Dnešné menu jahody

Keď príde máj, moja posadnutosť navštevovať trhy rastie. Každý týždeň niečo pribudne. Tento týždeň boli už v každej uličke na Miletičovej ulici v Bratislave predajcovia s jahodami. Jahody tak intenzívne voňali, že len málokto odolal. Ja som odolal. ...

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ SME – ARCHÍV)

Keď príde máj, moja posadnutosť navštevovať trhy rastie. Každý týždeň niečo pribudne. Tento týždeň boli už v každej uličke na Miletičovej ulici v Bratislave predajcovia s jahodami. Jahody tak intenzívne voňali, že len málokto odolal. Ja som odolal. Kúpil som si sadenicu šalátovej uhorky a zeleninu na jarnú polievočku: kaleráb, mrkvu, petržlen a kilo hrášku. Tešil som sa, že som jahodám nepodľahol, ale len dovtedy, kým som neprechádzal poslednou uličkou na trhu. Nuž, aj keď boli drahé, neľutujem. Nádhera. Mňam!Jahoda patrí do rodu ružovitých. Je známych viac ako 20 druhov a mnoho hybridovov a kultivarov. Najznámejšie jahody pestované komerčne sú záhradné kultivary, konkrétne jahoda záhradná. Jahody patria medzi naše najobľúbenejšie sezónne ovocie a podľa svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je aj najzdravšie. Táto pochúťka zdobí každú záhradku, ba dokonca už aj balkón.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Z histórie

Jahody poznali už v starovekom Ríme, kde z plodov a listov vyrábali rôzne kozmetické prípravky. Do strednej Európy sa jahody dostali vďaka francúzskym korzárom niekedy v 18. storočí.

Pestovanie

Obľubujú slnečné a polotienisté stanovištia s alkalickou pôdou, dobre priepustnou a vlhkou. Množíme ich výsevom, keď teploty vystúpia nad 18 stupňov Celzia alebo na jar, keď oddeľujeme dcérske rastliny a vysádzame ich asi 30 cm od seba. Po odkvitnutí prihnojujeme draselným hnojivom. Zbierame plody aj listy (listy len jahody obyčajnej - lesnej). Listy sušíme, plody môžeme zmrazovať, sušiť alebo spracovať na džemy či sirupy.

Zloženie

Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C (podľa odrody 40 - 300 mg/100g), skupiny vitamínov A a B. Sú zdrojom organických kyselín, ktoré im dávajú nezameniteľnú vôňu, ale vďaka ktorým môžu byť niektorí ľudia práve na jahody alergickí. Z minerálnych látok sú to draslík, bór, fluór, kobalt, horčík na srdce a vápnik na kosti. V semenách je prítomné vysoké množstvo zinku. A práve zinok je najdôležitejším minerálom ovplyvňujúcim sexuálnu výkonnosť, lebo ovláda množstvo a sekréciu mužského pohlavného hormónu - testosterónu, ktorý pomáha ženám rýchlejšie sa vzrušiť a dosiahnuť orgazmus a u mužov aktivuje spermie.

SkryťVypnúť reklamu

Použitie

Obsahujú málo kalórií, skladajú sa z 90 percent z vody, takže sú pre dobrú postavu ako stvorené. Ochraňujú pred rakovinou, pretože obsahujú rastlinné látky, ktoré zamedzujú rastu nádorových buniek. V tehotenstve si ženy konzumáciou jahôd zabezpečia prísun kyseliny listovej, ktorý je dôležitý na vývin, rast buniek a tvorbu krvi ešte nenarodeného dieťatka.

Aké sorty pestujeme

K dispozícii je mnoho sort zo zahraničného, ale aj z domáceho šľachtenia. Najideálnejšie je zaobstarať si veľmi skoré sorty, skoré a neskoro rodiace, aby sme mali čo najdlhší, niekoľkotýždňový prísun skvelých živín. U nás sa predávajú odrody z Dánska Zefýr, z Holandska Elista, Induka, Gorella, Ostara, zo Škótska Red Gauntlet, z Nemecka Senga Sengana, Fratina, z Čiech Roxana, Lidka, Dagmar, Karmen a z našich v Bojniciach vyšľachtené Mária a Rena. Známe sú tiež odrody Ostara a Magura. Predávajú sa tiež popínavé odrody, ktoré nevymŕzajú a plodia až do mrazov. Ak nemáte záhradku, poradím vám, ako si jahody dopestujete aj na balkóne.

SkryťVypnúť reklamu

Pestovanie na balkóne

Ak nemáte sadenice jahôd (na thu je ich mnoho už aj s nabehnutými plodmi), odporúčam zájsť si niekam na rúbanisko do lesa a pár si ich vykopať (cez uplynulý víkend som sa prechádzal v okolí Banskej Štiavnice a lesy sú plné rozkvitnutých jahôd). Jahody pred presadením zalejeme vodou a presadíme do samozavlažovacích kvetináčov do ľahko priepustnej zeminy. Do dlhého hrantíka asi 60 cm dáme 4 až 5 sadeníc podľa toho, aké sú veľké. Alebo ich sadíme aj do trochu masívnejších nádob. Zalievame. Ak použijeme stále rodiace kultivary, ešte aj na jeseň budeme mať dosť pekných veľkých červených jahôd. Čo sa týka prezimovania, jahody dobre prezimujú aj na balkóne. Odporúčam kvetináče obaliť starými handrami a uložiť ich do tieňa. Aj zimné slnko by ich totiž mohlo v teplejších zimných dňoch prebudiť k rastu a následne by mohli po ochladení zmrznúť. Tiež treba v zime obmedziť zálievku na minimum, inak vám sadenice odhnijú. Zalievať len tak akurát, aby nevyschli.

SkryťVypnúť reklamu

Ako uchovať jahody

Zmrazovanie

Čisté jahody zbavíme okvetných lístkov a vsypeme do sáčkov určených na mrazenie. Množstvo zmrazovaných plodov si určujeme podľa toho, na aké spracovanie budú jahody určené. Napríklad na koktaily, na koláč, na pyré atď.

Sušenie

Je málo využívané, azda preto, že trvá dlho, ale po mrazení je to technológia, ktorá jahody najviac šetrí. Sušíme očistené jahody, nakrájné na 5 mm plátky na sitách v dehydrátoroch. Teplota by nemala presiahnuť 43 stupňov Celzia, aby sa v jahodách uchovalo čo najviac telu prospešných látok.

Tepelné spracovanie

Spracovanie zaváraním, na džem alebo na sirup je asi dosť známe. Po pridaní cukru privedieme jahody k varu, povaríme na miernom ohni asi 5 minút, pridáme šťavy z citrónov a ukladáme do čistých fliaš a uzavrieme vysterilizovaným viečkom.

SkryťVypnúť reklamu

Tipa a triky

■ Pri zbieraní lesných jahôd vždy treba mať so sebou veľkú hlavnú nádobu, ktorú si postavíme niekde bokom a hrnček priviazaný okolo pása, tak aby sme mali pri chôdzi voľné ruky. Tým, že je hrnček priviazaný, ho nestratíme a jahody nevysypeme, lebo ich odnášame do väčšej nádoby.

■ Ak chceme mať čo najčistejšie jahody pri zbere, stonky aj s plodmi zo zeme poprekladáme na listy. Možné je použiť aj čiernu fóliu, ktorú natiahneme pomedzi sadenice.

Recepty

Chladené jahody s mliekom a cukrom na horúci letný deň

200 g očistených a na kocky nakrájaných jahôd

2 PL práškového cukru

200 ml mlieka

Do hlbokéjho taniera dáme celé alebo nakrájané jahody, pomágame ich vidličkou, posypeme cukrom a zalejeme mliekom. Premiešame a jeme veľkou lyžicou.

SkryťVypnúť reklamu

Jahodovo-rebarborový rôsol

300 g jahôd

500 g stoniek rebarbory

4 dl polosuchého vína

100 g trstinového cukru najemno postrúhaný zázvor

40 g škrobovej múčky

Rebarborové stonky ošúpeme a pokrájame na kúsky. Do vína pridáme cukor, zázvor a krátko v ňom povaríme rebarboru. Uvarenú rebarboru scedíme a necháme odkvapkať, no tekutinu zachytíme do nádoby. Škrobovú múčku rozmiešame v malom množstve studenej vody, pridáme do vínovej tekutiny a povaríme. Očistené jahody prekrojíme na polovice a spolu s rebarborou pridáme do rôsolu. Krátko prehrejeme, dáme do misiek a necháme vychladnúť. Podávame so zmrzlinou.

Jahodový sorbet

250 g čerstvých jahôd

4 dl jahodového sirupu

50 g nasekaných orechov

SkryťVypnúť reklamu

Do plochej napr. plastovej nádoby dáme jahody, pomágame, pridáme sirup, a to tak, aby masa bola asi 2 cm na výšku. Vložíme do mrazničky zmraziť. Vyberieme a vidličkou podrvíme, premiešame a dáme opäť zmraziť. Ešte raz zopakujeme a podávame. Dozdobíme lístkom mäty.


Jahodová zmrzlina

Ovocie posekáme na male kúsky a dáme do mrazničky najmenej na 2 hodiny. Ovocie vložíme do nožového mixéru, pridáme med a rozmixujeme na kašu. K ovocnej kaši pridáme tvaroh, krátko premixujeme a zdravá zmrzlina je hotová. Zmrzlinu dáme do misiek a dozdobíme ju čerstvými jahodami.


Jahody máčané v čokoláde

150 g kvalitnej polevovej čokolády

250 g neumytých jahôd

cukor

Jahody treba pred namáčaním ešte obaliť v cukre, pretože majú málo vlastného cukru, aby sa popri horkej chuti čokolády dostatočne rozvinula ich aróma. Vo vodnom kúpeli zahrejeme asi 150 g čokolády, 250 g jahôd - neumytých, len dôkladne utretých papierovou utierkou - namáčame do troch štvrtín v poleve, poukladáme ich na sito na odkvapkanie a necháme stuhnúť. Poukladáme do papierových košíčkov.

SkryťVypnúť reklamu


Jahodová torta

Cesto

4 PL práškového cukru

4 vajcia

4 PL hrubá múka

prášok do pečiva

citrónová kôra z chemicky neošetreného citrónu

Plnka

250 g masla

1/2 kg jahôd

mlieko s hladkou múkou

cukor

Cesto pripravíme tak, že vymiešame žĺtka s cukrom, postupne pridáme citrónovú šťavu. Z bielkov a štipky soli vymiešame tuhý sneh. Do žĺtkov s cukrom pridáme postupne múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec zľahka tuhý sneh. Dáme piecť do maslom vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme približne 30 minút.

Plnku získame tak, že vymiešame maslo s cukrom, pridáme posekané jahody a jahodovú šťavu (posekané jahody zasypeme práškovým cukrom, odložíme do chladničky asi na 1 hodinu, kým jahody nepustia šťavu). Poriadne všetko vymiešame a naplníme tortový korpus. Povrch torty dozdobíme šľahačkou a zvyšnými jahodami.

SkryťVypnúť reklamu


Autor: Miroslav Kubečka, kuchár, špičkový foodstylista

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 588
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 313
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 125
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 341
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 906
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 870
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 384
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu