me jej krehké výhonky. Poznáme viac druhov špargle. Od bielej cez zelenú až po nový trend - fialovú. Biela špargľa sú asi 30 cm odrezané výhonky Asparagus officinalis, ktoré neprišli do dlhodobejšieho kontaktu so slnečným svetlom. Výhonky fialovej špargle už boli na slnku dlhšie a zelená špargľa bola v styku so slnkom viac ako dva dni.
História špargle
a jej liečivé účinky
Hippokrates 460 rokov pred n. l. popísal hojivú silu špargle, ktorá má široké spektrum liečivých vlastností: pomáha proti kašľu, na bolesti zubov a chrbtice, až po choroby srdca. Pomáha telo odvodňovať, čím sa zbavuje škodlivín a znižuje sa krvný tlak. Draslík obsiahnutý v špargli patrí medzi dôležité minerály potrebné pre zdravé srdce a svaly. Varená špargľa je povolená aj v šetriacich diétach i liečiteľstve. Do 16. storočia bola viac lekárskou drogou ako zeleninou. V Egypte, v Sakkatovej pyramíde starej viac než päť tisíročí, boli objavené na stenách jej vyobrazenia. Gréci ju už považovali za zeleninu aj liek. U Rimanov spôsoby jej pestovania pripomínali tie dnešné. Konzumovali ju surovú, neskôr varenú aj sušenú. Do našich zemepisných šírok sa rozšírila až v 17. storočí z východných krajín z čiernomorskej oblasti.
Čo so špargľou?
Špargľa si v našej kuchyni nachádza svoje stabilné miesto. No mnohí ešte stále nevedia, čo s ňou. Nemusia mať obavy, jej príprava je nenáročná a variabilná. Môžete ju variť, zapekať, vysmážať alebo z nej spraviť skvelú polievku zahustenú smotanou. Pritom je na vás, či ju použijete ako samostatný pokrm, alebo ako prílohu k mäsu. Prinášame vám niekoľko receptov ako na to.
Pestovanie
Špargľa je kríkovitá rastlina, ktorá patrí v rastlinnej ríši do čeľade ľaliovitých. Pri jej pestovaní vyrastajú z drevitého koreňa krehké dužinaté výhonky, známe pod názvom špargľa. V treťom roku pestovania bielej špargle sa začiatkom apríla vytvárajú nad riadkami špargle kopčeky. Povrch kopčekov sa uhládza doštičkou. Výhonky, ktoré začnú prerastať kopčeky, sa zberajú, čo býva asi v tretej dekáde apríla. Zbiera sa denne, jeden až dvakrát, podľa rýchlosti rastu, a to skoro ráno a popoludní, aby si hlavičky zachovali bielu farbu. Odrezáva sa v hĺbke kopčeka špeciálnym nožom. Ukladá sa do košíka a kopček sa naspäť zahrnie. Potom sa špargľa zrezáva na dĺžku 25 - 30 cm. Hneď po zbere sa musí špargľa umyť, schladiť a uskladniť na studenom mieste pri teplote okolo 3 stupňov Celzia. Zbiera sa asi do konca júna, posledný zber býva na Jána, 24. júna. Po tomto termíne sa nechá špargľa narásť nad kopčeky, aby rastlina spevnela a nabrala dostatok energie na prezimovanie a na zber v budúcom roku. Počas roka sa ošetruje ako iná zelenina, hnojí sa, zavlažuje a ošetruje proti škodcom. V jeseni sa odstraňuje nadzemná časť rastliny a cyklus sa opakuje každých 6 až 8 rokov. Najväčšími pestovateľmi sú Čína, USA, Peru, Španielsko, Nemecko a Francúzsko. Vo svete je vyšľachtených približne 25 odrôd špargle. Sadenice sa pestujú zo semena, ktoré zabezpečujú špecializovaní pestovatelia.
Kvalita
Najdôležitejším kritériom kvality špargle pre sptrebiteľa je jej čerstvosť. Čerstvú špargľu poznáme podľa toho, že hlavičky špargle sú pevné, zatvorené, rezné plochy sú čerstvé a šťavnaté, vonia sladkasto, chuť nie je nahorklá, výhonky sa nedajú ohnúť a ak ich trieme o seba, tak vydávajú vŕzgavý zvuk.
Skladovanie
Kúpená špargľa by sa mala konzumovať v deň nákupu (najlepšie v deň zberu). V chladničke pri teplote 2 až 4 stupne Celzia, zabalená vo vlhkej utierke nám vydrží 6 až 7 dní. Ošúpanú a zmrazenú ju môžeme skladovať až 6 mesiacov. Pred použitím ju však nerozmrazujeme.
Úprava
Pred použitím každú špargľu umyjeme pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Bielu špargľu ošúpeme asi od polovice smerom k rezu. Suché spodky môžeme zrezať. Hlavičky nikdy nešúpeme. Zelenú špargľu ošúpeme viac, už tesne pod hlavičkou.
Varenie
Výhonky špargle zviažeme potravinárskym špagátom. Varíme spolu asi 8-10 kusov spolu so soľou. Voda by mala siahať až nad hlavičky. V prikrytom hrnci asi 10 - 12 minút.
Tipy a triky
Ak má špargľa horkastú chuť, vhoďte do vody, v ktorej sa varí, ošúpaný zemiak a trošku mlieka.
Aby mala špargľa príjemnú chuť, pridajte do vody okrem soli aj čajovú lyžičku cukru.
Špargľa sa najlepšie varí v špeciálnom vysokom hrnci určenom práve na jej prípravu. Je to vlastne hrniec v hrnci. Ten vnútorný má na stenách otvory, aby pri vyberaní špargle voda odtiekla do vonkajšieho hrnca. Dá sa kúpiť v niektorých našich obchodoch.
100 g uvarenej špargle obsahuje
asi 2,3 g bielkovín
asi 0,3 g tuku
asi 92,9 g vody
asi 126 mg kalcia
asi 46 mg horčíka
vitamíny B1, B2,
energiu len 14 kcal
Obsahuje vitamín C, kyselinu listovú, a jej konzumáciou dotujeme organizmus vitamínmi E, B1 a B2, ako aj železom, vápnikom a draslíkom.