Prím vedú slávky zo Stonu

Reštaurácie v letoviskách najčastejšie ponúkajú najmä grilované ryby, rôznymi spôsobmi

upravené kalamáre, mušle, prípadne čevapčiči

a jahňacinu.

Chorvátska kuchyňa je však rôznorodejšia a pestrá, a tak ako sa hudba rozdeľuje na kontinentálnu a dalmatínsku, rovnako sa delí aj kuchyňa. Na pobreží to sú, samozrejme, ryby a morské potvorky, vo vnútrozemí mäso a jedlá z neho snáď na stovky spôsobov.

Medzi najznámejšie patrí maneštra, čo je hustá polievka z fazule, údeného mäsa, zemiakov a paradajok. Varí sa najmä na Istrii a podáva sa ako hlavné jedlo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K špecialitám patrí aj teľacie ragú - žvacet - s cestovinami, džuveč a obľúbená je zmes grilovaného mäsa (čevapčiči, pleskavica a plátok bravčového) s horčicou a cibuľou.

SkryťVypnúť reklamu

Mušle - slávky - sú juhodalmátskou špecialitou. Najlepšie chovajú v Malom Stone na za-

čiatku polostrova Pelješac. Sú vychýrené po celej krajine, ale najlepšie ich vedia upraviť práve v tomto mestečku v rôznych malých reštauráciách. Možno je to aj tým, že mušle si vyberajú rovno z mora a hneď ich upravujú. Najchutnejšie sú upravené v cesnakovo-petržlenovom náleve.

Chorvátska kuchyňa však využíva množstvo zeleniny - na šaláty aj tepelne upravené. Na viacero spôsobov pripravujú baklažány a tekvičky.

K lahôdkam zo studených pokrmov patrí najmä dalmátsky alebo istrijský pršut, čo je šunka údená špeciálnym spôsobom, pažsky syr, ktorý vyrábajú na Pagu. Z vnútrozemského Slavónska je známy kulen - tlačenka, vynikajúce samoborské či záhorské cesnakové klobásy.

SkryťVypnúť reklamu

V pekarniciach - obchodíkoch s pečivom - dostanete kúpiť aj burka, čo je koláč z ťahaného cesta plnený slaným syrom a často aj mäsom.

Obľúbené sú šišky - kifle.

Obľúbeným koláčom sú aj kroštulované - guľky z odpaľova-

ného cesta vyprážané v oleji a sladký dubrovnícky puding - rožata.

Okrem kvalitného vína vás domáci ponúknu pálenkami - rakijou, travaricou alebo bylinkovým pelinkovacom. Miestne pivo - ožujsko alebo zagorka - je skôr ľahšie. Vhodné presne na letné horúčavy. (jač)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 331
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 866
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 688
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 198
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 556
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 503
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 728
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 578
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu