Je to priam zákonitosť. Nájdete si správnu diétu, pozbierate všetky vnútorné sily a vo veľkom štýle začnete s rozumným stravovaním. Ale už po pár dňoch vám začne zlyhávať vlastné telo. Dostanete totiž zúfalú chuť na niečo sladké. Lenže cukor vám autori každej diéty kategoricky zakazujú. Takže, čo s tým?
Cukor je zradne sladký, ale neponúkne človeku okrem kalórií ani vlákninu, ani vitamíny či minerály. Aj keď sacharidy a glycidy sú ako uhľohydrát výborným zdrojom energie, organizmus ich získava aj z ostatných potravín. Preto by sme mali sladiť čo najmenej. Odborníci odporúčajú maximálnu dennú dávku 60 g denne. Táto postačí na zabezpečenie pozitívnej funkcie uhľohydrátov, ktoré sú dôležité pri spaľovaní tukov a chránia telo pred nadbytočným spaľovaním bielkovín.
Musíme mať však na pamäti, že toto množstvo si nemáme dopriať v podobe čistého cukru rôznej konzistencie, pretože ho konzumujeme aj v ovocí či mlieku, ktoré obsahuje mliečny cukor laktózu.
Nebezpečné sú okrem koláčov a keksov, ktoré zobkáme mimo hlavných jedál, aj sladené nápoje. Veď napríklad veľká fľaša koly obsahuje 40 g cukru. Práve kolové nápoje a ochutené minerálky sú denne zdrojom asi 14 percent nadbytočných kalórií z cukru obyvateľov najmä rozvinutých krajín.
Ročná spotreba na osobu predstavuje na Slovensku takmer 33 kg, čo je priveľa. Odborníci odporúčajú neprekročiť hranicu 23 kg. Uhľohydráty, ktoré naše telo nespotrebuje, sa potom menia na tuk a ukladajú sa v tele. Cukor navyše prispieva aj k predčasnému starnutiu našich ciev.
Ktoré druhy ovocia
Ak máme nadváhu, alebo sme sa váhovými rekordmi prepracovali až do družstva obéznych, mali by sme cukráreň vymazať z nášho registra osobného záujmu úplne. Zákusky, koláče a čokoláda sú absolútnymi katmi všetkých našich predsavzatí. Darmo sa budeme týrať najmenšími porciami chleba, ryže a kuracích medailónov, keď po diétnom obede načneme nugátovú bonboniéru.
Zásada je denná konzumácia zeleniny a ovocia, ktorá nám dokáže predĺžiť život o 5 až 15 rokov, pretože nás ochráni aj pred kardiovaskulárnymi chorobami. A práve v ovocí môžeme hľadať rezervu
uspokojenia našej túžby po sladkej chuti. Neobsahuje takmer žiadny tuk, takže nadbytočné kilogramy sa konečne začnú rozpúšťať. Naopak, je zdrojom dostatku vlákniny na zasýtenie i správnu činnosť čriev.
Aj tu však treba voliť správne druhy ovocia i množstvo, ktoré si na jedno posedenie, prípadne v priebehu dňa naservírujeme. Rátajme radšej kusy jabĺk, hrušiek, manga, pomarančov, broskýň, nektariniek, ringlôt, sliviek, marhúľ či banánov, mesiačiky červeného i ananásového melónu a strapce hrozna. Všetky tieto druhy patria medzi sladké druhy, na čele ktorých trónia datle. Preto opatrne aj s touto sladkou pochúťkou. Podobne so sušenou formou týchto druhov ovocia.
Naopak dopriať si môžeme černice, egreše, grapefruit, maliny či ríbezle, ale i jahody. Ak nám to peňaženka pri absencii vlastných záhonov umožní.
Ako sa šikovne oklamať
Ak máme príliš veľkú chuť na sladké a nevieme sa pri pohľade na pulty plné keksov a napolitánok ovládať, mali by sme sa dať vyšetriť gastroenterológom. Vďaka zlej životospráve, nedostatku pohybu, prípadne po užívaní antibiotík môžeme mať narušenú črevnú flóru a premnožené kvasinky, ktoré našu chuť na sladkosti len podporujú. Vyhýbajme sa aj konzumácii bieleho pečiva, cestovín, zemiakov a ryže, naopak likvidovať ich môžeme cesnakom, cibuľou, kyslou kapustou i koreninami ako oregano, tymian, majorán, zázvor a šalvia.
Ak sme zdravotný problém vylúčili a dôvodom na maškrtenie je len naša nedisciplinovanosť a absencia pevnej vôle, skúsme sa aspoň oklamať cukríkom, žuvačkou, plátkom chlebíka s troškou džemu pre diabetikov alebo ovsenou kašou osladenou lyžičkou medu.
Alžbeta Slováková