ť aj 94 kilogramov.
Eva síce pri každej diéte schudla, ale neudržala si hmotnosť. "Stačí razantne obmedziť jedlo a určite schudnete. No keď s diétou skončíte, hmotnosť letí zas hore. Doteraz som vždy ubrala pár kíl. No potom som sa začala vždy stravovať po starom. A tých pár zhodených kíl som veľmi rýchlo získala späť a vždy pribudlo aj trocha tuku navyše. Zlá bilancia po rokoch diétovania. Začiatkom roku 2007 som si povedala dosť! Vtedy som našla stránku Mira Veselého, ktorý sám schudol 35 kíl a novozískanú hmotnosť si už 3 roky udržuje. Vďaka jeho stránke www.chudnutie-ako.sk už schudlo mnoho ľudí, ktorí sa tam navzájom podporujú.
Nadváha, stravovanie a nedostatok pohybu
Pred tromi mesiacmi sa Eva rozhodla pre definitívnu zmenu. "Ja, čo som bola vždy odporkyňou pohybu, som začala chodiť do posilňovne. Cvičím trikrát do týždňa po hodine a pol s trénerom. Program mi pripravil na mieru."
Aby tréner vedel, aké cviky jej môže odporučiť, absolvovala Eva vyšetrenie na klinike telovýchovného lekárstva. Na úvodom cvičenia je dvadsaťminútová aeróbna aktivita. Po nej strečing. Nasleduje kruhový tréning, znova aeróbna aktivita, dvadsať až tridsať minút bicykel alebo chôdza pri rýchlosti päť až šesť kilometrov. Na záver znova strečing.
Chudnúť však začala, až keď začala jesť
Miro Veselý hovorí, že jedlo nie je problém, pokiaľ ho prijímame v malých dávkach a často. Organizmus ich dokáže spracovať a neukladá ich vo forme tuku. No ak si celý deň nedáte takmer nič a večer "všetko", to je spoľahlivá cesta k obezite. Telo nedokáže spracovať väčšie množstvo jedla naraz. Nadbytočnú energiu z jedla uloží do zásoby vo forme tuku.
Častým omylom je, že napríklad výdatné jedlo s tortou a pivom sa dá neskôr cvičením zlikvidovať.
Obézny preto musí jesť skôr, než pocíti hlad. Hladný človek koná impulzívne, zje čokoľvek.
Obed aj v pizérii
Dnes jej jedálniček vyzerá asi takto: Na raňajky si dá napríklad tri paradajky, celozrný chlieb s niekoľkými kvapkami olivového oleja a s kuracou šunkou a jogurt navyše. Na desiatu veľké jablko a menšiu hrsť vlašských orechov.
Aj obed začína Eva zeleninou. "Zaplní žalúdok. Potom stačí zjesť málo a budete sýty aj tri hodiny. Naučila som sa poskladať si jedálničiek. Stačí vedieť, čo má koľko
energie. Chodím občas na obedy aj do reštaurácií, dám si polievku, kuracie mäso, niekedy steak a vždy šalát. K tomu varený zemiak, trocha ryže, či cestovín."
Na olovrant si včera dala skoro celú bielu reďkovku. K nej celozrnú žemľu s kúskom pareničky. Pri večeri už Eva obmedzuje prílohy. Večeria normálne, napríklad v pare uvarenú rybu. Druhú večeru si dopraje dve až tri hodiny pred spaním. Ak ide spať napríklad o jedenástej, dá si večeru do deviatej.
Cieľom je za deň zjesť spolu okolo 6000 kJ, ktoré sa skladajú asi zo 100 gramov bielkovín, 150 gramov sacharidov a do 50 gramov tuku, prevažne rastlinného.
Sladkosti a iné lákadlá
"Raz za pol roka chodíme opekať slaninku s ľuďmi, ktorí tiež chudnú," usmieva sa Eva. Je to organizovaná diétna chyba, ale o to viac im chutí. "Bolo by veľkou chybou, ak by ste napríklad na druhý deň jedli len málo. Netrestajte sa za výnimky."
Rovnako ako strava a pohyb je pri chudnutí dôležitý aj pitný režim. Eva vypije denne tri litre vody, keď cvičí, aj štyri.
Chcem mať peknú tvár aj telo
Aký má Eva cieľ? "Chcem byť predovšetkým zdravá. Tiež chcem dobre vyzerať. Dostať sa z obezity do nadváhy, a z nadváhy do normálnej váhy.
Prvý krok sa mi podaril, už nie som obézna, mám iba nadváhu. Druhý cieľ je pokoriť hmotnosť tak, aby na začiatku bola sedmička a nie osmička, k tomu mi už dnes chýba iba kilogram. Ďalší cieľ je dosiahnuť veľkosť konfekčných šiat 40. Keď ju dosiahnem, budem spokojná. Za tri mesiace som z čísla 46 prešla na 42. Dokážem to."
Chudne pomaly, no viditeľne
Eva za dva a pol mesiaca schudla šesť kíl a stratila desať centimetrov na obvode pásu.
Práve takéto pomalé chudnutie je zdravé a chráni aj pred jojo efektom. Eva totiž získava nové návyky. Naučila sa už základom racionálnej výživy a riadi sa nimi. Nedrží diétu. Cvičí, aktívne relaxuje, spí osem hodín denne. To je všetko.
Jarmila Horáková, foto: Miro Veselý