Keď príde máj, moja posadnutosť navštevovať trhy rastie. Každý týždeň niečo pribudne. Tento týždeň boli už v každej uličke na Miletičovej ulici v Bratislave predajcovia s jahodami. Jahody tak intenzívne voňali, že len málokto odolal. Ja som odolal. Kúpil som si sadenicu šalátovej uhorky a zeleninu na jarnú polievočku: kaleráb, mrkvu, petržlen a kilo hrášku. Tešil som sa, že som jahodám nepodľahol, ale len dovtedy, kým som neprechádzal poslednou uličkou na trhu. Nuž, aj keď boli drahé, neľutujem. Nádhera. Mňam!Jahoda patrí do rodu ružovitých. Je známych viac ako 20 druhov a mnoho hybridovov a kultivarov. Najznámejšie jahody pestované komerčne sú záhradné kultivary, konkrétne jahoda záhradná. Jahody patria medzi naše najobľúbenejšie sezónne ovocie a podľa svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je aj najzdravšie. Táto pochúťka zdobí každú záhradku, ba dokonca už aj balkón.
Z histórie
Jahody poznali už v starovekom Ríme, kde z plodov a listov vyrábali rôzne kozmetické prípravky. Do strednej Európy sa jahody dostali vďaka francúzskym korzárom niekedy v 18. storočí.
Pestovanie
Obľubujú slnečné a polotienisté stanovištia s alkalickou pôdou, dobre priepustnou a vlhkou. Množíme ich výsevom, keď teploty vystúpia nad 18 stupňov Celzia alebo na jar, keď oddeľujeme dcérske rastliny a vysádzame ich asi 30 cm od seba. Po odkvitnutí prihnojujeme draselným hnojivom. Zbierame plody aj listy (listy len jahody obyčajnej - lesnej). Listy sušíme, plody môžeme zmrazovať, sušiť alebo spracovať na džemy či sirupy.
Zloženie
Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C (podľa odrody 40 - 300 mg/100g), skupiny vitamínov A a B. Sú zdrojom organických kyselín, ktoré im dávajú nezameniteľnú vôňu, ale vďaka ktorým môžu byť niektorí ľudia práve na jahody alergickí. Z minerálnych látok sú to draslík, bór, fluór, kobalt, horčík na srdce a vápnik na kosti. V semenách je prítomné vysoké množstvo zinku. A práve zinok je najdôležitejším minerálom ovplyvňujúcim sexuálnu výkonnosť, lebo ovláda množstvo a sekréciu mužského pohlavného hormónu - testosterónu, ktorý pomáha ženám rýchlejšie sa vzrušiť a dosiahnuť orgazmus a u mužov aktivuje spermie.
Použitie
Obsahujú málo kalórií, skladajú sa z 90 percent z vody, takže sú pre dobrú postavu ako stvorené. Ochraňujú pred rakovinou, pretože obsahujú rastlinné látky, ktoré zamedzujú rastu nádorových buniek. V tehotenstve si ženy konzumáciou jahôd zabezpečia prísun kyseliny listovej, ktorý je dôležitý na vývin, rast buniek a tvorbu krvi ešte nenarodeného dieťatka.
Aké sorty pestujeme
K dispozícii je mnoho sort zo zahraničného, ale aj z domáceho šľachtenia. Najideálnejšie je zaobstarať si veľmi skoré sorty, skoré a neskoro rodiace, aby sme mali čo najdlhší, niekoľkotýždňový prísun skvelých živín. U nás sa predávajú odrody z Dánska Zefýr, z Holandska Elista, Induka, Gorella, Ostara, zo Škótska Red Gauntlet, z Nemecka Senga Sengana, Fratina, z Čiech Roxana, Lidka, Dagmar, Karmen a z našich v Bojniciach vyšľachtené Mária a Rena. Známe sú tiež odrody Ostara a Magura. Predávajú sa tiež popínavé odrody, ktoré nevymŕzajú a plodia až do mrazov. Ak nemáte záhradku, poradím vám, ako si jahody dopestujete aj na balkóne.
Pestovanie na balkóne
Ak nemáte sadenice jahôd (na thu je ich mnoho už aj s nabehnutými plodmi), odporúčam zájsť si niekam na rúbanisko do lesa a pár si ich vykopať (cez uplynulý víkend som sa prechádzal v okolí Banskej Štiavnice a lesy sú plné rozkvitnutých jahôd). Jahody pred presadením zalejeme vodou a presadíme do samozavlažovacích kvetináčov do ľahko priepustnej zeminy. Do dlhého hrantíka asi 60 cm dáme 4 až 5 sadeníc podľa toho, aké sú veľké. Alebo ich sadíme aj do trochu masívnejších nádob. Zalievame. Ak použijeme stále rodiace kultivary, ešte aj na jeseň budeme mať dosť pekných veľkých červených jahôd. Čo sa týka prezimovania, jahody dobre prezimujú aj na balkóne. Odporúčam kvetináče obaliť starými handrami a uložiť ich do tieňa. Aj zimné slnko by ich totiž mohlo v teplejších zimných dňoch prebudiť k rastu a následne by mohli po ochladení zmrznúť. Tiež treba v zime obmedziť zálievku na minimum, inak vám sadenice odhnijú. Zalievať len tak akurát, aby nevyschli.
