Trávne porasty tvoria až 36 percent z poľnohospodárskej pôdy. Po roku 1990 došlo na Slovensku k radikálnemu zníženiu stavov hospodárskych zvierat až o 50 percent. „Pasienky na mnohých miestach spustli a zarástli,“ tvrdí Ján Novák zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Kontrolované vypaľovanie na menších plochách, ktoré vykonáva špeciálne vyškolená osoba, sa podľa Nováka odporúča na úhorových, spustnutých plochách trávnych porastov. Robí sa v neskorej jeseni alebo v mesiacoch január – február pri vlhkom podstielkovom materiáli a „studenom“ ohni. Plošným vypaľovaním sa podľa Nováka porušuje rovnováha a stabilita trávnych ekosystémov. „Teplota od 600 do 800 stupňov Celzia spáli rastliny a živočíchy a poškodzuje povrch pôdy do hĺbky dvoch, troch centimetrov.“
Autor: sen