Brokolica je na prostredie menej náročná ako karfiol. Môže sa pestovať vo všetkých oblastiach. Znáša pokles teplôt na 0 oC, ale aj vysoké teploty. Lepšie hospodári s vodou a môže sa pestovať aj bez závlahy. Najlepšie sú slnečné polohy. Pestuje sa z priamej sejby alebo zo sadby, tak ako iné hlúboviny. Zberová sezóna je od júna do októbra, alebo aj dlhšie. Zberu brokolice treba venovať mimoriadnu pozornosť. Porast musíme stále sledovať a vyvinuté ružice zberať postupne v pravý čas. Ružice sú vhodné na zber vtedy, keď sú ešte kompaktné a nejavia náznaky kvitnutia. Premeškanie tohto štádia ich znehodnotí už o niekoľko hodín. Na trh sa odrezáva súkvetie s časťou stonky, spolu s obalovými listami. Maximálna dĺžka súkvetia je 250 milimetrov; minimálny priemer musí byť v prvej triede 70 milimetrov a v druhej triede 40 milimetrov. Brokolica sa dodáva balená do fólie. Napadnuté listy treba odstrániť. Počas expedície a predaja musí byť udržiavaná pri teplote 0 až 4°C.
Brokolica je pomerne málo uchovateľná hlúbovina. Ihneď po zbere si vyžaduje rýchle vychladenie na 0 °C. Odrody sa v uchovateľnosti príliš nelíšia. Na krátkodobé skladovanie sa vyberajú iba zdravé, pevné ružice, prípadne sa balia vopred do zmrštiteľnej fólie, aby sa chránili pred vädnutím. Pri 0 °C a pri vysokej relatívnej vlhkosti vzduchu si uchová zelenú farbu a tvar 10 až 14 dní. Potom žltne, vyrastá, mäkne a kazí sa. Na dopravu sa osvedčilo presypávať brokolicu ľadom.
Konzumnou časťou sú zdužinatelé ružice kompaktných kvetných pukov zberané so stonkou. Čerstvosť možno posúdiť aj podľa stupňa zaschnutia hlúbu na reze. Brokolica sa stáva veľmi obľúbenou zeleninou pre svoje protirakovinové účinky. Dajú sa z nej pripraviť chutné jedlá, podobne ako z karfiolu. Dáva sa do polievok, omáčok, dusí sa, zapeká sa a najviac chutí vyprážaná. Najzdravšia je však surová v šalátových zmesiach alebo varená nad parou.
Autor: Magdaléna Valšíková