Ako uchovať jahody
Zmrazovanie
Čisté jahody zbavíme okvetných lístkov a vsypeme do sáčkov určených na mrazenie. Množstvo zmrazovaných plodov si určujeme podľa toho, na aké spracovanie budú jahody určené. Napríklad na koktaily, na koláč, na pyré atď.
Sušenie
Je málo využívané, azda preto, že trvá dlho, ale po mrazení je to technológia, ktorá jahody najviac šetrí. Sušíme očistené jahody, nakrájné na 5 mm plátky na sitách v dehydrátoroch. Teplota by nemala presiahnuť 43 stupňov Celzia, aby sa v jahodách uchovalo čo najviac telu prospešných látok.
Tepelné spracovanie
Spracovanie zaváraním, na džem alebo na sirup je asi dosť známe. Po pridaní cukru privedieme jahody k varu, povaríme na miernom ohni asi 5 minút, pridáme šťavy z citrónov a ukladáme do čistých fliaš a uzavrieme vysterilizovaným viečkom.
Tipa a triky
■ Pri zbieraní lesných jahôd vždy treba mať so sebou veľkú hlavnú nádobu, ktorú si postavíme niekde bokom a hrnček priviazaný okolo pása, tak aby sme mali pri chôdzi voľné ruky. Tým, že je hrnček priviazaný, ho nestratíme a jahody nevysypeme, lebo ich odnášame do väčšej nádoby.
■ Ak chceme mať čo najčistejšie jahody pri zbere, stonky aj s plodmi zo zeme poprekladáme na listy. Možné je použiť aj čiernu fóliu, ktorú natiahneme pomedzi sadenice.
Recepty
Chladené jahody s mliekom a cukrom na horúci letný deň
200 g očistených a na kocky nakrájaných jahôd
2 PL práškového cukru
200 ml mlieka
Do hlbokéjho taniera dáme celé alebo nakrájané jahody, pomágame ich vidličkou, posypeme cukrom a zalejeme mliekom. Premiešame a jeme veľkou lyžicou.
Jahodovo-rebarborový rôsol
300 g jahôd
500 g stoniek rebarbory
4 dl polosuchého vína
100 g trstinového cukru najemno postrúhaný zázvor
40 g škrobovej múčky
Rebarborové stonky ošúpeme a pokrájame na kúsky. Do vína pridáme cukor, zázvor a krátko v ňom povaríme rebarboru. Uvarenú rebarboru scedíme a necháme odkvapkať, no tekutinu zachytíme do nádoby. Škrobovú múčku rozmiešame v malom množstve studenej vody, pridáme do vínovej tekutiny a povaríme. Očistené jahody prekrojíme na polovice a spolu s rebarborou pridáme do rôsolu. Krátko prehrejeme, dáme do misiek a necháme vychladnúť. Podávame so zmrzlinou.
Jahodový sorbet
250 g čerstvých jahôd
4 dl jahodového sirupu
50 g nasekaných orechov
Do plochej napr. plastovej nádoby dáme jahody, pomágame, pridáme sirup, a to tak, aby masa bola asi 2 cm na výšku. Vložíme do mrazničky zmraziť. Vyberieme a vidličkou podrvíme, premiešame a dáme opäť zmraziť. Ešte raz zopakujeme a podávame. Dozdobíme lístkom mäty.
Jahodová zmrzlina
Ovocie posekáme na male kúsky a dáme do mrazničky najmenej na 2 hodiny. Ovocie vložíme do nožového mixéru, pridáme med a rozmixujeme na kašu. K ovocnej kaši pridáme tvaroh, krátko premixujeme a zdravá zmrzlina je hotová. Zmrzlinu dáme do misiek a dozdobíme ju čerstvými jahodami.
Jahody máčané v čokoláde
150 g kvalitnej polevovej čokolády
250 g neumytých jahôd
cukor
Jahody treba pred namáčaním ešte obaliť v cukre, pretože majú málo vlastného cukru, aby sa popri horkej chuti čokolády dostatočne rozvinula ich aróma. Vo vodnom kúpeli zahrejeme asi 150 g čokolády, 250 g jahôd - neumytých, len dôkladne utretých papierovou utierkou - namáčame do troch štvrtín v poleve, poukladáme ich na sito na odkvapkanie a necháme stuhnúť. Poukladáme do papierových košíčkov.
Jahodová torta
Cesto
4 PL práškového cukru
4 vajcia
4 PL hrubá múka
prášok do pečiva
citrónová kôra z chemicky neošetreného citrónu
Plnka
250 g masla
1/2 kg jahôd
mlieko s hladkou múkou
cukor
Cesto pripravíme tak, že vymiešame žĺtka s cukrom, postupne pridáme citrónovú šťavu. Z bielkov a štipky soli vymiešame tuhý sneh. Do žĺtkov s cukrom pridáme postupne múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zľahka tuhý sneh. Dáme piecť do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme približne 30 minút.
Plnku získame tak, že vymiešame maslo s cukrom, pridáme posekané jahody a jahodovú šťavu (posekané jahody zasypeme práškovým cukrom, odložíme do chladničky asi na 1 hodinu, kým jahody nepustia šťavu). Poriadne všetko vymiešame a naplníme tortový korpus. Povrch torty dozdobíme šľahačkou a zvyšnými jahodami.
Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista