Recepty

Vyprážané bazové kvety

l 10 - 12 bazových kvetov očistených od špiniek a chrobáčikov

l 4 vajcia

l 1/4 l mlieka

l 1PL cukru

l 1PL škrobu

l troška soli

l 80 g múky

l olej na opekanie

Vajcia s mliekom rozšľaháme, pridáme cukor, soľ a postupne múku. Do riedkeho cesta ponárame celé okolíky a vyprážame v dostatočnom množstve tuku. Do zlatista opečené kvety ukladáme na pijavý papier, aby odkvapkal prebytočný tuk. Podávame posypané práškovým cukrom. Zapíjame tokajským vínom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bazový sirup

l 30 - 40 kvetov bazy čiernej

SkryťVypnúť reklamu

l 5 litrov vody 60 - 80 st. C

l 50 gramov kyseliny citrónovej

l na každý liter vody 1 kg cukru

Kvety umyjeme, vložíme do vody a necháme lúhovať 24 hodín. Scedíme cez gázu. Potom pridáme cukor s kyselinou citrónovou (šťavu prihrejeme, aby sa cukor roztopil) a nalejeme do pripravených sterilizovaných fliaš. Môžeme pridať prostriedky proti kvaseniu, napr. kálium pyrosulfit.

Malinovka z kvetov bazy čiernej

Do desaťlitrovej sklenenej fľaše dáme desať veľkých kvetov bazy. V litri vody rozpustíme 1 kg cukru a vlejeme do fľaše. 250 gramov cukru necháme skaramelizovať, zalejeme ho asi 2 dl vody a necháme na miernom ohni, aby sa karamel úplne rozpustil. Vlejeme do fľaše, pridáme na kocky nakrájané tri chemicky neošetrené citróny a dolejeme po vrch (spolu použijeme desať litrov vody). Zavrieme a necháme stáť 48 hodín v chlade. Scedíme do fliaš a skladujeme na chladnom a tmavom mieste.

SkryťVypnúť reklamu

Rebarborové želé

vo vanilkovom kréme

l 500 g rebarbory

l 3 PL vody

l 100 g jahôd, 50 g cukru

l 2 PL kryštálového cukru

l 1 vanilkový struk

l 4 plátky bielej želatíny

l 2 plátky červenej želatíny

Krém:

l 1 balíček prášku na vanilkový krém (na 1/2 l )

l 2 zarovnané lyžice cukru

l 1/2 l mlieka,

l 2 x 50 g jahôd

l 30 g trstinového cukru

Rebarboru očistíme a umyjeme, nakrájame na asi 2 cm dlhé kúsky, zalejeme vodou a v prikrytej nádobe na miernom ohni podusíme asi 5 minút. Jahody umyjeme, očistíme a rozštvrtíme. Pridáme ich k rebarbore. Podľa návodu pripravíme želatínu a rozpustíme v rebarborovo-jahodovej mase. Vmiešame cukor a vnútro vanilkového struku. Štyri formičky opláchneme studenou vodou, vlejeme do nich rôsol a dáme na hodinu do chladničky stuhnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa návodu na balení sme si pripravili vanilkový krém a nechali ho vychladnúť.

Rôsol z formičiek vyklopíme na tanieriky a dookola ozdobíme vanilkovým krémom. Druhú polovicu jahôd roztlačíme a pridáme do krému. Dezert dozdobíme polovičkou jahody a lístkom mäty.

Jahodovo

- rebarborový džem

l 1 kg jahôd

l 1 kg rebarbory

l 750 g trstinového cukru na jahody

l 750 g trstinového cukru na rebarboru

Jahody umyjeme, osušíme, rozpolíme a dáme do misy. Posypeme cukrom a premiešame. Rebarboru ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky, dáme do inej misy, posypeme cukrom a premiešame. Prikryjeme a necháme do druhého dňa odpočívať. Na druhý deň dáme do veľkého hrnca rebarboru, necháme zovrieť a varíme 10 minút. Pridáme jahody, znovu necháme zovrieť a za stáleho miešania varíme 20 minút. Hustotu džemu vyskúšame na porcelánovom tanieriku - ak džem rýchlo zhustne, je uvarený, ak tečie, ešte ho varíme. Džem rozdelíme do čistých suchých pohárov a zatvoríme. Varíme ho približne 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Rebarborový koláč

so snehom

l 6 žĺtkov

l 200 g margarínu

l 300 g práškového cukru

l 0,15 l mlieka

l 300 g polohrubej múky

l 1 prášok do pečiva

Plnka:

l 1000 g očistenej a na menšie kúsky pokrájanej rebarbory

l 150 g kryštálového cukru

l 1 vanilka

l trochu vody - spolu udusíme

Sneh:

l 6 bielkov

l 150g kryštálového cukru

l štipka soli

Margarín vymiešame s cukrom a so žĺtkami, pridáme mlieko a múku spolu s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a dáme piecť. Po upečení naň navrstvíme horúcu rebarborovú plnku, potom sneh ušľahaný z bielkov, celý koláč posypeme posekanými orechmi a dáme do rúry ešte na desať minút dosušiť pri najslabšom nastavení rúry. (Na cesto môžeme rozotrieť tvaroh.)

SkryťVypnúť reklamu

Rebarborový kompót

l 500 g rebarbory

l 1 kvet bazy čiernej

l 200 g cukru

l 3 kúsky škorice

l 6 ks klinčekov

l chemicky neošetrený citrón

Rebarboru nakrájeme na asi 1-centimetrové kúsky, dáme variť do osladenej vody a pridáme škoricu, klinčeky a šťavu z citróna aj s kôrou. Varíme, kým rebarbora nie je mäkká. Hneď podávame k ríbezľovej bublanine.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 317
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 132
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 344
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 892
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 875
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu