v 4. storočí do Grécka. Odtiaľ do Ríma a celého Stredomoria. Začiatkom 18. storočia doviezli marhule do USA španielski mnísi a v súčasnosti sa hojne pestujú v Kalifornii.
Tvrdí sa, že marhuľa patrí medzi najrozšírenejší ovocný strom na zemeguli. Marhule patria do rodiny ružovitých, podobne ako broskyne, slivky, čerešne či mandle.
Pestovanie
U nás marhule rastú v kraji vinohradov. Vyhovujú im najmä miesta, kde sú priemerné ročné teploty nad 8,5 oC. Najradšej majú piesčité až hlinito piesčité pôdy. Čo marhuliam najviac škodí, je mráz pod
-2 oC v čase kvitnutia. Stromčeky marhúľ sa odporúčajú pestovať v spone 2,0 x 3,5 až 4,0 m, pričom vzdialenosť v rade je dva metre.
Rast a úroda
Priemerný marhuľový strom meria do výšky okolo 3 - 4 metrov. Od zasadenia stromu k dozretiu plodov zvyčajne prejdú 4 roky a od tohto momentu bude mať strom dobrú úrodu 20 - 25 rokov. Ovocie je takmer perfektne guľaté, prípadne mierne pretiahnuté, menšie ako broskyňa, no záleží od odrody. Šupka máva zlatožltú farbu. Ovocie dozrieva od júna do augusta.
Odrody
Známe sú odrody Karola, Leskora, Harogem, Harcot, Harleyne, stará odroda Ananásová česká, Goldrich, Hargrand, Maďarská, Veľkopopovická, neskorá odroda Bergeron či mrazuodolná odroda Rakovského.
Špecifiká
Marhule nemajú rady prepravu na veľké vzdialenosti, pretože sa ľahko potlačia. Zbierajú sa, keď majú dobrú farbu a ľahko sa oddeľujú od konára. Je to nevyhnutné, inak by sa popučili. Patria medzi ten druh ovocia, ktorý už veľmi nedozreje, keď je raz odtrhnutý. V domácich podmienkach síce ešte trochu naberie farbu a šťavu, ale chuť a sladkosť sú dané momentom odtrhnutia zo stromu.
Marhule, ktoré sa spracujú vo veľkom, sa nechávajú dlhšie na strome. Vtedy majú po otvorení zaváraniny silnejšiu vôňu.
Pri nákupe marhúľ si vyberajte relatívne pevné plody bez otlačenín. Otlačené miesta rýchlo zmäknú, "zmúčnia" a stratia chuť. Nech majú plody akúkoľvek farbu - od červenej po žltú, mala by byť rovnomerná po celom obvode bez zelených fľakov. Kúpené marhule môžeme doma ešte nechať deň-dva dozrieť, až budú mäkšie na dotyk.
Výživný obsah
Marhule sú považované za jedno z najzdravších ovocí. Podporujú imunitu organizmu proti nákazám, zlepšujú stav zraku, pokožky, pôsobia proti kŕčom v lýtkach, liečia srdce, astmu a podporujú rast. Obsahujú veľké množstvo vitamínu A. Stačí zjesť denne 4 - 5 plodov na pokrytie dennej dávky tohto vitamínu. Karotény obsiahnuté v marhuliach majú omladzujúce účinky a pomáhajú obnovovať sliznicu v pľúcach fajčiarov. Ďalej obsahujú veľa draslíka, takmer nijaký sodík, zato veľa magnézia, mangánu, železa, vápnika, fosforu, síry kremíka a medi. Nachádza sa v nich ovocný cukor, ktorý tvorí až 10 percent hmotnosti plodu. Aj marhule, podobne ako jahody, obsahujú veľký podiel kyseliny listovej, ktorá sa stará o obnovu buniek.
Marhule majú nízky obsah kalórií (približne 50 kcal/100 g), čo ich radí ku skupine potravín užívaných pri odtučňovacej diéte. Semená vnútri kôstok sú jedlé, väčšinou sladké a využívajú sa v domácnostiach miesto mandlí, ošúpané sa po pár kusoch pridávajú do marhuľového džemu. Kôstky však obsahujú horký amygdalín a vo väčšom množstve sú jedovaté. Tehotným ženám sa neodporúča konzumovať veľa marhúľ pre ich vysoký obsah medi.
Použitie
Marhule sa konzumujú čerstvé, sušené, alebo zavárané vo forme kompótov, či spracované do marmelád. Môžeme ich aj mraziť. Zmrazovanie sa odporúča až po tom, čo marhule krátko oblašírujeme v horúcej vode na 20 až 50 sekúnd a hneď schladíme ľadovou vodou. Je na nás, či ich ošúpeme, alebo nie. Potom ich rozpolíme a vyberieme kôstku. Potrieme citrónovou šťavou, zabalíme do jednej vrstvy do vreciek a zmrazujeme. Takto zmrazené vydržia 3 mesiace, ak ich zasypeme cukrom pred zmrazením, tak aj rok.
Pôvod názvu
Anglický názov "Apricot" (francúzske slovo "abricot") pochádza z latinského slova "praecocia", čo znamená "skoro dozretý".
Tipy a triky
Marhule nie je potrebné šúpať, pokiaľ nemáte príliš ochlpenú odrodu. Iba ich umyjeme, prekrojíme nožíkom na šírku okolo kôstky, jemne pootočíme, rozpolíme a vyberieme kôstku. Polené marhule vystavené pôsobeniu vzduchu rýchlo oxidujú, hnednú. Takže po vybratí kôstky ich opäť prikryjeme druhou polovičkou, alebo potrieme citrónovou šťavou. Zabráni tomu aj cukor či ananásová šťava.
Ak máme marhule v chladničke, dajme ich do mikroténového vrecka, pretože chlad z nich ľahko vytiahne šťavu.
Recepty
Marhuľový sorbet
3 šálky vody
3/4 šálky ovocného cukru
1kg marhúľ, polených a odkôstkovaných
2 ks vanilky, resp. extrakt z nej
Vo veľkej panvici zmiešame vodu s cukrom, privedieme do varu a na miernom ohni miešame do rozpustenia cukru, pridáme marhule, extrakt z vanilky a varíme 10 minút. Potom zmes rozmixujeme a necháme vychladnúť. Prelejeme ju do nádoby na zmrazovanie a dáme do mrazničky.
Marhuľovo-melónový džem
900 g odkôstkovaných marhúľ
600 g melónu cantaloupe
4 limety
6 PL limetovej šťavy
500 g cukru a 1 sáčok pektínu 3:1
Marhule a melón nasekáme na malé kúsky. Limety postrúhame, rozpolíme a vytlačíme šťavu aj s dužinou. Marhule, melón a cukor s pektínom dáme do hrnca a za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme šťavu z limiet a 1 minútu povaríme. Hneď plníme vysterilizované poháre a zavrieme sterilizovanými viečkami. Postavíme na 5 minút hore dnom. Džem stuhne až po pár dňoch a vydrží rok.
Marhuľovo-syrový koláčik
Cesto:
120 g pšeničného škrobu
200 g preosiatej múky
soľ
1 vajce
1 vaječný žĺtok
1 ČL prášku do pečiva
150 g masla na kocky
okrúhla tortová forma na pečenie
Suroviny na cesto vymiesime, najlepšie strojom. Necháme 30 minút odležať. Oblanšírujeme marhule, ošúpeme, odkôstkujeme a potrieme citrónovou šťavou. Quark dáme odkvapkať do sita. Spodok formy pokryjeme papierom na pečenie. Z cesta vyvaľkáme pás hrubý asi 4 mm a priložíme ho k obvodu formy. Do formy natlačíme cesto tak, že cesto máme na spodku a okrajoch formy. Popicháme ho vidličkou a posypeme strúhankou. Dáme na chladné miesto.
V nádobe metličkou premiešame 200 g cukru, mlieko, vanilínový cukor a múku. Primiešame quark, citrónovú kôru, soľ a vaječné žĺtky. Z bielkov šľaháme sneh a pridávame cukor, až kým nedostaneme pevnú krémovú hmotu. Ušľaháme šlahačku zo smotany. Sneh aj šľahačku jemne primiešame do quarku.
Marhule poukladáme polkami nadol na cesto. Quarkovú masu vylejeme na cesto s marhuľami a dohladka rozotrieme. V predhriatej rúre pečieme asi 60 minút na 170 C. Upečené necháme vychladnúť vo forme aspoň 2 hodiny. Koláčik podávame posypaný práškovým cukrom.
Marhuľová drobenina (6 porcií)
1 kg zrelých marhúľ
2 PL koňaku
2 ČL citrónovej šťavy
150 g hnedého cukru
1 ČL pomletého kardamomu
200 g múky
Soľ
150 g chladného masla
Práškový cukor na posypanie
Marhule odkôstkujeme, nasekáme na väčšie kúsky a premiešame s kardamomom, 25 g cukru, koňakom a citrónovou šťavou. Necháme marinovať 30 minút. Zmiešame zvyšný cukor s múkou a štipkou soli. Pridáme maslo a ručne miešame, až kým nám nevznikne drobenička. Marhuľové kúsky dáme do ohňovzdorných misiek (priemer asi 10 cm) spolu s drobeničkou a pečieme v predhriatej rúre pri 180 C 30 - 35 minút. Trhance v miskách necháme krátko vychladnúť na mriežke a podávame posypané práškovým cukrom.