V prírode ťažko nájdeme niečo, čo by sa podobalo zvláštnej a fascinujúcej vôni bazy čiernej. Existuje niekoľko spôsobov, ako túto vôňu udržať až do Vianoc.
Baza čierna - ľudovo nazývaná aj baza, bazový kvet, bázek, bes, bez, bez černý, bez čierny, chabzda, chábzda, biedza, bieli bez a ešte mnoho iných názvov.
Výskyt
Baza čierna je najčastejšie sa vyskytujúci druh kríkov v strednej Európe. Rozšírená je aj v Malej Ázii, na Kaukaze, v západnej Sibíri a dokonca aj v severnej Afrike. Stretneme sa s ňou hojne po celom Slovensku. Jej výhodou je robustnosť a nenáročnosť na pôdu. Baza je značne odolná proti mrazu a darí sa jej aj v polotieni.
Zber
Kvety sa objavujú na veľkom okolíku od mája do júla. Bohaté súkvetia, s kvetmi až do 30 centimetrov, vyrastajú na koncoch konárikov. Sú drobné. Čerstvé kvety nezameniteľne voňajú. Pozor však na ich peľ, ktorý farbí a môže vyvolať alergiu. Zbierame ich v suchom počasí, a to celé súkvetie s krátkou stopkou. Pomaly sušíme zavesené za hlavnú stopku na povraze, alebo rozložené bez stopiek, v tenkých vrstvách pri teplote do 45 oC.
Plody sú červené, neskôr čiernofialové, guľaté, lesklé kôstkovičky veľké asi 6 milimetrov. Zbierajú sa až v auguste. Majú po tri semená a červenú šťavu, ktorú z oblečenia vyperiete len veľmi ťažko. Plody sú po prevarení požívateľné, pretože sa varom odbúra jed sambunigrín, ktorý odštiepuje kyselinu kyanovodíkovú v zelených častiach rastliny ako aj v semenách zrelých plodov. Rastlina sa môže dožiť až 25 rokov.
Použitie
V ľudovom liečiteľstve, napríklad v Heľpe, pili odvar z kvetov proti kašľu. Inde sa odporúčalo na zmenšenie bolesti zubov žuť bazovú vetvičku. V stredoeurópskom ľudovom liečiteľstve táto rastlina nemá konkurenciu. Kvety aj plody sa používajú pri bolestich chrbtice, pri nachladnutí či migréne. Baza čierna je močopudný, potopudný a krv čistiaci liek, s jemne laxatívnym účinkom. Výťažok z listov sa používa pri reumatizme, hemoroidoch a kožných ochoreniach. Šťavou sa prifarbujú červené vína, priamo z plodov sa vyrába víno aj marmeláda. Z kvetov sa robí želé, používa sa do nápojov (napríklad dobre známa Vinea) alebo pri príprave jedál. Kvety sa dajú aj vyprážať.
Magické povery
Baza je zasvätená mnohým duchom. Keď zarežete do dreva, vyteká z neho červená miazga, preto sa hovorilo, že v nej žijú duchovia čarodejníc. Má moc zrušiť kúzla čarodejníc a černokňažníkov, ktoré na niekoho uvalili, nosenie drievka pri sebe zasa odráža útočníkov. Bazová vetvička zavesená nad oknom a dverami bráni vstúpiť zlu do domu a nosenie plodu vraj chráni pred zlom a negatívnymi silami. Vetvičky pri posteli umožnia pokojný spánok. Baza sa používa pri svadbách, aby dvojica mala šťastie. Mnohí sa domnievajú, že páliť bazové drevo je nebezpečné, vraj to prináša nešťastie. Niektorí Cigáni to prísne zakazujú. Tehotné ženy by vraj mali bazu bozkávať, aby zabezpečili potomkovi dobrú budúcnosť.
Rebarbora kučeravá
Táto zelenina prišla do Európy od Barbarov, z Mongolska, Číny a Zabajkalia. Pred viac ako tritisíc rokmi sa používala v Číne ako potravina a liek. Boli to hlavne Arabi, ktorí rozšírili rebarboru do sveta. Najprv ju začali využívať Angličania a Nemci, a od 18. storočia aj zvyšok Európy.
Využitie
Rebarbora začala rašiť v našich záhradách asi ako prvá už v marci, ale až v máji sa začína zvyšovať v stonkách obsah kyseliny šťavelovej. Tá je človeku užitočná, najmä v surovom stave. Tepelným spracovaním klesá jej využitie asi na štvrtinu.
Rebarbora je trvalka. Používame len stonky rastliny, ktoré môžu byť zelené alebo ružové. Konzumujeme ju ako ovocie. Pripravujú sa z nej múčniky, používa sa ako náplň do knedlíkov, na ovocné polievky, kompóty, želé, zavárame ju a pridávame do koláčov. Pozor však na listy, sú jedovaté.
Má vysoký obsah draslíka, vápnika, horčíka a fosforu. Obsahuje aj menšie množstvo sodíka a železa, prítomný je aj jód a iné prvky. Rebarbora je aj zdrojom vitamínu C (ale v porovnaní s citrónom je to asi iba polovica), provitamín A, vitamíny B, niacin a protisklerotické flavonoidy. Účinne zabíja škodlivé mikroorganizmy, prospieva krvnému obehu a pôsobí jemne preháňajúco. Nie je však vhodná pre ľudí so žlčníkovými a močovými kameňmi.
Tipy a triky
l Rebarbora obsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá ochudobňuje telo o vápnik. Preto je jej konzumáciu potrebné doplniť jedlom obsahujúcim kalcium. Takto si potom telo vyrovná obsah kyselín. Preto odporúčame letný koláč najskôr potrieť vrstvou tvarohu a až potom ukladať kúsky rebarbory.
l Stonky rebarbory jemne ošúpeme nožíkom, aby sme z nich odstránili vláknitú časť.