Dnešné menu : Marhule

Silná vôňa a lahodná chuť ovocia putovala z Perzskej ríše vďaka Alexandrovi Veľkému

v 4. storočí do Grécka. Odtiaľ do Ríma a celého Stredomoria. Začiatkom 18. storočia doviezli marhule do USA španielski mnísi a v súčasnosti sa hojne pestujú v Kalifornii.

Tvrdí sa, že marhuľa patrí medzi najrozšírenejší ovocný strom na zemeguli. Marhule patria do rodiny ružovitých, podobne ako broskyne, slivky, čerešne či mandle.

Pestovanie

U nás marhule rastú v kraji vinohradov. Vyhovujú im najmä miesta, kde sú priemerné ročné teploty nad 8,5 oC. Najradšej majú piesčité až hlinito piesčité pôdy. Čo marhuliam najviac škodí, je mráz pod

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

-2 oC v čase kvitnutia. Stromčeky marhúľ sa odporúčajú pestovať v spone 2,0 x 3,5 až 4,0 m, pričom vzdialenosť v rade je dva metre.

Rast a úroda

Priemerný marhuľový strom meria do výšky okolo 3 - 4 metrov. Od zasadenia stromu k dozretiu plodov zvyčajne prejdú 4 roky a od tohto momentu bude mať strom dobrú úrodu 20 - 25 rokov. Ovocie je takmer perfektne guľaté, prípadne mierne pretiahnuté, menšie ako broskyňa, no záleží od odrody. Šupka máva zlatožltú farbu. Ovocie dozrieva od júna do augusta.

Odrody

Známe sú odrody Karola, Leskora, Harogem, Harcot, Harleyne, stará odroda Ananásová česká, Goldrich, Hargrand, Maďarská, Veľkopopovická, neskorá odroda Bergeron či mrazuodolná odroda Rakovského.

Špecifiká

Marhule nemajú rady prepravu na veľké vzdialenosti, pretože sa ľahko potlačia. Zbierajú sa, keď majú dobrú farbu a ľahko sa oddeľujú od konára. Je to nevyhnutné, inak by sa popučili. Patria medzi ten druh ovocia, ktorý už veľmi nedozreje, keď je raz odtrhnutý. V domácich podmienkach síce ešte trochu naberie farbu a šťavu, ale chuť a sladkosť sú dané momentom odtrhnutia zo stromu.

SkryťVypnúť reklamu

Marhule, ktoré sa spracujú vo veľkom, sa nechávajú dlhšie na strome. Vtedy majú po otvorení zaváraniny silnejšiu vôňu.

Pri nákupe marhúľ si vyberajte relatívne pevné plody bez otlačenín. Otlačené miesta rýchlo zmäknú, "zmúčnia" a stratia chuť. Nech majú plody akúkoľvek farbu - od červenej po žltú, mala by byť rovnomerná po celom obvode bez zelených fľakov. Kúpené marhule môžeme doma ešte nechať deň-dva dozrieť, až budú mäkšie na dotyk.

Výživný obsah

Marhule sú považované za jedno z najzdravších ovocí. Podporujú imunitu organizmu proti nákazám, zlepšujú stav zraku, pokožky, pôsobia proti kŕčom v lýtkach, liečia srdce, astmu a podporujú rast. Obsahujú veľké množstvo vitamínu A. Stačí zjesť denne 4 - 5 plodov na pokrytie dennej dávky tohto vitamínu. Karotény obsiahnuté v marhuliach majú omladzujúce účinky a pomáhajú obnovovať sliznicu v pľúcach fajčiarov. Ďalej obsahujú veľa draslíka, takmer nijaký sodík, zato veľa magnézia, mangánu, železa, vápnika, fosforu, síry kremíka a medi. Nachádza sa v nich ovocný cukor, ktorý tvorí až 10 percent hmotnosti plodu. Aj marhule, podobne ako jahody, obsahujú veľký podiel kyseliny listovej, ktorá sa stará o obnovu buniek.

SkryťVypnúť reklamu

Marhule majú nízky obsah kalórií (približne 50 kcal/100 g), čo ich radí ku skupine potravín užívaných pri odtučňovacej diéte. Semená vnútri kôstok sú jedlé, väčšinou sladké a využívajú sa v domácnostiach miesto mandlí, ošúpané sa po pár kusoch pridávajú do marhuľového džemu. Kôstky však obsahujú horký amygdalín a vo väčšom množstve sú jedovaté. Tehotným ženám sa neodporúča konzumovať veľa marhúľ pre ich vysoký obsah medi.

Použitie

Marhule sa konzumujú čerstvé, sušené, alebo zavárané vo forme kompótov, či spracované do marmelád. Môžeme ich aj mraziť. Zmrazovanie sa odporúča až po tom, čo marhule krátko oblašírujeme v horúcej vode na 20 až 50 sekúnd a hneď schladíme ľadovou vodou. Je na nás, či ich ošúpeme, alebo nie. Potom ich rozpolíme a vyberieme kôstku. Potrieme citrónovou šťavou, zabalíme do jednej vrstvy do vreciek a zmrazujeme. Takto zmrazené vydržia 3 mesiace, ak ich zasypeme cukrom pred zmrazením, tak aj rok.

SkryťVypnúť reklamu

Pôvod názvu

Anglický názov "Apricot" (francúzske slovo "abricot") pochádza z latinského slova "praecocia", čo znamená "skoro dozretý".

Tipy a triky

Marhule nie je potrebné šúpať, pokiaľ nemáte príliš ochlpenú odrodu. Iba ich umyjeme, prekrojíme nožíkom na šírku okolo kôstky, jemne pootočíme, rozpolíme a vyberieme kôstku. Polené marhule vystavené pôsobeniu vzduchu rýchlo oxidujú, hnednú. Takže po vybratí kôstky ich opäť prikryjeme druhou polovičkou, alebo potrieme citrónovou šťavou. Zabráni tomu aj cukor či ananásová šťava.

Ak máme marhule v chladničke, dajme ich do mikroténového vrecka, pretože chlad z nich ľahko vytiahne šťavu.

Recepty

Marhuľový sorbet

SkryťVypnúť reklamu

3 šálky vody

3/4 šálky ovocného cukru

1kg marhúľ, polených a odkôstkovaných

2 ks vanilky, resp. extrakt z nej

Vo veľkej panvici zmiešame vodu s cukrom, privedieme do varu a na miernom ohni miešame do rozpustenia cukru, pridáme marhule, extrakt z vanilky a varíme 10 minút. Potom zmes rozmixujeme a necháme vychladnúť. Prelejeme ju do nádoby na zmrazovanie a dáme do mrazničky.

Marhuľovo-melónový džem

900 g odkôstkovaných marhúľ

600 g melónu cantaloupe

4 limety

6 PL limetovej šťavy

500 g cukru a 1 sáčok pektínu 3:1

Marhule a melón nasekáme na malé kúsky. Limety postrúhame, rozpolíme a vytlačíme šťavu aj s dužinou. Marhule, melón a cukor s pektínom dáme do hrnca a za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme šťavu z limiet a 1 minútu povaríme. Hneď plníme vysterilizované poháre a zavrieme sterilizovanými viečkami. Postavíme na 5 minút hore dnom. Džem stuhne až po pár dňoch a vydrží rok.

SkryťVypnúť reklamu

Marhuľovo-syrový koláčik

Cesto:

120 g pšeničného škrobu

200 g preosiatej múky

soľ

1 vajce

1 vaječný žĺtok

1 ČL prášku do pečiva

150 g masla na kocky

okrúhla tortová forma na pečenie

Suroviny na cesto vymiesime, najlepšie strojom. Necháme 30 minút odležať. Oblanšírujeme marhule, ošúpeme, odkôstkujeme a potrieme citrónovou šťavou. Quark dáme odkvapkať do sita. Spodok formy pokryjeme papierom na pečenie. Z cesta vyvaľkáme pás hrubý asi 4 mm a priložíme ho k obvodu formy. Do formy natlačíme cesto tak, že cesto máme na spodku a okrajoch formy. Popicháme ho vidličkou a posypeme strúhankou. Dáme na chladné miesto.

V nádobe metličkou premiešame 200 g cukru, mlieko, vanilínový cukor a múku. Primiešame quark, citrónovú kôru, soľ a vaječné žĺtky. Z bielkov šľaháme sneh a pridávame cukor, až kým nedostaneme pevnú krémovú hmotu. Ušľaháme šlahačku zo smotany. Sneh aj šľahačku jemne primiešame do quarku.

SkryťVypnúť reklamu

Marhule poukladáme polkami nadol na cesto. Quarkovú masu vylejeme na cesto s marhuľami a dohladka rozotrieme. V predhriatej rúre pečieme asi 60 minút na 170 C. Upečené necháme vychladnúť vo forme aspoň 2 hodiny. Koláčik podávame posypaný práškovým cukrom.

Marhuľová drobenina (6 porcií)

1 kg zrelých marhúľ

2 PL koňaku

2 ČL citrónovej šťavy

150 g hnedého cukru

1 ČL pomletého kardamomu

200 g múky

Soľ

150 g chladného masla

Práškový cukor na posypanie

Marhule odkôstkujeme, nasekáme na väčšie kúsky a premiešame s kardamomom, 25 g cukru, koňakom a citrónovou šťavou. Necháme marinovať 30 minút. Zmiešame zvyšný cukor s múkou a štipkou soli. Pridáme maslo a ručne miešame, až kým nám nevznikne drobenička. Marhuľové kúsky dáme do ohňovzdorných misiek (priemer asi 10 cm) spolu s drobeničkou a pečieme v predhriatej rúre pri 180 C 30 - 35 minút. Trhance v miskách necháme krátko vychladnúť na mriežke a podávame posypané práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 398
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 999
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 692
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 258
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 097
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 1 735
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 653
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 643
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu