čiernych ríbezlí

200 g ovocného cukru

500 ml vody

Ovocie krátko omyjeme a očistené dáme pomačkané do nádoby, pridáme cukor, premiešame a krátko povaríme s 500 ml vody. Potom masu prelejeme cez gázu alebo čistú utierku a ešte horúce plníme do vysterilizovaných fliaš. Sterilizujeme na 70 oC 10 minút.

Morušová marmeláda

1 kg čiernych alebo červených moruší

500 g želírovacieho cukru 2 : 1

Šťava z dvoch citrónov

Ovocie omyjeme, pomačkáme a premiešame s želírovacím cukrom. Privedieme do varu a povaríme 3 minúty, potom pridáme šťavu z citrónov a premiešame. Plníme do sklenených nádob, ktoré po uzavretí obrátime na 5 minút hore dnom.

Morušovo-višňový kompót

SkryťVypnúť reklamu

500 g višní

500 g moruší

250 g želírovacieho cukru 3:1

2 dcl suchého vína

Višne umyjeme a odkôstkujeme. Moruše opláchneme. Ovocie zmiešame s vínom a cukrom. Za stáleho miešania privedieme do varu a 3 minúty povaríme za stáleho miešania. Podávame s vanilkovým krémom či pudingom. Kompót možno horúci uchovať aj v pohároch s viečkom 6 mesiacov.

Morušové víno

Zrelé moruše popučíme a necháme kvasiť 48 hodín. Vzniknutú vrstvu na povrchu občas ponoríme, aby nám zmes nezoctovatela. Nakvasenú hmotu vylisujeme cez gázu alebo plátno. V skutočnosti to nie je pravé víno, pretože sa nenechá prejsť kvasom, a preto nevydrží veľmi dlho a neobsahuje ani alkohol.

Malinové bruleé

Maliny, jahody, čučoriedky

250 g tvarohu

SkryťVypnúť reklamu

1 kyslá smotana 300 ml

4 PL práškového cukru

1 vrecko vanilínového cukru

5 PL ovocného cukru

6 misiek na zapekanie s priemerom asi 8 cm

Maliny, jahody a čučoriedky vložíme do zapekacích misiek. Zmiešame tvaroh, kyslú smotanu, vanilínový cukor a 3 PL cukru. Zmes nanesieme na maliny do misiek a vrch posypeme zvyšným cukrom. Misky dáme na 2 - 3 minúty pod gril, aby cukor jemne skaramelizoval. Dozdobíme malinou a lístkom medovky a podávame.

Malinovo-figová štrúdľa

250 g malín

300 g rozštvrtených fíg

lístkové cesto

150 g ovocného cukru

1 vajce na potretie

4 PL stúhanky

50 g masla

práškový cukor

Štrúdľové cesto rozvaľkáme, posypeme malinami, posekanými figami, kúskami masla a stúhankou, posypeme 150 g cukru a zvinieme. Potrieme rozšľahaným maslom a popicháme vidličkou. Upečieme do zlatohneda. Nakrájame a posypeme práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Otázka pre šéfkuchára

Ako najradšej pripravujete maliny?

"Keď mám čas (smiech), tak pripravím priateľom sneh z vaječných bielkov s cukrom, a do toho primiešam maliny. No na horúce dni mám špeciálny recept na ľahký letný dezert. Podmienkou sú však maliny."

Malinový cheesecake (syrový koláč)

12 porcií (hlboký plech na pečenie 35 x 25 cm)

500 g mascarpone

250 g jemného tvarohu

4 žĺtky

6 PL cukru

150 g malín

4 balíčky oválnych piškót (á 100 g)

400 ml vody

Žĺtky vyšľaháme na pare so 4 PL cukru do krémova a necháme vychladnúť. Potom ručne metličkou jemne vmiešame mascarpone a tvaroh. Vzniknutú masu si rozdelíme na polovice. Do hrnčeka s vodou dáme maliny, 2 PL cukru a privedieme do varu. Do teplého sirupu ponárame piškóty a hneď ukladáme na plech. Zalejeme polovicou krému, pridáme scedené maliny a dáme druhú vrstvu piškót ako v predchádzajúcom postupe. Opäť prekryjeme druhou polovicou krému. Dáme na 4 - 5 hodín do chladničky stuhnúť, potom rozrežeme na 12 častí a podávame ozdobené malinami, medovkovým lístkom a posypané práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 546
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 240
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 995
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 048
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 939
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 824
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 447
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu