l 10 - 12 bazových kvetov očistených od špiniek a chrobáčikov
l 4 vajcia
l 1/4 l mlieka
l 1PL cukru
l 1PL škrobu
l troška soli
l 80 g múky
l olej na opekanie
Vajcia s mliekom rozšľaháme, pridáme cukor, soľ a postupne múku. Do riedkeho cesta ponárame celé okolíky a vyprážame v dostatočnom množstve tuku. Do zlatista opečené kvety ukladáme na pijavý papier, aby odkvapkal prebytočný tuk. Podávame posypané práškovým cukrom. Zapíjame tokajským vínom.
Bazový sirup
l 30 - 40 kvetov bazy čiernej
l 5 litrov vody 60 - 80 st. C
l 50 gramov kyseliny citrónovej
l na každý liter vody 1 kg cukru
Kvety umyjeme, vložíme do vody a necháme lúhovať 24 hodín. Scedíme cez gázu. Potom pridáme cukor s kyselinou citrónovou (šťavu prihrejeme, aby sa cukor roztopil) a nalejeme do pripravených sterilizovaných fliaš. Môžeme pridať prostriedky proti kvaseniu, napr. kálium pyrosulfit.
Malinovka z kvetov bazy čiernej
Do desaťlitrovej sklenenej fľaše dáme desať veľkých kvetov bazy. V litri vody rozpustíme 1 kg cukru a vlejeme do fľaše. 250 gramov cukru necháme skaramelizovať, zalejeme ho asi 2 dl vody a necháme na miernom ohni, aby sa karamel úplne rozpustil. Vlejeme do fľaše, pridáme na kocky nakrájané tri chemicky neošetrené citróny a dolejeme po vrch (spolu použijeme desať litrov vody). Zavrieme a necháme stáť 48 hodín v chlade. Scedíme do fliaš a skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Rebarborové želé
vo vanilkovom kréme
l 500 g rebarbory
l 3 PL vody
l 100 g jahôd, 50 g cukru
l 2 PL kryštálového cukru
l 1 vanilkový struk
l 4 plátky bielej želatíny
l 2 plátky červenej želatíny
Krém:
l 1 balíček prášku na vanilkový krém (na 1/2 l )
l 2 zarovnané lyžice cukru
l 1/2 l mlieka,
l 2 x 50 g jahôd
l 30 g trstinového cukru
Rebarboru očistíme a umyjeme, nakrájame na asi 2 cm dlhé kúsky, zalejeme vodou a v prikrytej nádobe na miernom ohni podusíme asi 5 minút. Jahody umyjeme, očistíme a rozštvrtíme. Pridáme ich k rebarbore. Podľa návodu pripravíme želatínu a rozpustíme v rebarborovo-jahodovej mase. Vmiešame cukor a vnútro vanilkového struku. Štyri formičky opláchneme studenou vodou, vlejeme do nich rôsol a dáme na hodinu do chladničky stuhnúť.
Podľa návodu na balení sme si pripravili vanilkový krém a nechali ho vychladnúť.
Rôsol z formičiek vyklopíme na tanieriky a dookola ozdobíme vanilkovým krémom. Druhú polovicu jahôd roztlačíme a pridáme do krému. Dezert dozdobíme polovičkou jahody a lístkom mäty.
Jahodovo
- rebarborový džem
l 1 kg jahôd
l 1 kg rebarbory
l 750 g trstinového cukru na jahody
l 750 g trstinového cukru na rebarboru
Jahody umyjeme, osušíme, rozpolíme a dáme do misy. Posypeme cukrom a premiešame. Rebarboru ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky, dáme do inej misy, posypeme cukrom a premiešame. Prikryjeme a necháme do druhého dňa odpočívať. Na druhý deň dáme do veľkého hrnca rebarboru, necháme zovrieť a varíme 10 minút. Pridáme jahody, znovu necháme zovrieť a za stáleho miešania varíme 20 minút. Hustotu džemu vyskúšame na porcelánovom tanieriku - ak džem rýchlo zhustne, je uvarený, ak tečie, ešte ho varíme. Džem rozdelíme do čistých suchých pohárov a zatvoríme. Varíme ho približne 30 minút.
Rebarborový koláč
so snehom
l 6 žĺtkov
l 200 g margarínu
l 300 g práškového cukru
l 0,15 l mlieka
l 300 g polohrubej múky
l 1 prášok do pečiva
Plnka:
l 1000 g očistenej a na menšie kúsky pokrájanej rebarbory
l 150 g kryštálového cukru
l 1 vanilka
l trochu vody - spolu udusíme
Sneh:
l 6 bielkov
l 150g kryštálového cukru
l štipka soli
Margarín vymiešame s cukrom a so žĺtkami, pridáme mlieko a múku spolu s práškom do pečiva. Cesto rozotrieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech a dáme piecť. Po upečení naň navrstvíme horúcu rebarborovú plnku, potom sneh ušľahaný z bielkov, celý koláč posypeme posekanými orechmi a dáme do rúry ešte na desať minút dosušiť pri najslabšom nastavení rúry. (Na cesto môžeme rozotrieť tvaroh.)
Rebarborový kompót
l 500 g rebarbory
l 1 kvet bazy čiernej
l 200 g cukru
l 3 kúsky škorice
l 6 ks klinčekov
l chemicky neošetrený citrón
Rebarboru nakrájeme na asi 1-centimetrové kúsky, dáme variť do osladenej vody a pridáme škoricu, klinčeky a šťavu z citróna aj s kôrou. Varíme, kým rebarbora nie je mäkká. Hneď podávame k ríbezľovej bublanine.