Šalátová kamufláž a jedlo grátis

Izraelčania jedia radi a jedlo si skutočne vedia vychutnať. A aj oceniť. Jedlo je tu veľmi drahé a ak má byť dobré a kvalitné, tak skutočne „pustíte“ veľa.

Izraelský balíček základných potravín je o 80 percent drahší ako v západnej Európe.

Hovoria to štatistiky a potvrdzujú účty zo supermarketov. Pritom platy sú tu rovnaké, ak nie nižšie ako v „starej“ Európe. Nečudo, že Izraelčania pristupujú k otázke stravovania ostražito.

Nedá sa rovno povedať, že by na jedle šetrili, či dokonca žgrlošili (to by vyzeralo, že reči o židovskej sporovlivosti nevznikli len tak náhodou), ale radi vyhľadávajú príležitosti, keď sa môžu najesť zadarmo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A vôbec sa tým netaja.

SkryťVypnúť reklamu

Robia to na rodinnej aj celospoločenskej úrovni. Obľúbenou a rozšírenou taktikou je, spolu s predsa len nie príliš častou účasťou na svadbách a obriezkach, spoľahlivo fungujúce „vyjedanie“ rodičov.

V našej rodine ju praktikujeme všetci - ja s manželom, aj jeho dve sestry s rodinami.

Sobotné obedy, ktoré sú rovnako dôkazom kuchárskeho talentu môjho svokra, ako aj jeho záľuby v bezuzdnom vyhadzovaní peňazí za nadmerné množstvá jedla, vynecháme málokedy. A skoro nikdy neodmietneme ani svokrine ponuky na to, že nám nabalí niečo „na cestu“.

Spočiatku mi bola hanba vyjedať penzistov, ale postupne som zistila, že to tu robia všetci. Dokonca aj také „deti“, čo si žijú oveľa lepšie ako ich rodičia a na obed by vlastne mali pozývať oni. V Izraeli sa to však nenosí. Ak má niekto rozhadzovať za jedlo, tak sú to rodinní kmeti. Deti si majú šekeliky odkladať na iné položky.

SkryťVypnúť reklamu

To, že za jedlo sa veľa platí, sa prejavuje aj menšími porciami a šalátovou kamuflážou.

Jednoducho menší kus mäsa, väčší kopec šalátu. Tu tomu hovoria zdravé stravovanie, ale typický Slovák by z takého delikátneho steaku ukrytého v zelenej húštine špenátových a mätových lístkov asi dostal mrcha nemoc.

Od jedu z únavného pátrania po živočíšnych bielkovinách.

Autor: dopisovateľka SME z Blízkeho východu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 316
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 130
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 343
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 898
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 874
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 382
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu