Kôpor má príjemnú arómu, bez ktorej si nakladané alebo sterilizované uhorky nevieme predstaviť. Vynikajúca je aj kôprová omáčka. Pridáva sa do mliečnych polievok, rôznych prívarkov a nátierok. Slúži tiež na zdobenie jedál, studených mís a chlebíčkov.
Okrem toho, že je kôpor chutný, má aj liečivé účinky. Podporuje tvorbu žalúdočných štiav, zmierňuje žalúdočné bolesti a potláča nadúvanie. Prítomné silice pôsobia proti baktériám a dojčiacim matkám zvyšujú tvorbu mlieka. Zo semien sa môžu vyrábať homeopatické lieky.
Kôpor voňavý je jednoročná rastlina. Rozmnožuje sa sám zo semien, ktoré sa v predchádzajúcom roku roztrúsili po záhrade. Ak predtým v záhrade nebol, treba osivo vysiať. Kôpor sejeme samostatne na záhon od marca do konca apríla. Ak chceme mať čerstvú vňať aj v jeseni, sejeme ho v júli až v septembri. Kôpor sa zberá odrezávaním jemnej vňate. V tejto forme vydrží v chladničke iba pár dní. Na neskoršie obdobie sa odporúča vňať sušiť, mraziť alebo konzervovať octom.
FOTO - archív
Autor: Magdaléna Valšíková