Nastáva čas dozrievania hrášku

Poznáme tri typy hrachu záhradného. Menej známy je hrášok cukrový, ktorého konzumnou časťou sú celé mladé struky s nevyvinutými semenami. Najčastejšie sa však pestuje a konzumuje hrach dreňový. Jeho nevyzreté semená sú vhodné na varenie a konzervárenské

spracovanie alebo mrazenie. Hrach na vylúskanie je prevažne surovinou na spracovanie.

Hrášok pestujeme z priamej sejby na jar. Z hľadiska nutričnej hodnoty je vysoko hodnotný. Jeho bielkoviny sa v skladbe aminokyselín približujú k bielkovinám živočíšneho pôvodu. Hrášok obsahuje značné množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny B a vzácnejšie vitamíny E a PP. Ak sa chceme zdravo stravovať, mali by sme ročne skonzumovať 3 až 4 kilogramy hrášku. Priemerná ročná spotreba u nás predstavuje iba kilogram, čo je veľmi málo. Keďže konzumnou časťou hrášku sú semená, pri bežnom spôsobe pestovania sa nemusíme obávať, že by obsahoval zvýšené množstvo cudzorodých látok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zberové obdobie je relatívne veľmi krátke, pretože semená sa nachádzajú v optimálnom stupni zrelosti len niekoľko dní. Hrášok treba zberať v mliečno-voskovej zrelosti. Má byť jemný, čerstvý a nedozretý. Po zbere rýchlo vädne a struky strácajú čerstvý vzhľad. Nemá byť prezretý, škrobnatý ani červivý. Tvar strukov má mať sviežu zelenú farbu, charakteristickú pre odrodu.

Struky sa môžu uskladňovať pri teplote -0,5 až +4 °C a pri vlhkosti vzduchu 85 až 90 percent, keď vydržia dva až tri týždne. Po dlhšom uskladnení strácajú farbu, plesnivejú a zasychajú. Vylúskaný hrášok možno skladovať pri 0°C asi 4 týždne. Keď hrášok nestíhame skonzumovať, odporúča sa zamraziť ho a uchovať v mrazničke.

Autor: Magdaléna Valšíková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 11 362
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 5 988
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 262
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 660
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 176
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 961
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 626
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave 1 339
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu