n Bogdanuša - autochtónny biely vinič, pravdepodobne pôvodom z ostrova Hvar, ktorý sa používa aj ako zmes do Prošeku, víno sa pije najmä počas cirkevných sviatkov, pilo sa i na viedenskom dvore
n Cabernet sauvignon - najznámejšia svetová sorta červeného viniča, ktorá má vynikajúce výsledky pestovania na Istrii
n Chardonnay - vynikajúce istrijské a slavónske vína
n Cetinka - autochtónna biela sorta, pestuje sa najmä na Korčuli
n Debit - neskorá biela sorta rozšírená najmä v severnej a strednej Dalmácii, pôvodom z Talianska
n Graševina - alebo tiež laški rizling, je základom súčasnej vinárskej produkcie v Slavónii
n Grk - biela autochtónna sorta z Korčule, ktorá by v budúcnosti mohla dávať vynikajúce vína
n Istarska malvazija - najdôležitejšia a najznámejšia biela sorta viniča pestovaná na Istrii
n Hrvatica - autochtónna chorvátska sorta, pestuje sa na Istrii a vyrábajú sa z nej dobré ružové vína
n Maraština - biela sorta, najpravdepodobnejšie z Talianska, pestuje sa na dalmatínskych ostrovoch a veľmi často sa používa do zmesi pre Prošek
n Merlot - už mnoho rokov sa pestuje na Istrii
n Momjanski muškat - pestuje sa v západnej Istrii, je to vlastne biely muškát, najcennejšia sorta z tejto kategórie
n Bijeli, sivi a crni pinot - sorty známe z Istrie i Slavónie
n Plavac mali - najdôležitejšia sorta pre chorvátske vinárstvo, je to autochtónna dalmatínska sorta, z ktorej môžu pochádzať skutočne kvalitné vína
n Pošip - autochtónny korčulanský biely vinič, z ktorého sa vyrábajú tie najlepšie vína
n Rizling - s prívlastkom rajnský, aby sa rozpoznal od graševiny (laški rizling)
n Žlahtina - autochtónna biela sorta z Chorvátskeho prímoria, vďaka ktorej vznikla vinárska výroba na ostrove Krk