na tanieri
Zbytočné obavy. Obdobie klimaktéria nemôže byť pre súčasné nežné pohlavie žiadnym strašiakom. Prežili ju bez väčšej ujmy celé generácie minulých storočí, moderná žena s kvalitnými informáciami, profesionálnou pomocou a množstvom prirodzenej energie to hravo zvládne. Na potlačenie nepríjemných príznakov klimaktéria jej okrem dostatočného pohybu a spánku postačí aj múdra kuchyňa.
Ak ste sa racionálnemu spôsobu stravovania doteraz úspešne vyhýbali, menopauza je správny čas na zoznámenie sa s jeho zásadami. V prípade, že zvyknete prepĺňať chladničku zabíjačkovými špecialitami, prejdite na iné potravinové priority. Namiesto ťažko stráviteľného vyprážaného mäsa alebo mastných omáčok si vychutnávajte hydinové mäso, ryby, cestoviny a zeleninové šaláty. Namiesto krémových zákuskov sa tešte na ovocné šaláty, sušené ovocie, orechy a semená.
Estrogény potlačia návaly
Ženy, ktoré zaskočia návaly horúčavy, nočné potenie, búšenie srdca, nespavosť či bolesti prsníkov, môžu vyskúšať pitie dvoch pohárov sójového mlieka denne počas jedného mesiaca. Prítomné fytoestrogény
problémy potlačia. Kvôli vyššiemu obsahu fytoestrogénov je vhodné konzumovať aj ovsené vločky, jačmeň, nelúpanú ryžu, múčniky výhradne zo sójovej a celozrnnej múky, klíčky, zelenú fazuľku a zeler, ktorý navyše účinkuje proti zadržiavaniu tekutín. Návaly horúčavy
zmierňuje aj avokádo, ktoré zároveň brzdí našu pleť v snahách rýchlo starnúť.
Vitamíny skvalitnia život
Jedálny lístok treba doplniť aj vitamínom E, ktorý sa nachádza v semenách, vajciach, šaláte i ďalšej listovej zelenine, a tiež selén, kto-
rý nájdete v rajčiakoch, tuniaku a cibuli. Je dobré zásobovať organizmus aj horčíkom obsiahnutým v celozrnnom pečive a orieškoch, vitamínom D, vyskytujúcom sa najmä v rybách, a draslíkom, ktorý sa nachádza napríklad v banánoch a zemiakoch.
Telu by sme mali dopriať tiež potraviny, ktoré pôsobia proti starnutiu. Napríklad čučoriedky, černice, hrozno a iné bobuľové ovocie obsahujú flavonoidy s antioxidačným účinkom, ktorý chráni organizmus pred poškodením voľnými radikálmi. Karfiol, brokolica, kapusta a červená repa zase znižujú množstvo toxínov a tým riziko rakoviny. Podobne cesnak, ktorým sa chránime pred rakovinou hrubého čreva a chorobami srdcovo-cievneho systému. Odborníci odporúčajú využiť leto na pravidelnú konzumáciu dužiny, semienok i šťavy červeného melónu, ktorý svojím zložením eliminuje vplyv voľných radikálov.
V neposlednom rade pre zvýšené nebezpečenstvo rednutia kostí a vzniku osteoporózy v tejto fáze života, by sa mali ženy sústrediť na prísun vápnika. Nájdu ho nielen v klasických mliečnych výrobkoch, ale aj v tofu, koreňovej zelenine, orieškoch a losose.
Alžbeta Slováková