spracovanie alebo mrazenie. Hrach na vylúskanie je prevažne surovinou na spracovanie.
Hrášok pestujeme z priamej sejby na jar. Z hľadiska nutričnej hodnoty je vysoko hodnotný. Jeho bielkoviny sa v skladbe aminokyselín približujú k bielkovinám živočíšneho pôvodu. Hrášok obsahuje značné množstvo vitamínu C, vitamíny skupiny B a vzácnejšie vitamíny E a PP. Ak sa chceme zdravo stravovať, mali by sme ročne skonzumovať 3 až 4 kilogramy hrášku. Priemerná ročná spotreba u nás predstavuje iba kilogram, čo je veľmi málo. Keďže konzumnou časťou hrášku sú semená, pri bežnom spôsobe pestovania sa nemusíme obávať, že by obsahoval zvýšené množstvo cudzorodých látok.
Zberové obdobie je relatívne veľmi krátke, pretože semená sa nachádzajú v optimálnom stupni zrelosti len niekoľko dní. Hrášok treba zberať v mliečno-voskovej zrelosti. Má byť jemný, čerstvý a nedozretý. Po zbere rýchlo vädne a struky strácajú čerstvý vzhľad. Nemá byť prezretý, škrobnatý ani červivý. Tvar strukov má mať sviežu zelenú farbu, charakteristickú pre odrodu.
Struky sa môžu uskladňovať pri teplote -0,5 až +4 °C a pri vlhkosti vzduchu 85 až 90 percent, keď vydržia dva až tri týždne. Po dlhšom uskladnení strácajú farbu, plesnivejú a zasychajú. Vylúskaný hrášok možno skladovať pri 0°C asi 4 týždne. Keď hrášok nestíhame skonzumovať, odporúča sa zamraziť ho a uchovať v mrazničke.
Autor: Magdaléna Valšíková